Διακρίσεις για Μεσσηνιακά ελαιόλαδα στον Athena International Olive Oil Competitio - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Διακρίσεις για Μεσσηνιακά ελαιόλαδα στον Athena International Olive Oil Competitio

Διακρίσεις για Μεσσηνιακά ελαιόλαδα στον Athena International Olive Oil Competitio

Share This

 


Από τις 4 έως τις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθηκε στην Καβάλα ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός ελαιόλαδου «Athena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), ο οποίος πραγματοποιείται από το 2016 στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο, και σε πολιτισμικό αγαθό.

Στο διαγωνισμό βραβεύτηκαν, μετά από αξιολόγηση, τα καλύτερα ελαιόλαδα βάσει των ποιοτικών κριτηρίων του Διεθνούς Γραφείου Ελαιοκομίας (International Olive Council, IOC). Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί απ’ όλον τον κόσμο συμμετέχουν στο διαγωνισμό με την αποστολή δειγμάτων, χωρίς τη φυσική τους παρουσία.

Tα ελαιόλαδα αξιολογούνται από 30μελή διεθνή κριτική επιτροπή, η διαδικασία αξιολόγησης είναι κλειστή στο κοινό και η οργανοληπτική δοκιμή των ελαιόλαδων είναι «τυφλή». Ειδικότερα, στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα από όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα), ενώ κάθε προηγούμενο ξεπέρασε ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 368 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 52 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πικουάλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα.

Όσον αφορά τη Μεσσηνία, ο απολογισμός ήταν 4 χρυσά, 9 αργυρά και 7 χάλκινα βραβεία.

Ειδικότερα, βραβεία απέσπασαν τα εξής ελαιόλαδα:

ΧΡΥΣΟ 

  • Argali Greek Organic Giovanni Bianchi – Argali, Κορωνέικη 100%
  • Vatsiko, Ελαιώνας, Κορωνέικη 100%
  • Eleava, Eleava, Κορωνέικη 100%
  • Liokareas Cold Fused Chili Pepper, Liokareas, Κορωνέικη 100%

ΑΡΓΥΡΟ

  • Τριφυλία, Τριφυλία, Κορωνέικη 100%
  • Liokareas Cold Fused Orange, Liokareas, Κορωνέικη 100%
  • Οne & Olive Premium, Olive Ergo – Αnagnostopoulos,       Κορωνέικη 100%
  • Zoe, Zoe, Κορωνέικη 100%
  • Αργυρό Καψαμπέλης, Καψαμπέλης Ελληνικά Ποιοτικά Προϊόντα, Κορωνέικη 100%
  • Psaltiras, Psaltiras, Κορωνέικη 100%
  • JC, JC Olivenοοl Bio, Κορωνέικη 100%
  • Liokareas Cold Fused Lemon, Liokareas, Κορωνέικη 100%
  • Liokareas Cold Fused Oregano, Liokareas,       Κορωνέικη 100%

ΧΑΛΚΙΝΟ   

  • Makaria Terra, Makaria Terra, Κορωνέικη 100%
  • Greek Pony Farm, Greek Pony Farm, Κορωνέικη 100%
  • Liokareas Early Harvest, Liokareas,        Κορωνέικη 100%
  • Μυθικόν, Λιοτρίβι Γαργαλιάνων, Κορωνέικη 100%
  • Doleon Greek Premium, SIA Natures Icons
  • Liokareas Cold Fused Garlic, Liokareas,       Κορωνέικη 100%
  • My Olive Tree, My Olive Tree – Αφοί Μ. Καρελά, Κορωνέικη 100%

Να σημειωθεί πως η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού θα γίνει στις 10 Ιουνίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages