Πενθήμερη εκπαιδευτική και ερευνητική δράση στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πενθήμερη εκπαιδευτική και ερευνητική δράση στη Μεσσηνία

Πενθήμερη εκπαιδευτική και ερευνητική δράση στη Μεσσηνία

Share This

 


Η πενθήμερη δράση του προγράμματος Learning Villages περιλαμβάνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και γνωριμίας με την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής και δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάδειξή της στην κατεύθυνση της βιώσιμης τοπικής και διατοπικής ανάπτυξης.

Επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στο Δήμο Μεσσήνης,

  • 18 Απριλίου: Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης γνωριμία με το φεστιβάλ θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης και παρουσίαση του έργου ″Archaeoschool for the future″.
  • 19 Απριλίου: Χωριό Καρτερόλι, επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής της Ελιάς και πραγματοποίηση εργαστηρίων α) για την καθοδήγηση στην τοπική κληρονομιά και τις τοπικές πρωτοβουλίες για τον αειφόρο τουρισμό & β) τοπικής αγροτικής παραγωγής και τοπικών ποικιλιών. Ξενάγηση στο μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών Βικτώριας Καρέλια στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο της δράσης εντάσσεται και το διεθνές συνέδριο με τίτλο “Χωριά μάθησης, πολιτιστική κληρονομιά και περιβάλλοντα της υπαίθρου” (Learning Villages, cultural heritage and rural environments) που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Στόχος του είναι να αναδείξει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας, της προστασίας των αγροτικών τοπίων και των κοινωνικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία πρότυπων “χωριών μάθησης” που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να ζουν εκεί συνδυάζοντας ψηφιακές δεξιότητες και οικονομικές δραστηριότητες με καινοτόμο προσανατολισμό, βασισμένες όμως στην παράδοση.

Το συνέδριο φιλοξενεί πάνω από 20 ανακοινώσεις, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες μελέτες περίπτωσης και καλές πρακτικές, και προσφέρει την ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, κοινωνικών φορέων και τοπικών ενδιαφερομένων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών συμμετέχει και αυτός στις ανωτέρω δράσεις και στις 20 Απριλίου 2023 στο International Conference: “Learning Villages, Cultural Heritage and Rural Landscapes” στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιήσει ελεύθερη ανακοίνωση με παρουσίαση του έργου ″ Διάλογος και Δράση για το Μέλλον του Μαγγανιακού″ που χρηματοδοτήθηκε από το Civic Europe Idea Challenge 2021 & το Dock.

Διοργάνωση: Εταιρεία Ανάδειξης και Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Time Heritage.
Χρόνος: Δευτέρα 17 Απριλίου έως την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023.
Υποστήριξη δράσης: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,
Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ “LEARNVIL” και στο έργο συμμετέχουν πανεπιστήμια, εταιρείες τοπικής ανάπτυξης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages