ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ η ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ η ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ η ΜΠΕ για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

Share This

 


Δεν πέρασε τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η τεχνική έκθεση που ζήτησε ο Παναγιώτης Νίκας και ήρθε επιτέλους στα χέρια του Σώματος, μετά από μια “περιοδεία” που έκανε με τον Περιφερειάρχη στα Υπουργεία.

Με τις επιδιώξεις να έχουν σημειωθεί, τις προστριβές να έχουν αποτυπωθεί και το πολιτικό “παιχνίδι” στο φουλ, εκείνο που δεν πρέπει να χαθεί στις παραπάνω συμπληγάδες είναι η αξία της αποτελεσματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας. Μια θωράκιση που… κραυγάζει μετά τα τραγικά σκηνικά του παρελθόντος και που ήρθε να κάνει νωπές τις μνήμες μετά τα όσα συνέβησαν προχθές και στην Κρήτη.

(19:45) Παίρνει το λόγο ο Παναγιώτης Κάτσαρης , ξεκινώντας με την επισήμανση ότι η λύση μηδέν δεν πρέπει να συζητιέται, ενώ κατέθεσε την θέση του « να πούμε ναι και να εξαναγκάσουμε τα συνοδευτικά έργα ανάντη της πόλεως με μικρά φράγματα και με τμηματική αποκατάσταση των σκεπασμένων του Νέδοντα.

 (19:41) Αρχίζει την Δήμητρα Λυμπεροπούλου , η οποία υπογράμμισε ότι η λύση 3 είναι μονόδρομος, που προβλέπει επαναφυσικοποίηση του Νέδοντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι οικονομικότερη λύση και συμβατή με τον στόχο της Καλαμάτας για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

(19:32)  Αρχίζει την τοποθέτησή του Θανάσης Πέτρακος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η τεχνική έκθεση του καθηγητή, δικαίωσε την άποψη της παράταξής του, ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Υπεραμύνθηκε της λύσης 2, ζητώντας να καταψηφιστεί η ΜΠΕ.

(19:21) Παίρνει το λόγο ο Γιάννης  Μπουντρούκας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μελετητής και ανάδοχος δεν θα πρέπει να είναι ο ίδιος, ενώ αναφέρθηκε στην διχογνωμία που υπάρχει για το θέμα και από τους φορείς της Καλαμάτας.

(19:23) Παίρνει το λόγο ο επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, ο οποίος εκφράζει την αντίθεση του, υποστηρίζοντας ότι «τα μεγάλα έργα υποδομών θα πρέπει να υλοποιούνται από κρατικό φορέα»

(19:10) Παίρνει το λόγο ο Γιώργος Δέδες, απευθυνόμενος σε αυτούς που λένε πως δεν έχει πλημμυρίσει ο Νέδοντας τα τελευταία χρόνια, μίλησε με έντονο για «λαϊκίστικες παραδοχές και τοποθετήσεις». Ζήτησε να ξεκαθαρίσουν ποιοι δεν θέλουν να πάρουν καθαρή θέση, ποιοι δεν θέλουν να γίνει το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνει τώρα , θα περιμένουμε 15 χρόνια για να μελετηθεί το εκ νέου έργο με φράγματα, εκτιμώντας ότι η λύση αυτή έχει πολλαπλάσιο κόστος και με μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

(19:00) Το λόγο πήρε ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης ο οποίος κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για κωλυσιεργία, στο συγκεκριμένο θέμα. «Δεν μπορούμε να απορρίψουμε μια μελέτη μπορούμε όμως να προτείνουμε πράγματα». Όσο για τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2016 «αυτά οφείλονταν στην ανεπάρκεια διευθέτησης όμβριων φρεατίων και αποχετευτικού…. Η ευθύνη ήταν του τότε δημάρχου Καλαμάτας», σημείωσε ο κ. Τατούλης.

(18:50) Εισηγητής της πλειοψηφίας ο Ανδρέας Τσουκαλάς. “Το συμφέρον όλων είναι το καλό της πόλης. Αποδεικνύεται πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις.” O κ. Τσουκαλάς είπε πως η πρόταση είναι “όχι” στην ΜΠΕ και ανασύνταξή της.

(18:47) Αποχώρηση Βασιλόπουλου με αντίδραση γιατί δεν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, αλλά και για την διαδικασία και τον τρόπο που κινήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥ…

(18:40) Τον λόγο πήρε ο Βασίλης Τζαμουράνης. “Καταψηφίσαμε την πρόταση Μορέα για τα μειονεκτήματά της. Το μεγάλο μειονέκτημα το ξεσκέπασμα του Νέδοντα”.

(18:30) Το λόγο έχει ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κάποιοι επιχειρούν την εργαλειοποίηση, κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατές. Θα έπρεπε να μας ενώνει το έργο αυτό. Να θυμίσω τι έγινε με τον περιμετρικό το έργο… Διότι αυτοί οι κάποιοι θεωρούσαν ότι αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πόλης. Ευτυχώς δεν εισακούστηκαν… Δική μας δουλειά είναι το πότε θα γίνει και να γίνει σωστά. Τονίζω την αναγκαιότητα θωράκισης της πόλης. Ποτέ δεν δώσαμε λευκή επιταγή στο έργο. Λέμε ναι με 6 παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και κόκκινες γραμμές. Η λύση που προτείνει η πολιτεία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την θωράκιση της Καλαμάτας. Με τεράστια διαφορά έχει το πιο θετικό ισοζύγιο πλεονεκτημάτων έναντι μειονεκτημάτων. Με εάν και εφόσον με αβέβαια χρονοδιαγράμματα μπορούμε να πούμε πολλά, να επιλέξουμε την καλύτερη από πλευράς ασφάλειας…

(17:50) Απαντήσεις από τον κ. Κουτσογιάννη. Επιβεβαιώνει ο κ. Κουτσογιάννης πως για τις υπόλοιπες λύσεις -πέρα από την λύση 1 που εξετάζει η ΜΠΕ-  δεν υπάρχει κάτι κοστολογημένο και πως δεν έχει γίνει αντιστάθμιση σε πλήρη μελέτη, αλλά τεχνική έκθεση! Επιβεβαιώνει για τα όσα αναφέρονται στη λύση 2 συνδυαστικά με φράγματα, θα χρειαστούν για τα περί φραγμάτων 10 χρόνια μπορεί και 15 που είπε ο Γιώργος Δέδες!!! Και πως στη λύση 2 τα επίπεδα προστασίας είναι σε συγκεκριμένο επίπεδο (χαμηλότερο). Ανέφερε πως δεν έκανε δωρεάν την έκθεση, αλλά τεχνική έκθεση επ’ αμοιβή, που του ανατέθηκε με το ποσό των 20.000€. Από την άλλη επεσήμανε πως η μελέτη του Μορέα είναι άρτια: Άρτια η μελέτη που κατατέθηκε από το Μορέα, μπορεί να υλοποιηθεί… Έχει τους κινδύνους της εάν καθαιρέσεις κάτι μπορείς να το ξαναφτιάξεις;” Ανάμεσα στα υπόλοιπα ο κ. Κουτσογιάννης είπε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αλλά “…δεν προτείνω τη λύση 2, αλλά δεν προτείνω και τη λύση 1”.

(17:30) Ερωτήσεις από τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Kρίσιμα τα ζητήματα με έμφαση στα όσα προτείνονται που αφήνουν στον… αέρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και επισημάνσεις. Μεταξύ των οποίων:

-δεν μπορεί να προτείνεται η μηδενική λύση στο φόντο των όσων συμβαίνουν με την κλιματική αλλαγή

-συγκεχυμένα ζητήματα με την εκβάθυνση τι θα γίνει με το “δάσος” από υποστυλώματα; 

-συγχέονται πολλά στη λύση 2 με φράγματα και άλλα

-είναι κοστολογημένες οι άλλες λύσεις; τι εξασφαλίζουν;

-χρειάζονται 15 χρόνια για την ωρίμανση μελετών για φράγματα…

-έργα υπερπολλαπλάσιου κόστους 

-Στη Σητεία έπεσαν όλες οι προβλέψεις έξω…

-στη μηδενική λύση προτείνεται κάποια μέτρα… ποια είναι αυτά; Κανό, μάσκες και βατραχοπέδιλα;

-μπορούμε να μπούμε σε μια περιπέτεια χωρίς μελετημένες λύσεις;

(17:15) Το λόγο παίρνει ο Καθηγητής που ήταν αρμόδιος και για την σύνταξη της τεχνικής έκθεσης επί της ΜΠΕ του κ. Κουτσογιάννη, που ενημερώνει για τα συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης δείτε τα αναλυτικά εδώ

(17:12) Από τις 16:30 έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση και ακόμη τα διαδικαστικά “τρώνε” τον χρόνο. Διαδικαστικά και με ουσία καθώς ο τρόπος χειρισμού της όλης κατάστασης και του θέματος από την πλευρά Νίκα, έχει σηκώσει αντιδράσεις για το πως και με ποιον τρόπο θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση.

(16:45) Μετά από μια ένταση και αρκετές διακοπές χρειάστηκε μια 5λεπτη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages