Ελαιόλαδο: Περιμένουν την κατάλληλη τιμή για να πουλήσουν οι παραγωγοί - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ελαιόλαδο: Περιμένουν  την κατάλληλη τιμή για να πουλήσουν οι παραγωγοί

Ελαιόλαδο: Περιμένουν την κατάλληλη τιμή για να πουλήσουν οι παραγωγοί

Share This

 


Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις, αλλά με ενδείξεις ότι σε ορισμένες περιοχές οι πράξεις θα ξεκινήσουν και πάλι πιο ζωηρά, η αγορά ελαιολάδου μπαίνει στον Μάρτιο. Τις απόψεις τους στην «ΥΧ» κατέθεσαν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Κριτσάς (Λασιθίου) και Μεταμόρφωσης (Λακωνίας), που κατά κοινή ομολογία φέτος συγκέντρωσαν και παρήγαγαν κορυφαίας ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πέτυχαν πωλήσεις σε τιμές από 5,20 έως 5,30 ευρώ/κιλό.

Δηλώσεις παραχώρησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μοχού (Ηρακλείου), Εμμανουήλ Ζερβάκης, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό για έξτρα παρθένο που κηρύχθηκε ασύμφορος. Πλέον, οι παραγωγοί αναμένουν την εξέλιξη των πωλήσεων στο ράφι της λιανικής, ενώ αντιστέκονται στις πιέσεις των αγοραστών και ζητούν να πληρωθεί η υπεραξία των ποιοτικών ελαιολάδων σε μια αντιπροσωπευτική τιμή.

«Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι πρέπει να αμειφθεί αναλόγως»

Ο κ. Ζερβάκης μίλησε στην «ΥΧ» για την κατάσταση στην αγορά το τρέχον διάστημα: «Πράγματι κάναμε πρόσφατα διαγωνισμό για 50 τόνους έξτρα παρθένου οξύτητας 0,27%, αλλά οι προσφορές που λάβαμε κινήθηκαν κοντά στα 4,90 ευρώ/κιλό. Η εκτίμησή μας είναι ότι μια τιμή αντιπροσωπευτική της ποιότητας του προϊόντος θα ήταν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, στα 5,10 ευρώ/κιλό. Δεν βιαζόμαστε, θέλουμε να πουλήσουμε στη σωστή τιμή». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ακόμα παραμένει κρατημένο από τα μέλη του συνεταιρισμού ένα ποσοστό της τάξης τουλάχιστον του 25%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Κριτσάς, Νίκος Αφορδακός, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι σημαντικό στοιχείο που προσδίδει υπεραξία στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του συνεταιρισμού είναι η κοινή άλεση του καρπού τις αμέσως επόμενες ώρες από τη συλλογή του. «Εμείς εφαρμόζουμε μόνο κοινή άλεση. Υπάρχει σοβαρή ποιοτική διαφορά από άλλα ελαιόλαδα. Σε αυτό παίζει ρόλο και η νοοτροπία των παραγωγών». Αναφορικά με την επιτυχία του συνεταιρισμού να πουλήσει ποσότητες στα 5,20 μετά από διαγωνισμό, ο ίδιος ανέφερε: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να κάνεις διαγωνισμό και να έχεις καλά αποτελέσματα, χωρίς να είμαι απόλυτος. Θα κάνουμε κάποιες εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου στον Καναδά».

Προσοχή στις ισορροπίες, λένε στα Χανιά

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης: «Η αγορά έχει ξαναζεσταθεί τις τελευταίες μέρες, έχει ανοδικές τάσεις. Θεωρώ ότι η τιμή σε ό,τι αφορά τα εξαιρετικά παρθένα θα σταθεροποιηθεί στα 4,90 με 5 ευρώ/κιλό. Έχουμε δει και υψηλότερες τιμές, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αφορούν μικρές ποσότητες, επομένως δεν αποτελούν τον κανόνα. Θέλει προσοχή, γιατί η τιμή στο ράφι ανεβαίνει και ο καταναλωτής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν περνάει καλή περίοδο. Ή θα μειώσει την κατανάλωση, ή θα στραφεί σε άλλα φθηνότερα φυτικά έλαια. Δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε ότι η τιμή θα φτάσει τα 7 και τα 8 ευρώ για τον παραγωγό».

Ανησυχία για την επόμενη σεζόν στη Μεσσηνία

Στα 5 ευρώ/κιλό πούλησαν σε πρόσφατες πράξεις για έξτρα παρθένο μέλη της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Μεσσηνία. Όπως μας είπε, ωστόσο, ο πρόεδρός της, Γιώργος Κόκκινος, το βλέμμα είναι ήδη στραμμένο στην ερχόμενη σεζόν που ξεκίνησε με μη ιδανικές προϋποθέσεις: «Τα σκαμπανεβάσματα στην αγορά είναι φυσιολογικά, αλλά νομίζω ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα. Αυτό που μας απασχολεί είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που πλέον έχει μεγιστοποιηθεί.

Είχαμε έναν πολύ ζεστό χειμώνα και μια πολύ σύντομη περίοδο ψύχους που ακολουθείται και πάλι από υψηλές θερμοκρασίες. Υπάρχει ανησυχία αν έχει γίνει όπως πρέπει η διαφοροποίηση των οφθαλμών, στάδιο κρίσιμο για την επόμενη παραγωγή μας».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας, Γιάννης Λάγγης, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι η παροδική μείωση των πράξεων δεν επηρέασε τα μέλη του συνεταιρισμού, τα οποία πούλησαν σε ικανοποιητικές τιμές, χάρη στη φετινή εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου τους: «Σε ό,τι αφορά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το σύνολο της παραγωγής μας ήταν σε οξύτητα κάτω από το 0,25%, επομένως αντιλαμβάνεστε για το πόσο καλή είναι η ποιότητα. Κάναμε τελευταία δύο πράξεις, στη μία πετύχαμε τιμή 5,31 και στην άλλη 5,30 ευρώ.

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια ελαφρώς πτωτική τάση, με πράξεις στα 5,15 ευρώ/κιλό. Φέτος, η παραγωγή μαζεύτηκε χωρίς να υπάρξει παγετός, κάναμε καλή δακοκτονία, διοίκηση και μέλη ήμασταν σε αρμονική συνεργασία και είχαμε ένα πολύ ικανοποιητικό τονάζ, που ξεπέρασε τους 1.000 τόνους. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι μόνο να πληρωθεί ο παραγωγός που προέρχεται από δύσκολες εμπορικά χρονιές, πρέπει να κάνει και επενδύσεις, εδώ και χρόνια δεν μπορεί ο κόσμος να ανανεώσει τον εξοπλισμό του», τόνισε.

Αναφορικά με την εκτίμησή του για το επόμενο διάστημα, μας είπε: «Δυστυχώς, αυτό που ακουγόταν ότι το λάδι θα πάει στα 6 ευρώ/κιλό οδήγησε αρκετούς να κρατήσουν ποσότητες με μια τέτοια προσδοκία. Δεν θα πρέπει να αμελούμε τις δυνατότητες των καταναλωτών. Εκτιμώ ότι μετά το Πάσχα θα δούμε αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στην αγορά».

Πτώση τιμών σε Ιταλία και Ισπανία

Οριακά πτωτική είναι η τάση των τιμών τις τελευταίες ημέρες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Ισπανίας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Ανδαλουσίας, την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου οι τιμές κινήθηκαν με πτώση -0,65%, φτάνοντας τα 5,303 ευρώ/κιλό. Στην Ιταλία η εικόνα είναι μοιρασμένη, με κάποιες περιοχές να διατηρούν τις τιμές αμετάβλητες και σε κάποιες να παρατηρείται πτωτική τάση της μέσης τιμής έως και – 5%, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages