Σύσκεψη για αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών στην Περιφέρεια - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σύσκεψη για αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών στην Περιφέρεια

Σύσκεψη για αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών στην Περιφέρεια

Share This


 
Η διαμόρφωση του φακέλου με την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων περιπατητικών διαδρομών στην επικράτειά της, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έλαβε χώρα υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.

Η πρόταση θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του πυλώνα “Πράσινη Μετάβαση” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (“Ελλάδα 2.0)” στον οποίον προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας. Η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 2 του ερχόμενου Μαΐου.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Χαντζής, υπηρεσιακά στελέχη και συνεργάτες της Περιφέρειας, καθώς και στελέχη του ΑΟΤΑ “Πάρνωνας Α.Ε.”

Η πρόταση της Περιφέρειας, έχει προϋπολογισμό 3.870.603,36 ευρώ και προβλέπει παρέμβαση αναβάθμισης δικτύου μονοπατιών σε διαδρομές συνολικού μήκους 1.730 χιλιομέτρων και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Παράλληλα, με το έργο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εκκινήσει την διαδικασία πιστοποίησης των περιλαμβανομένων στην πρόταση μονοπατιών προκειμένου να αποκτήσει το μεγαλύτερο δίκτυο πιστοποιημένων μονοπατιών στη χώρα, δημιουργώντας συνθήκες βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων της με παρεμβάσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίπτωση σε αυτό.

Οι εργασίες που προτείνονται αφορούν στην σήμανση των διαδρομών αλλά και στην απαραίτητη σήμανση σε κομβικά σημεία. Επίσης είναι απαραίτητοι οι καθαρισμοί για την διευκόλυνση της διάσχισης. Τέλος, προτείνονται ήπιες παρεμβάσεις με έργα αναψυχής και ξεκούρασης των πεζοπόρων.

Οσον αφορά στην επιλογή των εργασιών θα γίνει εφαρμογή μη επεμβατικού μοντέλου -με γνώμονα την διατήρηση των χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις. Ολες οι κατασκευές θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον με υλικά συμβατά σε αυτό και στο πλαίσιο των διατάξεων που ισχύουν από άποψη προστασίας των δασικών εκτάσεων.

Βασικοί και κρίσιμοι στόχοι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τo έργο να:

  1. αναπτύσσει τον εναλλακτικό τουρισμό, αφού περιλαμβάνει τη δημιουργία ή / και ανάπτυξη τουριστικής υποδομής ήπιας μορφής, με στόχο τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον. Η υλοποίηση όλων αυτών λαμβάνει υπόψη τη φέρουσα τουριστική ικανότητα, καθώς και τις προτεραιότητες τουριστικής ανάπτυξης σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας (ιδιαίτερα σε εσωτερικές ή ορεινές και ημιορεινές ζώνες).
  2. ενσωματώνει την κοινωνία των πολιτών, αφού η προμήθεια των υλικών θα γίνει με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας ενώ η εγκατάσταση της σήμανσης καθώς και οι εργασίες που απαιτούνται θα εκτελεστούν με τη συνδρομή τοπικών κοινωνικών φορέων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, Κ.ΑΛ.Ο., συλλόγων, Ενώσεων) στη λογική και στο πνεύμα του εθελοντισμού.
  3. προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αφού η συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τις τοπικές δραστηριότητες της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ελκυστικού τουριστικού πακέτου, το οποίο θα προωθήσει και θα ενισχύσει σημαντικά την επισκεψιμότητα του προορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages