Η ρήτρα αναπροσαγμογής και οι πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η ρήτρα αναπροσαγμογής και οι πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Η ρήτρα αναπροσαγμογής και οι πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Share This

 


Για τις πρωτοβουλίες του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνο Μαργέλη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας, πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, η πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας, δικηγόρος, Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας, δικηγόρος, Γεώργιος Μακρής, σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, στα γραφεία του συλλόγου στην Καλαμάτα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης επεσήμανε ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και απαιτείται η ανάληψη άμεσων δικαστικών ενεργειών για το ζήτημα της συμβατότητας της σχετικής ρήτρας με το δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και τόνισε ότι μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης για την κρισιολόγηση περί της νομιμότητας της ρήτρας και τη συμβατότητά της ή μη με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών δεν πρέπει να διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε καταναλωτές, που αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Οι κ.κ. Αλέξης Χαρίτσης, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Γεώργιος Μακρής αναγνώρισαν ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας καθώς και του δικηγορικού σώματος γενικότερα, που αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και τόνισαν την πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα να κατατεθεί άμεσα σχετική τροπολογία στην Βουλή από το κόμμα της αξιωμ. αντιπολίτευσης, η οποία θα απαλλάσσει τους καταναλωτές από την πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς να διακόπτεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την συνάντηση του με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην Αθήνα.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα θέματα της Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο ίδιος, εδώ και μήνες, είχαν προειδοποιήσει για το κύμα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που σήμερα σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ζητώντας επανειλημμένα από την κυβέρνηση την έγκαιρη λήψη μέτρων ανάσχεσης, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων του ρεύματος είναι ένα τέχνασμα, μια μονομερής επιλογή των εταιρειών ενέργειας σε βάρος των πολιτών, που αυξάνει, διπλασιάζει και τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή, απειλώντας με εξόντωση σήμερα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην χώρα μας. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, γιατί είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή ώστε πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα.

Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην ΕΕ που μετακυλίει στον καταναλωτή σχεδόν κατά 100% το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και καιρό αδρανεί, αρνούμενη να υλοποιήσει αυτονόητα μέτρα που έχουν προταθεί ακόμα και μέσα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν: «εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας».

Στέκεται αντίθετα ως αμέτοχος παρατηρητής μιας στρεβλής διαδικασίας στην αγορά ενέργειας, που ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή. Αυτή η τρομακτική στρέβλωση πρέπει να τελειώσει. Όμως για να τελειώσει, πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση.

Καλούμε όλα τα κόμματα, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Φορείς και τους Πολίτες να συμπαρασταθούν στους δικαστικούς αγώνες που ξεκινούν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και να υποστηρίξουν ενεργά την νομοθετική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αναστολή της πληρωμής της από τους καταναλωτές, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages