ΚΚΕ Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα προστασίας των ελαιοκαλλιεργητών από το γλοιοσπόριο - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS

ΚΚΕ Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα προστασίας των ελαιοκαλλιεργητών από το γλοιοσπόριο

ΚΚΕ Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα προστασίας των ελαιοκαλλιεργητών από το γλοιοσπόριο

Share This


“Άμεσα μέτρα προστασίας των ελαιοκαλλιεργητών από το γλοιοσπόριο και υπόλοιπες ασθένειες”. Τί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

“Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παραγωγή του ελαιοκάρπου και του ελαιόλαδου, με την προσβολή από γλοιοσπόριο και μεγάλες οξύτητες σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, έχει την σφραγίδα της Κυβέρνησης και της “ελεύθερης αγοράς”.

 Η ελλιπής και μη ολοκληρωμένη δακοκτονία, η απουσία επιστημονικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ασθενειών όπως το γλοιοσπόριο τα τελευταία χρόνια, η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών από το απαιτούμενο επιστημονικοτεχνικό προσωπικό είναι αποτελέσματα των κυβερνήσεων διαχρονικά. Της πολιτικής τους που έχει ως ιερό τους νόμους της αγοράς, με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους. Διαχρονικά, παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνθλίβονται από την πολιτική ΕΕ – ΚΑΠ, που υπηρετούν πιστά όλοι.

 Αυτή η πολιτική είναι που αφήνει τον αγρότη απροστάτευτο στα νύχια των μεταποιητών και εμπόρων, που αφήνει μόνο τον αγρότη να αντιμετωπίζει ασθένειες και “καιρικά φαινόμενα”.  Αυτή η πολιτική είναι που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ, οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή του. Για να σώσει την παραγωγή του ο αγρότης απευθύνεται στην “ελεύθερη αγορά”, γίνεται όμηρος των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών και των ανταγωνισμών τους.

 Την ίδια στιγμή, οι μεγαλο-τυποποιητές  με πρόσχημα τις ασθένειες και την μεγάλη οξύτητά στο ελαιόλαδο, εκβιάζουν τους παραγωγούς, με σκοπό να μειωθεί η τιμή. Ενώ είναι γνωστό ότι και το λάδι με τις μεγάλες οξύτητες, ραφιναρισμένο, πουλιέται στην αγορά με πολλαπλάσιες τιμές.

 Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στις ήδη οξυμένες συνθήκες διαβίωσης του μικρομεσαίου – βιοπαλαιστή αγρότη. Με το κόστος παραγωγής, το κόστος διαβίωσης της αγροτικής οικογένειας να έχει εκτοξευτεί, η όποια ελπίδα να αναπληρώσει ένα μικρό τμήμα των  μεγάλων απωλειών των προηγούμενων χρόνων, εξανεμίζεται.

 Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.  Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας που θα εξασφαλίζεται η αγροτική οικογένεια και η αγροτική παράγωγη από  τα νύχια των εμπόρων – μεγαλοκαπιταλιστών – “ελεύθερης αγοράς”. Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αξιοποίηση του εργατικού και επιστημονικού σχεδιασμού, θα εξασφαλίσει την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής για φθηνά – ποιοτικά τρόφιμα και την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.  Ό, τι έχει κερδηθεί, κερδήθηκε μέσα από τους αγώνες των αγροτών.

Για αυτό χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ παντού, γιατί είναι το μόνο κόμμα που σε αυτό το σύνθημα δίνει περιεχόμενο. Να μην υπάρξει καμία αναμονή μπροστά στις εκλογές, καμία προσμονή σε μεσσίες και σε “φίλους” που θυμήθηκαν προεκλογικά τους αγρότες και τα προβλήματά τους. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτών να γίνει δύναμη διεκδίκησης και αγώνα. Σήμερα επείγει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο όλων των αγροτών, που θα διεκδικήσει:

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Άμεση και έκτακτη αποζημίωση.

·  Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

·  Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

·  Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Κάλυψη όλων των ζημιών και ασθενειών στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

11 Γενάρη 2023″

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages