ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ Μεσσηνίας: “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Υγεία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ Μεσσηνίας: “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Υγεία

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ Μεσσηνίας: “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Υγεία

Share This

 


Την μαζική αντίθεσή τους εξέφρασαν ΠΡΌΣΦΑΤΑ το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας κατά του νομοσχεδίου που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, ζητώντας την απόσυρσή του. Δηλώσεις έκαναν εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Υγεία, σύλλογοι, φορείς, σωματεία κι εκπρόσωποι κομμάτων και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους σε περαιτέρω κινητοποιήσεις.


Στην τοποθέτησή της η ιατρός Χρύσα Μάλλιου τόνισε: “Σήμερα εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον νόμο που ψηφίζεται για την δευτεροβάθμια υγεία.
Καλέσαμε ανοικτά για την συνέντευξη διότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία που θεσπίζει το νομοσχέδιο δεν επηρεάζουν μόνο τους ιατρούς αλλά έχουν και δυσμενείς επιπτώσεις στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην δημόσια υγεία. Άρα είναι υπόθεση όλων μας.
Και πραγματικά ανταποκρίθηκαν…

Ως νοσοκομειακοί ιατροί τα τελευταία χρόνια περνάμε πολύ δύσκολα . Η συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την δημόσια υγεία σε συνδυασμό με την βαρύτατη κατάσταση της πανδημίας του cοvid έχουν αφήσει τεράστια κενά στην στελέχωση των ιατρικών τμημάτων, στον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ειδικευμένων. Το ΕΣΥ δεν είναι πια ελκυστικό για τους νεους γιατρούς καθώς εκτός από τα προαναφερόμενα που συντελούν σε κακές συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές μας είναι οι πιο χαμηλές από όλη την Ευρώπη ενώ η φορολογία μας αμείλικτη. Μα το νομοσχέδιο δυστυχώς δεν έρχεται για να κάνει καλύτερη την κατάσταση ούτε για τους γιατρούς ούτε για τους ασθενείς.

Απέναντι στο νέο νομοσχέδιο έχουν σταθεί όλες οι ιατρικές ενώσεις της χώρας η ΕΙΝΑΠ,η ΟΕΝΓΕ,η ΠΟΕΔΗΝ ο ΠΙΣ όλοι οι επιμέρους ιατρικοί σύλλογοι .Παρόλα αυτά ακούμε τον κ.Πλεύρη να μιλάει ότι αντίθετη είναι μόνο μια μειοψηφία ιατρών.

1)— Προσπαθούν με τις πενιχρές αυξήσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο να κατευνάσουν την αντίδραση των ιατρών. Ενώ πάγιο αίτημα μας είναι η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, οι αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες η αύξηση του μισθού κατά 40 % ,το νομοσχέδιο δεν τα παίρνει υπόψη του και ρυθμίζει αύξηση 10% στις αποδοχές μας (ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5%).

Οι αυξήσεις αυτές, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν αντιστοιχούν στο 40% αύξηση που δικαιούμαστε με βάση τις 2 αποφάσεις του ΣτΕ του 2018 και του 2022 που μας δικαιώνουν.

Στις 28 Ιουνίου 2022 δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2017, σε συνέχεια προγενέστερης απόφασης του ΣτΕ που έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012.

Εσκεμμένα λοιπόν το υπουργείο προκειμένου να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ εισάγει νέο μισθολόγιο αναδρομικά από 28/6/22, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής των γιατρών ΕΣΥ στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ.
Στο άρθρο 10 για αναφέρθηκε ο οφθαλμίατρος κ.Νανος.


2) Ανατρέπεται η θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Στη χώρα με το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας της Ευρώπης, το υπουργείο υγείας μας προτρέπει ωμά – να αναζητήσουμε συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας ιδιωτικό έργο και εντός του νοσοκομείου με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία αλλά και εκτός νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

“Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα ποσοστό άνω του ενός τρίτου εκ των δαπανών Υγείας, προέρχεται από τα ίδια τα νοικοκυριά, καθιστώντας το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα πράγματα για την κοινωνία θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Να το εξηγήσω: Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας στο χειρουργείο υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας 5 αιθουσών την ημέρα ,όμως εμείς λειτουργούμε 2 ή 3 την ημέρα και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές και λοιπό βοηθητικό προσωπικό αναγκαίο για την πλήρη ανάπτυξη των αιθουσών. Έτσι η αναμονή των επεμβάσεων αυξάνεται κάποιοι μπορεί να έχουν την δυνατότητα να πάνε ιδιωτικά οι υπόλοιποι όμως τι θα κάνουν ?

“Έρχεται λοιπόν το υπουργείο να φροντίσει όπως διαλαλεί για την μείωση της αναμονής και αντί  να κάνει τις ανάλογες προσλήψεις, αντίθετα θεσπίζει τον νόμο και αναγκάζει τους ιατρούς εάν θέλουν να αυξήσουν τον μισθό τους να κάνουν απογευματινά χειρουργεία όπου όμως ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει και από την τσέπη του”

Επίσης εάν κάποιοι έχουν την δυνατότητα μπορούν να πάνε και στο ιδιωτικό με τον ίδιο γιατρό .Και έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αποκλείονται από την δωρεάν πρόσβαση και όλο και πιο πολλοί θα πληρώνουν ή θα ξεπουλιούνται για πληρώσουν γιατί μπορεί να πρόκειται και για το παιδί τους. Ας θυμηθούμε τα 3.000 χειρουργεία αναμονή για το Παίδων Αγια Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages