Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επαγγελματίες από τη Μεσσήνη στον Δημήτρη Κουτσούμπα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επαγγελματίες από τη Μεσσήνη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επαγγελματίες από τη Μεσσήνη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Share This


 Ότι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, τις καλλιέργειές τους, να κλείσουν τα μαγαζιά τους, επειδή το κόστος έχει εκτιναχθεί και δεν αντέχουν άλλο να το σηκώσουν, είπαν στον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κτηνοτρόφοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, επαγγελματίες, σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, το Σάββατο το απόγευμα. Από τ
ην πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι η καταστροφική αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της πολιτικής για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, οι οποίες σκοπό έχουν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των ομίλων, όπως άλλωστε το έχουν καταφέρει, αδιαφορώντας για τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, αυταπασχολούμενους και επαγγελματίες. 

Τη συζήτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με τους εκπροσώπους αγροτικών και άλλων συλλόγων συντόνισε ο Σπύρος Νικολόπουλος, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, ενώ ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ είχε δίπλα του τον Θανάση Κολιζέρα, υπεύθυνο για τα αγροτικά στην Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τη Λαϊκή Συσπείρωση Μεσσήνης. 

Από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κοντοβουνίων ο Παναγιώτης Βουδούρης υπογράμμισε ότι έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το πετρέλαιο ωστόσο οι τιμές των αρνιών τους είναι ίδιες με πέρσι. Το αποτέλεσμα είναι, τόνισε, να μην έχουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν ζωοοτροφές για τα κοπάδια τους. Μάλιστα, πρόσθεσε ο κ. Βουδούρης, ήδη έχουν κλείσει 3-4 κτηνοτροφικές μονάδες και τα ζώα οδηγήθηκαν στη σφαγή. Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη των κτηνοτρόφων και των αγροτών, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους. 

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού ο Κώστας Αποστολόπουλος υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι εφιαλτική και συγκεκριμένα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το καλλιεργητικό κόστος, δεν υπάρχουν εργάτες γης, δεν έχουν γίνει τα αρδευτικά έργα και οι αγρότες δεν βγαίνουν πια για να ζήσουν, την ίδια ώρα που οι μεγαλέμποροι, οι εξαγωγείς και οι τυποποιητές θησαυρίζουν, όπως είχε χαρακτηριστικά. Ακόμη αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη της σταφιδοκαλλιέργειας εξαιτίας της ανεξέλεγκτης στάσης των σταφιδεμπόρων που φέτος έδωσαν ακόμη και 70 λεπτά για τη σταφίδα όταν το κόστος παραγωγής της ανέρχεται σε 1,40 ευρώ. 

Από το Σύλλογο Μελισσοκόμων ο Γιώργος Σεντεμέντες τόνισε ότι πέρα από την εκτίναξη του κόστους, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις μελιού που έρχεται από το εξωτερικό.  

Ο Κώστας Δουρούμης, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πατάτας, τονίζοντας ότι ο ίδιος την έδινε στον έμπορο με 25 λεπτά και η ίδια πατάτα πουλιώταν στο σούπερ μάρκετ, λίγα μέτρα πιο μακριά, προς 1,20 ευρώ. Επίσης τόνισε ότι τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια των τραπεζών πάνε να πάρουν την περιουσία των αγροτών. 

Ο Διονύσης Σωτηρόπουλος, από το Σύλλογο Εστίασης Μεσσήνης, τόνισε ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται κυρίως στο αγροτικό εισόδημα, το οποίο όμως έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ που επηρεάζονται σοβαρά πια και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής. 

Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απάντησε ότι όλα τα ζητήματα που τέθηκαν είναι συνέπειες νόμων που έχουν ψηφιστεί και στην Ευρωβουλή και στην Ελληνική Βουλή από όλα τα υπόλοιπα κόμμα. Είναι νόμοι και κανονισμοί, συνέχισε, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, που επιτρέπει αθρόες εισαγωγές προϊόντων καταστρέφοντας τους παραγωγούς γιατί τους εξαναγκάζει να πουλήσουν τα δικά τους κάτω του κόστους. Αυτή η ΚΑΠ, είπε επίσης ο κ. Κουτσούμπας, έχει σκοπό να υποστηρίξει όχι τους παραγωγούς αλλά τους μεγαλεμπόρους, τους εξαγωγείς και τυποποιητές, Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει και στην περίπτωση της Ελιάς Καλαμάτας. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ τόνισε ότι για την Ελιά Καλαμάτας και για κάθε προϊόν και θέμα το ΚΚΕ λέει τα ίδια είτε βρίσκεται στην Καλαμάτα είτε στην Αιτωλοακαρνανία είτε στη Φθιώτιδα και οπουδήποτε αλλού, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που σε κάθε περιοχή αλλάζουν αυτά που λένε για να χαϊδεύουν τα αυτιά των παραγωγών. 

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι εισαγόμενο από τον Πούτιν αλλά είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι αποτέλεσμα, υπογράμμισε, της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας και της λειτουργίας του χρηματιστηρίου της ενέργειας, στο οποία βέβαια επιδρά και ο πόλεμος. 

Όλα αυτά, είπε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, πρέπει οι αγρότες, οι εργαζόμενοι να τα σκεφτούν, να δουν τι ψηφίζει κάθε κόμμα στην Ευρωβουλή και την Ελληνική Βουλή και να βγάλει συμπεράσματα. Να δουν επίσης, είπε ο κ. Κουτσούμπας, ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, ζουν πάνω από δέκα χρόνια μέσα στη μέγγενη, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα οι όμιλοι έχουν αυξήσει τόσο πολύ τα κέρδη τους που δεν ξέρουν πως να τα αξιοποιήσουν για να συνεχίσουν να τα αυξάνουν. 

Στ.Μ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages