Καλαμάτα: Η πιο πράσινη πόλη πανελλαδικά-Tα στοιχεία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καλαμάτα: Η πιο πράσινη πόλη πανελλαδικά-Tα στοιχεία

Καλαμάτα: Η πιο πράσινη πόλη πανελλαδικά-Tα στοιχεία

Share This

 


Ακόμα ένα δημοσίευμα επιβεβαιώνει οτι η Καλαμάτα είναι η πιο πράσινη πόλη πανελλαδικά. Με υψηλά ποσοστά δεντροκάλυψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Greece in Figures:

Ο όρος «αστικό πράσινο» χαρακτηρίζει εκείνους τους χώρους του πολεοδομικού ιστού, που σχεδιάστηκαν για να παραμείνουν χωρίς κτίσματα και να φιλοξενήσουν κάποια μορφή βλάστησης. Το αστικό πράσινο αποτελεί δείκτη βιωσιμότητας του αστικού ιστού.


Καλαμάτα: η πιο “πράσινη” ελληνική πόλη

Τα ποσοστά της δενδροκάλυψης στην Καλαμάτα είναι τα υψηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας. Στη γενική δενδροκάλυψη αστικής περιοχής, η Καλαμάτα έχει ποσοστό κάλυψης 54.45%, στη ζώνη μετακίνησης το ποσοστό κάλυψης είναι 67% ενώ το ποσοστό δενδροκάλυψης σε λειτουργικές αστικές περιοχές είναι ίσο με 66%. Οι πόλεις με τα χαμηλότερα ποσοστά δενδροκάλυψης είναι η Λάρισα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.


Στην τελευταία θέση η Αθήνα

Οι συνολικές πράσινες υποδομές στην Αθήνα καλύπτουν μόλις το 17% της συνολικής της έκτασης, γεγονός που την κατατάσσει τελευταία στη σχετική λίστα μαζί με τη Βαλέτα. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατα 24 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (41%). Οι μεγαλύτερες εκτάσεις πρασίνου εντοπίζονται στο Όσλο (77%) και στο Ζάγκρεμπ (74%).

Ο όρος «αστικό πράσινο» χαρακτηρίζει εκείνους τους χώρους του πολεοδομικού ιστού, που σχεδιάστηκαν για να παραμείνουν χωρίς κτίσματα και να φιλοξενήσουν κάποια μορφή βλάστησης. Το αστικό πράσινο αποτελεί δείκτη βιωσιμότητας του αστικού ιστού

Αθήνα: στη 33η θέση σε ποσοστό δενδροκάλυψης

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), τα δέντρα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 29% της γης στις 38 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πόλεις με την υψηλότερη δεντροκάλυψη είναι το Όσλο με 72% κάλυψη, η Βέρνη (53%) και Λιουμπλιάνα με 50%. Μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Ρώμη και το Παρίσι είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τα ποσοστά τους να είναι ίσα με 24% και 20% αντίστοιχα. Η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καθώς, τα δέντρα καλύπτουν μόνο το 11% της αστικής επιφάνειας της πόλης. Το χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάζει η Λευκωσία με μόλις 4%.

Στη δεύτερη θέση η Αθήνα στους χώρους αστικού πρασίνου

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την δενδροκάλυψη, στους χώρους αστικού πρασίνου βρίσκεται δεύτερη θέση. Ειδικότερα, οι χώροι αστικού πρασίνου αποτελούν το 15% της συνολικής επιφάνειας της πόλης, 8 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Στοκχόλμη με ποσοστό 19%, ενώ στην τελευταία βρίσκεται το Ρέικιαβικ με το ποσοστό χαμηλότερο του 1%.

στοιχεία από greeceinfigures.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages