Εκδήλωση μνήμης για τους Γάλλους συμμάχους στη Γιάλοβα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εκδήλωση μνήμης για τους Γάλλους συμμάχους στη Γιάλοβα

Εκδήλωση μνήμης για τους Γάλλους συμμάχους στη Γιάλοβα

Share This

 


Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χτες το μεσημέρι στη Γιάλοβα η τιμητική εκδήλωση για τους Γάλλους συμμάχους που πέθαναν από ελονοσία την περίοδο 1828 – 1832.

Έξω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από: τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχο ιπτάμενο Μιχάλη Χαντέ, το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον πρόεδρο της Κοινότητας Πύλου Ηλία Γουρνά, την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων “Το Ναβαρίνο” Παναγιώτα Πολλάλη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάλοβας Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου – Κουτσουμπού – μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως τότε συνολικά νόσησαν 4.760 άνθρωποι, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 915. Εκείνοι ως σήμερα τιμώνται ως ήρωες πολέμου, γιατί έζησαν όλη τη φρίκη της περιόδου και έχασαν τη ζωή τους μέσα σε εξίσου δύσκολες συνθήκες. Αναφέρθηκε ακόμη στα έργα οδοποιίας και ύδρευσης με τα οποία ο στρατηγός Μαιζών άλλαξε την καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και στις γλαφυρές αφηγήσεις του ανταποκριτή των “Τimes”, Ρενέ Πυώ.
Στις εκδηλώσεις βρέθηκαν ακόμη η αντιπύραρχος, προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου Παγώνα Διονυσοπούλου και ο αστυνόμος Β’, διοικητής του ΑΤ Πύλου Αλέξανδρος Μουρίκης. Συμμετείχε επίσης τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Τελετάρχης ήταν ο Γιώργος Αναστασόπουλος.
Στο τέλος παρατέθηκαν χειροποίητα κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γιάλοβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages