ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΟΙ 2 ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS - ΚΑΛΑΜΑΤΑ NEWS

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΟΙ 2 ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΟΙ 2 ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Share This

 


Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν στην Καλαμάτα, η μία από το Εργατικό Κέντρο, στην οποία συμμετείχαν,  το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, υγειονομικοί, και άλλοι εργαζόμενοι και άνεργοι. Το βασικό αίτημα ήταν η μείωση των τιμών στα προϊόντα και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης σημείωσε:

“Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, άνεργοι

Δεν αντέχουμε άλλο την Ακρίβεια, τις Ανισότητες, την Φτώχεια, είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε.

Η σημερινή απεργία είναι υπόθεση όλων μας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενών, των συνταξιούχων, των ανέργων γιατί όλοι εμείς βιώνουμε τις πολιτικές λιτότητας, ύφεσης, ακρίβειας και φτωχοποίησης.

Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται.

Απεργούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, διεκδικούμε αυξήση μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπή διαβίωση.

Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα.

Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον χωρίς να διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική.

Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!

Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.

 • Οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύονται σε επίπεδα που οδηγούν εκατομμύρια εργαζομένους στην φτώχεια.

 

 • Η αξία των μισθών συνεχώς μειώνεται, ενώ οι τιμές των καθημερινών αναγκών αυξάνονται.

 

 • Αυτό αυξάνει τις υπάρχουσες ανισότητες, με τους χαμηλόμισθους εργαζομένους και τα ευάλωτα άτομα να πλήττονται περισσότερο.

 

 • Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, διασφαλίζοντας αυξήσεις στους μισθούς, έκτακτη στήριξη για οικογένειες που αγωνίζονται άνισα απέναντι στην κρίση, ανώτατο όριο στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δίκαιη φορολογία.

 

Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης

 • Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

 

 • Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της ΕΓΣΣΕ
 • Επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των ΣΣΕ
 • Μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και στα υγρά καύσιμα
 • Ανώτατα όρια τιμών στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηροί φόροι στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών για να διασφαλισθεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτήν την κρίση
 • Το δικαίωμα στο φαγητό και σε ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται.

Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς.

Οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την Κρίση. Το τίμημα της αδράνειας ή της υιοθέτησης λανθασμένων αντιδράσεων, όπως αυξήσεις επιτοκίων, πάγωμα μισθών κ. λ. π. θα είναι καταστροφικό.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα επιβάλλεται να έχουν μια θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων κατά την κρίση.

Ο αγώνας θα συνεχισθεί μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι έχουμε μόνο μία επιλογή να απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που δημιουργούν ανισότητες, αδιέξοδα στην Ελληνική κοινωνία και ανακυκλώνουν την ύφεση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”

Η δεύτερη έγινε στην πλατεία 23ης Μαρτίου από το ΠΑΜΕ και σωματεία εργαζομένων με μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης . Τα μέλη των σωματείων από τα ξημερώματα βρέθηκαν στου χώρους δουλειάς να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το διακύβευμα της απεργίας, να κάνουν το βήμα να απεργήσουν. Σε εργοτάξια και εμπορικά καταστήματα περιφρουρήθηκε η απεργία και δεν λειτούργησε κανένα εργοτάξιο στην Καλαμάτα όπως και της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο.

Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι των σωματείων που έφεραν εικόνα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, με χαιρετισμούς από το Σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, από το συνδικάτο οικοδόμων, εκπροσώπους εκπαιδευτικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Άρη Κομπότη, γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος, τροφίμων, ποτών, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε:

“Δεν ανεχόμαστε την ενεργειακή φτώχεια ιδιαίτερα σε συνθήκες που οι ενεργειακοί κολοσσοί θησαυρίζουν και η χώρα μας διαφημίζεται σαν ενεργειακός κόμβος. Δεν γίνεται να ανάβουμε το φούρνο και το θερμοσίφωνο με το χρονόμετρο για να μην κάψουμε πολύ ρεύμα και οι παρόχοι ρεύματος να έχουν σκάσει από τα κέρδη, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Κανένας εργάτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τις ντροπιαστικές εικόνες, που πρέπει να τσακιστούν πριν γενικευτούν, όπως οι περικοπές βασικών ειδών από το διαιτολόγιο βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς”.

Επίσης κατήγγειλε την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας “που με απαράδεκτες δικαιολογίες αρνήθηκε να εγγράψει το Συνδικάτο μέλος του ΕΚ. Υπέδειξε αδικαιολόγητη κωλυσιεργία για την εγγραφή του στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου για 10 μήνες. Τελικά, και αφού τελικά αναγκάστηκε να το φέρει ως θέμα στο ΔΣ μετά από εξώδικο του Συνδικάτου, με ανυπόστατες δικαιολογίες απέρριψε την αίτηση εγγραφής. Η πλειοψηφία της διοίκησης με πρόταση του Γραμματέα, (ΣΥΡΙΖΑ) και γελοία επιχειρήματα του Προέδρου (ΔΑΚΕ-ΝΔ), αρνήθηκαν να γράψουν το συνδικάτο στην δύναμη του Εργατικού Κέντρου. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έφερε ως δικαιολογία ότι το σωματείο δε συμμορφώνεται με το νόμο Χατζηδάκη και πιο συγκεκριμένα με την εγγραφή στο μητρώο ΓΕΜΗΣΟΕ (πράγμα που δεν έχει κάνει ούτε η ΓΣΕΕ, ενώ εκκρεμεί και απόφαση του ΣτΕ για την νομιμότητα του νόμου).”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages