ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Share This

 


Στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας βρέθηκαν σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας, που έχουν προκηρύξει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, αντιδρώντας στο κύμα ακρίβειας και στην καθήλωση των μισθών των εργαζομένων.

Με δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις στην Καλαμάτα οι εργαζόμενοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους στην πρώτη όπως φάνηκε μαζική κινητοποίηση για την απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις και τα συνδικαλιστικά τους σωματεία. «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι» σημειώθηκε αναφορικά με τις τεράστιες αυξήσεις και όλοι ζήτησαν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αυξήσεις στους μισθούς. Η πρώτη συγκέντρωση είχε σημείο αναφοράς το Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΩΝΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, άνεργοι

Δεν αντέχουμε άλλο την Ακρίβεια, τις Ανισότητες, την Φτώχεια, είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε.

Η σημερινή απεργία είναι υπόθεση όλων μας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενών, των συνταξιούχων, των ανέργων γιατί όλοι εμείς βιώνουμε τις πολιτικές λιτότητας, ύφεσης, ακρίβειας και φτωχοποίησης.

Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται.

Απεργούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, διεκδικούμε αυξήση μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπή διαβίωση.

Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα.

Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς να διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική.

Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!

Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.

  • Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζομένους στην φτώχεια.
  • Η αξία των μισθών συνεχώς μειώνεται, ενώ οι τιμές των καθημερινών αναγκών αυξάνονται.
  • Αυτό αυξάνει τις υπάρχουσες ανισότητες, με τους χαμηλόμισθους εργαζομένους και τα ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο.
  • Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση, ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δίκαιη φορολογία.

Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης

  • Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκά επίπεδα.
  • Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της ΕΓΣΣΕ
  • Επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των ΣΣΕ
  • Μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα υγρά καύσιμα
  • Ανώτατα όρια τιμών στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηροί φόροι στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών για να διασφαλισθεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτήν την κρίση
  • Το δικαίωμα στο φαγητό και σε ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται.

Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς.

Οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την Κρίση. Το τίμημα της αδράνειας ή της υιοθέτησης λανθασμένων αντιδράσεων, όπως αυξήσεις επιτοκίων, πάγωμα μισθών κ. λ. π. θα είναι καταστροφικό.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα επιβάλλεται να έχουν μια θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων κατά την κρίση.

Ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι έχουμε μόνο μία επιλογή να απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες, αδιέξοδα στην Ελληνική κοινωνία και ανακυκλώνουν την ύφεση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Από την άλλη μαζική όπως πάντα ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία 23ης Μαρτίου με δυναμικά μηνύματα και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων .

 

Στην σημερινή κινητοποίηση ωστόσο οι αγρότες έστειλαν το δικό τους μήνυμα με τα τρακτέρ που παρέταξαν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Δυναμική η συμμετοχή τους με ένα διεκδικητικό πλαίσιο καθώς όπως σημείωσαν δεν υπάρχει καμία βιωσιμότητα πλέον στον κλάδο που πέρα από τα υπόλοιπα προβλήματα έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και το υψηλό κόστος παραγωγής.

 

Το κάλεσμα του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης: “Δίνουμε την μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα, δεν είμαστε ζητιάνοι να μας πετάνε ψίχουλα και να ζούμε με επιδόματα, με voucher και pass. Επενδύουμε χρήμα και κόπο στις παραγωγές μας και θέλουμε βιώσιμο εισόδημα, να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας. Η οργή, η αγανάκτηση που νιώθουμε βλέποντας το εισόδημά μας να εξανεμίζεται στην ακρίβεια, να κερδοσκοπούν σε βάρος μας και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές, να γίνει απόφαση αγώνα και διεκδίκησης, όχι απογοήτευση και φόβος. Να πιστέψουμε στο δίκαιο του αγώνα μας και κυρίως στη δύναμη της συλλογικής δράσης και κινητοποίησης. Τίποτε δεν θα αλλάξει μένοντας θεατές, μπορούμε και πρέπει να γίνουμε οι πρωταγωνιστές παίρνοντας την ζωή μας στα χέρια μας.

Όλοι στην συγκέντρωση στις 9 Νοεμβρίου στις 10.30π.μ. στην πλατεία της Μεσσήνης με τα τρακτέρ μας διεκδικώντας:

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,7 λεπτά/Κwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για την φετινή χρονιά.

· Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειες.

· Όχι στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Καταγγέλλουμε την αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος μας και σε βάρος όλων των καταναλωτών με τις ευλογίες των Κυβερνήσεων. Πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής και τα προϊόντα μας πουλιούνται 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια.

· Παλεύουμε με όλο τον λαό για δημόσια δωρεάν υγεία και συντάξεις αξιοπρέπειας, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας και πτυχία για να βρουν δουλειά και όχι διαβατήρια για την ανεργία ή το εξωτερικό.

Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου! Με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια με αιχμή των διεκδικήσεων ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άυξηση μισθών και καθολική κοινωνική προστασία.

Στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της τηλεόρασης BEST, καλύπτοντας μόνον τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη»

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στην 24ωρη Γενική Απεργία, καθώς και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και τα Εργατικά Κέντρα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ.

Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, δίνουν τη μάχη κατά της ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει. Στη χώρα μας οι εργαζόμενοι ζουν πλέον σε μια μόνιμη κρίση, αφού 12 χρόνια τώρα αυτοί πληρώνουν το «μάρμαρος» ενώ η οικονομική ολιγαρχία του τόπου αυξάνει τον πλούτο και τα κέρδη της.

Ήρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους.

Διεκδικούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages