Σχέδιο κατάργησης της εισφοράς ανεργίας των επαγγελματιών από του χρόνου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σχέδιο κατάργησης της εισφοράς ανεργίας των επαγγελματιών από του χρόνου

Σχέδιο κατάργησης της εισφοράς ανεργίας των επαγγελματιών από του χρόνου

Share This

 


Για το 2024 φαίνεται πως μετατίθεται η κατάργηση της εισφοράς ανεργίας των ελευθέρων επαγγελματιών ύψους 10 ευρώ/μήνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, με πλήρη γνώση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τους αμέσους επόμενους μήνες, το βασικό πλέον σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και όχι, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Και αυτό γιατί τέτοιο μέτρο δεν έχει συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ενώ το δημοσιονομικό κόστος του ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πλέον, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, δεδομένου ότι έχει κερδίσει το πράσινο φως από την πλευρά κορυφαίων παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, ζητούμενο είναι να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, προκειμένου να εφαρμοσθεί εφόσον εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της εισφοράς ανεργίας βρέθηκε στο τραπέζι της κυβέρνησης στα πλαίσια της στόχευσης για μείωση των ασφαλιστικών βαρών των ελευθέρων επαγγελματιών ενόψει της αύξησης των εισφορών τους αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά ποσοστό του πληθωρισμού το 2022 (9,6%).

Εφόσον καταργούταν η εν λόγω εισφορά, η συνολική επιπλέον ασφαλιστική επιβάρυνση θα ανερχόταν στο 5,6% αντί για 9,6%. Δηλαδή θα μειωνόταν κατά 4%. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, για την ώρα τουλάχιστον, δεν προκρίνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έτσι, η αύξηση των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικής, εφάπαξ) δεν θα μετριασθεί από την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας.

Στην αναβολή αυτού του μέτρου φαίνεται πως συμβάλει και το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί το τι θα συμβεί με το αποθεματικό των 330 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ) από την εν λόγω εισφορά από το 2011 έως σήμερα, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια αφότου έχει ισχύσει η εν λόγω εισφορά.

πηγη  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages