Χειρότερα κι από πέρυσι οι εξαγωγές σε καρπούζι και κεράσι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Χειρότερα κι από πέρυσι οι εξαγωγές σε καρπούζι και κεράσι

Χειρότερα κι από πέρυσι οι εξαγωγές σε καρπούζι και κεράσι

Share This

 Κάτω από τα επίπεδα μιας «κανονικής» χρονιάς εξακολουθούν να κινούνται οι εξαγωγές των θε


ρινών φρούτων και λαχανικών, έστω κι αν υπερβαίνουν τα αντίστοιχα της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του INCOFRUIT HELLAS, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 18% σε επίπεδο όγκων, σε σύγκριση με εκείνες του 2020.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές των βερίκοκων ήταν μειωμένες κατά 8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ανερχόμενες σε 18.683 τόνους, αν και αυξημένες κατά 38,8% σε σχέση με την μειωμένης παραγωγής περίοδο του 2021. Αντίστοιχα, στα ροδάκινα οι εξαγωγές διαμορφώνονταν σε 45.213 τόνους, μειωμένες κατά 41,8% σε σύγκριση με το 2020 και αυξημένες κατά 83,8% σε σχέση με πέρυσι.

Στα κεράσια, οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 34.642 τόνους, μειωμένες τόσο έναντι του 2020 κατά 10,9% όσο και έναντι του 2021 κατά 3,7%. Ομοίως, οι εξαγωγές καρπουζιών διαμορφώνονταν μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στους 176.416 τόνους, μειωμένες κατά 9% σε σχέση με το 2020 και κατά 14,4%. Σε σύγκριση με το 2020, οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα παρουσιάζονται ελαφρώς βελτιωμένες, ωστόσο δεν καλύπτουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής και εμπορίου.

Χάνουν εισόδημα οι παραγωγοί

Όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, ακόμα και στην περίπτωση που η συγκομιδή και η εμπορία των προϊόντων εξελιχθεί ομαλά, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω κυρίως της υπερπροσφοράς στις καταναλωτικές αγορές. Σημειωτέον ότι, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους», συμπληρώνοντας ότι στο πρώτο πεντάμηνο οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 14%, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής ενισχύθηκε κατά 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages