Δημόσια ΙΕΚ ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Απαξίωση – Υποστελέχωση – Υποχρηματοδότηση - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Δημόσια ΙΕΚ ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Απαξίωση – Υποστελέχωση – Υποχρηματοδότηση

Δημόσια ΙΕΚ ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Απαξίωση – Υποστελέχωση – Υποχρηματοδότηση

Share This

 


Γράφει ο Παναγιώτης Κάτσαρης

Κατά τη διάρκεια της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης έχουμε δει αμέτρητες φορές, τον ένα μετά τον άλλο τους υπουργούς της να παρελαύνουν σε διάφορες επιχειρήσεις, με διάφορες αφορμές και να λειτουργούν σαν ντελάληδες – προωθητές της πραμάτειας τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αφορά την παροχή υπηρεσιών, στις οποίες το κράτος διατηρεί αντίστοιχα την κύρια ευθύνη για την εξασφάλισή τους. Δεν ξεχνάμε την Υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως στον αγιασμό του ιδιωτικού σχολείου πολυτελείας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν ξεχνάμε επίσης, στα καθ’ ημάς, τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Λιβανό να επισκέπτεται πριν ένα χρόνο περίπου γνωστή επιχείρηση της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιείται στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο τότε Υπουργός παίνευε την επιχείρηση για τα επιτεύγματά της, την ίδια στιγμή που οι δημόσιες γεωργικές σχολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την ευθύνη λειτουργίας των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ίδια εικόνα μακρόχρονης εγκατάλειψης, στην οποία υπόκεινται εδώ και 12 χρόνια.

Οι κατά καιρούς βαρύγδουπες δηλώσεις των Υπουργών που έχουν παρελάσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά την ίδρυση των Δημόσιων ΙΕΚ το 2021, για αναβάθμιση της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ακούγονται προκλητικές στη στιγμή που η αναγκαία χρηματοδότηση και επαρκής στελέχωσή τους έχει παρά τις υποσχέσεις, εγκαταλειφθεί. Το κονδύλι των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα Δημόσια αγροτικά ΙΕΚ να λειτουργήσουν με στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όρους, αλλά και να συμμορφωθούν στις απαιτούμενες προδιαγραφές κόπηκαν.

Το ίδιο εχθρικό πνεύμα της Κυβέρνησης βλέπουμε σε οτιδήποτε αφορά δημόσιο κοινωνικό αγαθό, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο παραλογισμός να ιδρύουν τα Δ.Ι.Ε.Κ. χωρίς να θεσπίζουν ούτε τις στοιχειώδεις αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Στα χαρτιά και στα ΜΜΕ οι Υπουργοί ανακοινώνουν φαραωνικά οράματα για την αναβάθμιση της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα η μιζέρια και η διαρκής υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων είναι το μόνο πολιτικό πρόγραμμά τους. Λεφτά υπάρχουν μόνο για εξοπλισμούς αλλά και για την καλοπέραση με κρυφές παροχές (ταξίδια, αυτοκίνητα) και ειδικές προνομιακές μεταχειρίσεις με όλους τους πρόσφορους τρόπους, σε λίγους και εκλεκτούς, στο επίπεδο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αλλά και όλων των Οργανισμών του δημοσίου.

Εμείς όμως οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διεκδικούμε διαχρονικά (με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις των Γενικών μας συνελεύσεων) τόσο από την τωρινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ποιοτική δημόσια, δωρεάν αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση των αγροτικών δημόσιων ΙΕΚ, με τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών, αναβαθμίζοντας πραγματικά και όχι στα λόγια, την προσφερόμενη δημόσια αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.


Ο  Παναγιώτης Κάτσαρης είναι Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος – Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages