ΛΥΣΕΙΣ στην εκτός σχεδίου δόμηση ζητούν Δικηγορικός Σύλλογος-Τεχνικό Επιμελητήριο-Πολεοδομία Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΛΥΣΕΙΣ στην εκτός σχεδίου δόμηση ζητούν Δικηγορικός Σύλλογος-Τεχνικό Επιμελητήριο-Πολεοδομία Καλαμάτας

ΛΥΣΕΙΣ στην εκτός σχεδίου δόμηση ζητούν Δικηγορικός Σύλλογος-Τεχνικό Επιμελητήριο-Πολεοδομία Καλαμάτας

Share This


 Άμεση νομοθετική λύση που θα επιτρέψει με όρους την εκτός σχεδίου δόμηση, ζήτησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τάσος Αδαμόπουλος και η διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου. 

Τονίστηκε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (176/2023) για την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης απαξιώνει περιουσίες χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, πλήττει την ανάπτυξη, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, σχολίασε ότι ενώ «τάζουν όλοι λαγούς με πετραχήλια αυτή την εποχή, όλα τα κόμματα που διεκδικούν να μπουν στη Βουλή, ειδικά τα μεγάλα κόμματα σιωπούν (για την απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης). Αυτή η σιωπή με κάνει φοβερά ανήσυχο. Πιστεύω μήπως υπάρχει κάποια συμφωνία πίσω να μείνει αυτή η κατάσταση όπως είναι. Σας το λέω από τώρα». Πάντως ο εκπρόσωπος των μηχανικών, Τάσος Αδαμόπουλος, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία με τη διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου, με την οποία «συζητήσαμε τυχόν περιπτώσεις για τις οποίες κατά τη γνώμη μας μπορεί να συνεχίσει να εκδίδονται οικοδομικές άδειες. Είμαστε σε μια συνεργασία, ίσως μπορέσουμε να βρούμε μια λύση και κατορθώσουμε να απεμπλέξουμε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι να δοθεί η οφειλόμενη λύση από την πολιτεία, που δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στη συγκεκριμένη ακατανόητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»…

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει άμεση επίπτωση στους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι αγόρασαν νόμιμα και τώρα βλέπουν την περιουσία τους να απομειώνεται» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο οποίος εξήγησε ποιες είναι οι νομικές προεκτάσεις της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατέγραψε τα αιτήματα των δικηγόρων ως εξής: 1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων. 2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών. 3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική Επικράτεια.

Άμεση λύση των ζητημάτων που δημιουργούνται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ζήτησε και ο εκπρόσωπος των μηχανικών, Τάσος Αδαμόπουλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε από την απόφασή της να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα πριν από το Πάσχα, ανακοινώνοντας τελευταία στιγμή ότι θα δώσει τη λύση μετά από τις εκλογές. Τόνισε ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά μπορούν να τεθούν σε αμφισβήτηση όλες οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν εκδοθεί μετά από το 1985, ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η ασφάλεια δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες, απαξιώνονται οι περιουσίες μικροϊδιοκτητών. Τέλος είπε ότι στις Πολεοδομίες δυστυχώς επικρατεί πια ένα αλαλούμ, καθώς άλλες συνεχίζουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες με το σκεπτικό ότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει, άλλες εκδίδουν οικοδομικές άδειες σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του 1985 και του 2003 ενώ άλλες έχουν σταματήσει κάθε πράξη σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών, πάντα σε ό,τι αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές. Και μέσα σε αυτό το αλαλούμ, συνέχισε, οι μηχανικοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι σε πιθανά ένδικα μέσα εις βάρος τους είτε έχουν σταματήσει την έκδοση οικοδομικών αδειών είτε τη συνεχίζουν όπως πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου, είπε από την πλευρά της ότι ανεξάρτητα από τη θέση που έχει ο καθένας σχετικά με την προστασία του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος, οι αλλαγές σε τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να είναι ούτε βίαιες ούτε ξαφνικές. Είπε ότι το θέμα έχει ταξικές διαστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης ουσιαστικά στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες να ζουν εκτός των πόλεων ενώ αντίθετα οι εύρωστοι θα έχουν το προνόμιο να διαμένουν στα ακριβά καταλύματα των συγκεκριμένων περιοχών.

Η διευθύντρια της Πολεοδομίας ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περιοχής. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσον αφορά τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές τα νησιά με άλλες περιοχές που είναι απομακρυσμένες, φθίνουσες, ορεινές κ.λπ. Όμως, συνέχισε η κ. Αγρίου, για να ολοκληρωθούν αυτά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια απαιτείται χρόνος, ίσως και μια πενταετία και μέχρι τότε πρέπει η πολιτεία να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Η κ. Αγρίου τόνισε ότι πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη δόμηση πρέπει να καλύπτει και την ανάγκη της αειφορίας και να διασφαλίζει την κλιματική δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των επόμενων γενιών και γενικά να προσεγγίζει ολοκληρωμένα το τρίπτυχο οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον.

Στ.Μ. kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages