«Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις” – ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις” – ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

«Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις” – ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

Share This

 


Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας- Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης,  σε συνεργασία με τους: Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και  τον Σύλλογο Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, κλείνει τον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων που συνοδεύουν την έκθεση:  «Σμύρνη 100 χρόνια αναμνήσεις» αφιερωμένης στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, στο  Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (είσοδος ελεύθερη) η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας παρουσιάζει το απαγορευμένο αριστούργημα του Ν. Κούνδουρου «1922».

Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες και πολυβραβευμένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, που αναφέρεται στην πυρπόληση  και καταστροφή της Σμύρνης, καθώς και το μαρτυρικό οδοιπορικό των Ελλήνων που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο θάνατο από τα στρατεύματα του Κεμάλ, αλλά και τις ένοπλες ομάδες των Μουσουλμάνων.

H Ταινία – παραγωγής 1978 − είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Βενέζη: “Το νούμερο 31328”. Για λόγους διπλωματικούς και πολιτικούς, η προβολή της υπήρξε απαγορευμένη μέχρι το 1982, επειδή το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμαρτυρήθηκε αναφέροντας ότι τέτοιες ταινίες δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κούνδουρος, όμως, υπέβαλλε αντίγραφο του έργου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1978, λαμβάνοντας 9 βραβεία, μεταξύ των οποίων:  καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας (Νίκος Κακαβουδάκης), Α’ Ανδρικού (Βασίλης Λάγγος) και Α’ Γυναικείου ρόλου (Ελεωνόρα Σταθοπούλου).

Κυριακή 20 Νοεμβρίου / ώρα: 20:00 / είσοδος ελεύθερη / Ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου παρουσιάζει μια ρεμπέτικη συναυλία.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη κράτηση θέσης 27210-22607

(Δευτέρα – Παρασκευή: 09,00-14,00)  

 

Υπενθυμίζεται πως οι δράσεις με τίτλο «Σμύρνη, 100 χρόνια αναμνήσεις» είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μ.Σ.Κ., της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας , της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.

Στην επετειακή έκθεση για την Σμύρνη συμμετέχουν και οι:

Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας, Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας η Ιωνία και το Διεθνές Πολιτιστικό Ίδρυμα Λεβαντίνων.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και οι δράσεις τελούν υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Χορηγός: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις ( προβολή ταινίας και ρεμπέτικη συναυλία) πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και τον Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

www.laikivivliothiki.gr

τηλ. 27210-22607

Δ/νση: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (5ος όροφος), Αριστομένους 33

Fb page: Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages