Aπολογισμός κι επόμενες δράσεις του Προγράμματος «Ολιστικής και Συμμετοχικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ταϋγέτου» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Aπολογισμός κι επόμενες δράσεις του Προγράμματος «Ολιστικής και Συμμετοχικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ταϋγέτου»

Aπολογισμός κι επόμενες δράσεις του Προγράμματος «Ολιστικής και Συμμετοχικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ταϋγέτου»

Share This

 


Απολογισμός του Προγράμματος Ταϋγέτου & Προγραμματισμός επόμενων εκδηλώσεων από τον Κωνσταντίνο Α. Μαρκάκη, Εκπρόσωπο των «Φίλων της Βέργας»

Τελικά, μετά από αναβολές λόγω COVID-19, αντί 2020 το Πρόγραμμα «Ολιστικής και Συμμετοχικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ταϋγέτου» ξεκίνησε ευοίωνα με την 1η Διημερίδα στην Καλαμάτα, 25 & 26 Μαΐου 2022.
Το ενδιαφέρον που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία – στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, οι 24 Παρουσιάσεις – κατά γενική αποδοχή ενδιαφέρουσες – κάλυψαν σημαντικό μέρος των σκοπών του όλου προγράμματος και αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την συνέχεια. Οι αρχικοί οργανωτές (Φίλοι της Βέργας, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιμελητήριο Μεσσηνίας) επέμειναν παρά τις αντιξοότητες στο ξεκίνημα του φιλόδοξου προγράμματος.
Όλοι οι Εισηγητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον από το 2020 παρουσίασαν επικαιροποιημένες τις εισηγήσεις τους, ενώ προστέθηκαν σημαντικές νέες συμμετοχές. Η συμμετοχή διεθνών οργανώσεων, όπως η SPS/ΔΕΕΞ (Διεθνής Οργάνωση για Διεπιστημονική Μελέτη της Τέχνης και των Κατασκευών Ξερολιθιάς) και TIMS (Διεθνής Οργάνωση Μυλολόγων – Ελληνική Ομάδα), τόσο με χαιρετισμούς των επικεφαλής όσο και με την συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων εισηγητών, εμπλούτισε αποφασιστικά την θεματολογία και αποτέλεσε έκφραση της γενικότερης απήχησης του Προγράμματος.
Επισημαίνεται ότι συμμετείχαν εισηγητές από / για όλους τους Δήμους του Ταϋγέτου. Αυτό θα επιδιωχθεί και σε επόμενες εκδηλώσεις, δεδομένου ότι βασικό σύνθημά μας, Μεσσηνίων και Λακώνων, είναι ότι: «Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ».
Οι χαιρετισμοί Δημάρχου Καλαμάτας και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και η συμμετοχή της Δ/ντριας Προγραμματισμού – Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου, με εισήγηση – παρουσίαση του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Ταϋγέτου, αποτελούν ένδειξη ενδιαφέροντος της Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση Δράσεων του Προγράμματος Ταϋγέτου.
Δεδομένου του συμμετοχικού χαρακτήρα Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στο πρόγραμμα και της προτεραιότητας σε όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατοίκων και πολιτών, άμεσος στόχος μας είναι η παρουσίαση εισηγήσεων από την διημερίδα Καλαμάτας στις δύο επόμενες Ημερίδες στους Δήμους Δυτικής & Ανατολικής Μάνης, τέλη Ιουνίου σε Καρδαμύλη – Στούπα και τέλη Ιουλίου στο Γύθειο, με την προσθήκη τοπικών εισηγητών και θεματολογίας παρουσιάσεων. Η επιλογή της θερινής περιόδου στη Μάνη αποβλέπει στην ενημέρωση τόσο των μόνιμων κατοίκων – όσο και των Μανιατών ετεροδημοτών, καθώς και τουριστών που διαμένουν ή επισκέπτονται την περιοχή το Καλοκαίρι.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου σχεδιάζεται νέα Διημερίδα στη Σπάρτη, που θα καλύπτει και τον 4ο Δήμο του Ταϋγέτου, όπως προβλεπόταν ήδη από το 2020, με εμπλουτισμένη θεματολογία και συμμετοχή εισηγητών και από τους 4 Δήμους, όπως στην Καλαμάτα.
Τέλος, στις αρχές του 2023 σχεδιάζεται 3-ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του 2020, στον φιλόξενο Δήμο Βριλησσίων (που έχει Δήμαρχο – Αντιδήμαρχο μεσσηνιακής καταγωγής). Θα συμμετέχουν εισηγητές από τις 4 Ημερίδες που προηγήθηκαν, αλλά θα επιδιωχθεί η συμμετοχή ΑΕΙ καθώς και εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας συναφών με το Πρόγραμμα Υπουργείων, όπως: Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Τουρισμού, Εσωτερικών κ.ά., καθώς και Κεντρικών Υπηρεσιών, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου -ΔΕΝΙ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από ΑΕΙ – Υπουργεία και Κεντρικές Υπηρεσίες θα ζητηθεί να πάρουν θέση σε κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναμένεται ότι θα έχουν παρουσιαστεί και συζητηθεί στις 5 συνεδριακές διαδικασίες, όπως : Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κλιματική Κρίση, Προστασία Περιβάλλοντος και Τοπίου – ιδιαίτερα των Βουνών – Δασών & Αιγιαλού στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, προδιαγραφές εγκατάστασης και απόσυρσης Πάρκων Ανεμογεννητριών – Φωτοβολταϊκών σε Βουνοκορφές και Θάλασσα, προστασία της σπάνιας Χλωρίδας & Πανίδας της χώρας μας, Αναγνώριση Κοινοχρησίας – Δημόσιας Κυριότητας εκατοντάδων χιλιομέτρων υφιστάμενων ορεινών Καλντεριμιών – Μονοπατιών και αναβίωση εκατοντάδων ορεινών Οικισμών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages