Επετειακές εκδηλώσεις για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ σε Κουταλά, Ελαιοχώρι και Βέργα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Επετειακές εκδηλώσεις για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ σε Κουταλά, Ελαιοχώρι και Βέργα

Επετειακές εκδηλώσεις για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ σε Κουταλά, Ελαιοχώρι και Βέργα

Share This

 


Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των δράσεων με τίτλο «Καλαμάτα – Μάρτιος, Μήνας Ελευθερίας».

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, στον οικισμό Κουταλά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Αντάμωμα Ελευθερίας» που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας». Νωρίτερα τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουταλά «Ο Άγιος Νικήτας» Αλέκα Σπυροπούλου. Ακολούθως αναγνώστηκε η ανάλυση και ιστορική τεκμηρίωση του καθηγητή Θανάση Χρήστου για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Υπήρξε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Τριάδας και τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κορύβαντες.

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ»

Το Σάββατο 19 Μαρτίου, το απόγευμα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη και όλους τους αγωνιστές του 1821 στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Ακολούθως στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Δρόμοι του Μπαρουτιού». Τη διοργάνωση είχε ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας και το  Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Κατά την εκδήλωση υπήρξε ιστορική αναδρομή στη συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821, με την αγορά και τη μεταφορά μπαρουτιού από τη Σμύρνη στο λιμάνι του Αλμυρού Μάνης. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική, τραγούδια και χορό.

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ’21 ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ

Η συμβολή και η μνήμη των ηρώων και αγωνιστών του Αγώνα για την Ελευθερία το 1821, τιμήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου στο Ελαιοχώρι. Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέστηκε Εσπερινός στη μνήμη των Πεσόντων Γιαννιτσάνων κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Aγώνα του 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages