Η Αρχαία Μεσσήνη συνεχίζει να… αποκαλύπτεται -Τι σημείωσε ο Π. Θέμελης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η Αρχαία Μεσσήνη συνεχίζει να… αποκαλύπτεται -Τι σημείωσε ο Π. Θέμελης

Η Αρχαία Μεσσήνη συνεχίζει να… αποκαλύπτεται -Τι σημείωσε ο Π. Θέμελης

Share This

 


Η Αρχαία Μεσσήνη, είναι ένας μαγικός… ζωντανός κόσμος που διαρκώς αποκαλύπτει τα μυστικά του φέρνοντας στο φως έναν πολιτισμό, χάριν σε μια… αφιέρωση ζωής και έργου που έχει κάνει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.

Είναι το σημείο αναφοράς πλέον και θέλει λίγο ακόμη για να πάρει την τελική μορφή της «θέλει μερικά ακόμα χρόνια, όσο αντέχω κι εγώ. Αυτή τη στιγμή είναι στα… high της κι εγώ είμαι ευχαριστημένος από την εικόνα της. Έχουμε αποκαλύψει και αναμορφώσει χώρο μεταξύ Σταδίου και Ασκληπιού που είχε μείνει τελευταίος και πλέον γεμίζει με κτίρια, περιστήλια, οικοδομήματα, ένα κτίριο ακανόνιστο με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία με κτίρια που στέγασαν αγάλματα των 12 Θεών», σημείωσε ο ίδιος ο κ. Θέμελης μιλώντας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST και στον Θέμη Κανελλόπουλο.

«Περιφέρεια και δήμοι να σκύψουν στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης»

Το ζήτημα λοιπόν των νέων αποκαλύψεων είναι το ένα, αλλά τα ζητήματα παραμένουν αρκετά. Ο άνθρωπος στον οποίο η Μεσσηνία, η Ελλάδα και ο πολιτισμός μας οφείλουν πολλά  για μια ακόμη φορά έθεσε το μείζον πρόβλημα προσβασιμότητας και πάρκινγκ στον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, καλώντας μέσω της τηλεόρασης BEST Περιφέρεια και δήμους να συμβάλλουν και να «σκύψουν στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης».

«Ενοχλώ καμιά φορά αλλά δεν είναι γιατί έχω προσωπικά με τον κ. Νίκα, ο θεσμός πρέπει να κάτι να κάνει περισσότερο. Η Περιφέρεια να “σκύψει” στα προβλήματα της Αρχαίας Μεσσήνης ώστε να είναι προσβάσιμη στο εγγύς μέλλον, γιατί έχει μια δυναμική η Αρχαία Μεσσήνη» είπε και υπογράμμισε ότι «μετά τον κορωνοϊό έχει αρχίσει το τουριστικό “ρεύμα” και είναι ευοίωνο, δεν το βλέπουν αυτό οι αρμόδιοι; Το βλέπουν!»

Το έργο στην Αρχαία Μεσσήνη γίνεται εδώ και δεκαετίες υπό την εποπτεία του καθηγητή και εδώ πολύ σημαντικό είναι επισημανθεί ότι πλέον «έχουν σταματήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Αρχαία Μεσσήνη. Δεν έχω πρόβλημα, θα έχω χρήματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν ζητάω για μένα, αλλά για υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο, ο χώρος πάσχει σε υποδομές πέριξ του αρχαιολογικού χώρου. Θέλουμε καλύτερους δρόμους και μεγάλα πάρκινγκ» τόνισε ο κ. Θέμελης.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο όπου υπέγραψε τη σύμβαση για την ανέγερση του νέου Μουσείου, γεγονός που ο Πέτρος Θέμελης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό. Με φόντο το παλιό μουσείο του Ορλάνδου του 1973 που εγκαινιάστηκε το 2000, ο κ. Θέμελης είπε πως «Αυτή η μελέτη θα αποτελέσει επέκταση του χώρου, με μια μοντέρνα αντίληψη, όχι σε επαφή με το ιστορικό αυτό μουσείο, όμως, νέο και παλιό θα συνυπάρχουν!» σημείωσε λέγοντας ότι «από την επόμενη εβδομάδα «ανοίγουμε νέα μέτωπα. Ξεκινά συζήτηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το θέμα της προκήρυξης της αρχαιολογικής μελέτης ώστε να κατασκευαστεί ένα μοντέρνο αρχιτεκτόνημα.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ

Για την παρέμβασή του για την κατεδάφιση της πατρογονικής οικίας της σπουδαίας Ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας ο κ. Θέμελης υπογράμμισε πως «έχει και συγκινησιακό χαρακτήρα. Γιατί ότι το είδα συγκλονίστηκα!» είπε απευθύνοντας παράκληση «να μην χτιστεί ένα μπετονένιο οικοδόμημα αλλά να ξαναγίνει το παλιό.» (δείτε και εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages