Με αφιέρωμα στον Σεφέρη ξεκινά το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Με αφιέρωμα στον Σεφέρη ξεκινά το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων

Με αφιέρωμα στον Σεφέρη ξεκινά το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων

Share This

 


Τον επικεφαλής του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. Φάρις που επαναλειτουργεί, Δημήτρη Κοσμόπουλο, παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλο και ο Πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις, Παντελής Δρούγας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη παράδοση που έχει η Καλαμάτα στα Γράμματα, τις Τέχνες και στον Πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι λειτουργούν ήδη το Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήρι, η Σχολή Χορού, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Πλέον έχει και Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια, και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό διότι, θεωρούμε τα Γράμματα και τον Λόγο την βάση του πολιτισμού μας» και πρόσθεσε:

«Και ποιος είναι ο πιο ιδανικός για να αναλάβει αυτό το σπουδαίο τμήμα και να φέρει τ’ αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε, απ’ τον Καλαματιανό διακεκριμένο ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και διευθυντή του περιοδικού «Νέα Ευθύνη», τον Δημήτρη Κοσμόπουλο;  Θέλουμε λοιπόν μέσα από αυτό το τμήμα να αναδείξουμε τις πολιτιστικές αρετές του λαού μας, να αναδείξουμε την Καλαμάτα μας ως κοιτίδα του πολιτισμού, την πόλη που θα φέρει την πνευματική άνοιξη».

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στον κ. Κοσμόπουλο να επιτύχει στο έργο που αναλαμβάνει, τονίζοντας:  «Δημήτρη καλή επιτυχία στο έργο σου. Έχουμε ήδη κάνει συζητήσεις και είμαι βέβαιος ότι το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων, που έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στον Δήμο μας, θα φέρει θετικά αποτελέσματα».

Με τη σειρά του ο κ. Κοσμόπουλος ευχαρίστησε  το Δήμο Καλαμάτας, προσωπικά τον Δήμαρχο και όλο τον πολιτιστικό οργανισμό ΦΑΡΙΣ που «ομοθυμαδόν και ομόφωνα μου έδωσαν ένα καθήκον με ιδιαίτερη ευθύνη٠ το καθήκον της εποπτείας για την επανασύσταση του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων».

Αναφερόμενος στους στόχους που θέτει για το Τμήμα ο κ. Κοσμόπουλος ουσιαστικά  ξετύλιξε της φιλοσοφία του για την ποίηση και τα Γράμματα:

«Ξεκινώ με μια φράση που είπε προηγουμένως ο κ. Δήμαρχος: η Καλαμάτα έχει βαριά παράδοση Ιστορίας και Πολιτισμού. Αυτό είναι βέβαιον.  Ο Δήμαρχος είπε ότι θα συνδυάσουμε την παράδοση του λαού μας με μια πολιτιστική άνοιξη. Η Ελλάδα αν υπερηφανεύεται για κάτι δεν είναι ούτε για τη βαριά της βιομηχανία, ούτε για τις επιτυχίες της σε πεδία άλλα που ο δυτικός κόσμος είναι πολύ μπροστά.  Ωστόσο είναι πολύ μπροστά, λόγω διαχρονικού ιστορικού βάθους της γλώσσας της, αλλά και λόγω της ποιητικής της παράδοσης από τον Όμηρο , τους λυρικούς, τους βυζαντινούς μέχρι σήμερα, στην ποίηση η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίον ο ελληνικός λαός, ακόμα και σε δύσκολες εποχές κατακτήσεων και δουλείας, έβρισκε τον τρόπο να εκφράζεται συλλογικά.

Θυμίζω ότι τα δημοτικά μας τραγούδια όταν τα είδε ο Γκαίτε είπε ότι είναι η ευγενέστερη μορφή ποίησης που γνώρισε μέχρι τότε.

Η ελληνική ποίηση λοιπόν, είναι κάτι το οποίο αναμφιλέκτως από όλους γίνεται αποδεκτό ότι, είναι κάτι το εξαιρετικό, και λόγω της ποιότητας και το βάθους της γλώσσας αλλά, και λόγω της ιδιοσυγκρασίας αυτού του λαού.  Η ποίηση και η λογοτεχνία μας είναι τα υλικά εκείνα τα οποία οφείλω εγώ να διαχειριστώ με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα και κοινωνία στον απλό άνθρωπο, στον μέσο πολίτη της κοινωνίας. Αλλά παράλληλα με αυτό, με ένα τρόπο όπου η Καλαμάτα θα σηματοδοτήσει την υποδοχή και τη δημιουργία προϋποθέσεων για συζήτηση των ευγενέστερων εκφράσεων της ελληνικής λογοτεχνικής ζωής, κυρίως της ελληνικής ποίησης, στο σήμερα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Νομίζω ότι με τη βοήθεια του κυρίου Δημάρχου αλλά, και του πολιτιστικού οργανισμού ΦΑΡΙΣ, θα γίνει πραγματικότητα. Δεν θέλω να μιλώ με πολλά «θα». Θα σας μιλήσω μόνο με τη φράση του Ευαγγελίου «το δέντρο εκ του καρπού αυτού γινώσκεται». Ο καρποί που θα έχουμε το επόμενο διάστημα θα είναι υπό κρίσιν όλων. Πιστεύω και διακινδυνεύω μια πρόβλεψη, ότι θα είναι τέτοιοι ώστε πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στη σχέση της πόλης της Καλαμάτας, της πατρίδας του Νικολάου Πολίτη και της Μεσσηνίας, πατρίδας ποιητών όπως ο Μιχάλης Κατσαρός και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, με την ελληνική τέχνη και τη ελληνική πραγματεία. Την ελληνική τέχνη του Λόγου για να γίνομαι πιο ειδικός».

DSC 0579 Medium

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό που έχει γίνει και θα υλοποιηθεί άμεσα, ο κ. Κοσμόπουλος είπε:

«Θα ξεκινήσουμε με μια σειρά εκδηλώσεων που θα κινούνται στο πεδίο της προβολής της ελληνικής ποίησης αλλά και των μεγάλων μεγεθών της ποιητικής και λυρικής παρακαταθήκης. Όντας μέσα στο 2022 που διανύουμε, και έχοντας βγει από το έτος μνήμης του 2021, έχουμε στο προσκήνιο να διαχειριστούμε το μεγάλο γεγονός για την νεώτερη ιστορία μας, το κορυφαίο μετά το 1453 ως προς την πορεία συρρίκνωσης του Ελληνισμού με συνέχειά του το 1974 στην Κύπρο. Μιλώ για την Μικρασιατική τραγωδία και καταστροφή.  Η πρώτη εκδήλωση, έχει να κάνει με αυτό το συμφραζόμενο. Σε αυτό το χωράφι εφέτος θα βαδίσουμε, σε πάρα πολλές από τις θεματικές μας».

Η πρώτη εκδήλωση του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Σεφέρη που «είναι σπουδαίος γιατί  είναι κορυφαίος στην νεοελληνική έκφραση και στην ανανέωσή της και που η Μικρασιατική τραγωδία τον σφράγισε».

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μετάκληση «δύο από τους σπουδαιότερους ποιητές και μελετητές του έργου του Σεφέρη». Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιητή, Βάσω Βαγενά και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που είναι ο ερευνητής του αρχείου του Σεφέρη και συγγραφέας πολλών κειμένων για τον νομπελίστα ποιητή. Την τριάδα θα ολοκληρώνει η Μαρία Στασινοπούλου, η οποία έχει καταγίνει με το χρονολόγιο του Σεφέρη σε αναλυτική βάση.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοσμόπουλος, «με αυτούς τους τρεις θα γίνουν ισάριθμες παρεμβάσεις από τους ιδίους και μια συζήτηση για να καταδειχτεί τι σημαίνει το έργο του Γ. Σεφέρη, ποιος είναι και, κυριότατα, ποιος είναι ο Σεφέρης ως προς το κεντρικό ζήτημα που τον ταλάνισε: η πορεία του νεώτερου Ελληνισμού εν αναφορά και προς την Ευρώπη – η σχέση μας με την Ευρώπη μέσα στο σήμερα. Αυτό είναι πάντα το ζητούμενο: πώς η συλλογική μας ταυτότητα και ιδιοσυγκρασία, η πνευματική μας παράδοση θα πορευτεί μέσα στην Ευρώπη ισότιμα με το κύρος της παράδοσης που κουβαλά πίσω της, με το κύρος της εμπειρία της για να συνομιλήσει και να κομίσει στην Ευρώπη πράγματα που η ίδια σήμερα, στο πνευματικό πεδίο και στην κρίση που δέρνει όλον τον κόσμο και τον δυτικό πολιτισμό, χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα προγραμματίζονται και θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

Επίσης, ο Τομέας Λόγου θα ξεκινήσει της λειτουργία ενός Εργαστηρίου τριών επιπέδων.  Θα είναι Εργαστήριο προσοικείωσης των ανθρώπων με τη Λογοτεχνία. Θα ξεκινήσει με μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ο πρώτος κύκλος. Ο δεύτερος Λυκείου και φοιτητών και ο τρίτος για φιλολόγους αλλά και απλούς πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν σε βάθος την ελληνική ποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages