ΑΦΑΝΤΑ γλυπτά από το υπαίθριο εικαστικό αμφιθεατρικό πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΦΑΝΤΑ  γλυπτά από το υπαίθριο εικαστικό αμφιθεατρικό πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα

ΑΦΑΝΤΑ γλυπτά από το υπαίθριο εικαστικό αμφιθεατρικό πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα

Share This

 


Κλοπή των γλυπτών που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αλέξης Σαφαρής και βρίσκονταν στο υπαίθριο εικαστικό, βοτανικό, αμφιθεατρικό  πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα, εκεί που το 1917 υπήρχε η καλύβα του Ν. Καζαντζάκη, καταγγέλλει το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ».

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει σχετικά με μια κλοπή και μια απόπειρα κλοπής σε έναν χώρο, κοινό αγαθό,  όπου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου, στο πλαίσιο της ανάδειξης μιας ιστορίας αρκετά πρόσφατης και παγκόσμια γνωστής.  (https://nartura.gr/category/ergo-nartura/)

Συγκεκριμένα, μια χειμωνιάτικη μέρα η αντιπρόεδρος Μαρία Θεοδωρακέα επισκέφθηκε το υπαίθριο εικαστικό, βοτανικό, αμφιθεατρικό  πάρκο στην παραλία Καλόγρια στην Στούπα, εκεί που το 1917 υπήρχε η καλύβα του Ν. Καζαντζάκη. Με λύπη και έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα από τα γλυπτά του χώρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αλέξης Σαφαρής, απεικόνιζε έναν άγγελο από πράσινη πέτρα Ταϋγέτου, έλειπε από την θέση του, ενώ ένα άλλο από Rosso Antico, που συμβόλιζε τη φιλία και ήταν πακτωμένο πάνω στο βράχο που έπεσε πριν πολλά χρόνια και καταπλάκωσε την καλύβα του Καζαντζάκη, είχε κομματιαστεί πάνω, ίσως, στην προσπάθεια να αποσπαστεί ατόφιο. Τα κομμάτια αυτά συλλέχθηκαν με σκοπό να συγκολληθούν. Στο σημείο που βρισκόταν ο άγγελος θα τοποθετηθεί μια φωτογραφία του γλυπτού, με τις σχετικές πληροφορίες.

Ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς  την άνοιξη του 2018, με την άδεια του ιδιοκτήτη Δημήτρη Εξαρχουλέα, ώστε να διαμορφωθεί  σε έναν χώρο πολιτισμού όπως τον είχαμε οραματιστεί. Ο γλύπτης και μέλος του σωματείου μας Αλέξης Σαφαρής, με πολύωρη και πολυήμερη προσωπική εργασία, εναρμόνισε τόσο τον χώρο, με απόλυτο σεβασμό στη φύση. Τα ιδιαίτερης καλαισθησίας, εξαιρετικά  γλυπτά του ενσωματώθηκαν με το φυσικό περιβάλλον, ώστε ως σιωπηλοί θεματοφύλακες  να θυμίζουν σε όσους επισκέπτονται την πολυσύχναστη παραλία (Παραλία Καλόγρια), ότι κάποτε έζησαν εδώ ο μεγάλος συγγραφέας Ν. Καζαντζάκης και ο θρυλικός Γεώργιος (μυθιστορηματικός Αλέξης) Ζορμπάς. Η προσφορά και το ανεκτίμητο αυτό έργο του Αλέξη ήταν ένας από τους κύριους λόγους που του απονεμήθηκε τη χρονιά εκείνη ο τίτλος «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ». 

Ο χώρος είναι ανοιχτός και μη φυλασσόμενος. Σε όλη την τουριστική περίοδο, όπου η παραλία δέχεται πλήθος επισκεπτών, το σωματείο φροντίζει για τον ευπρεπισμό του χώρου (καθαρισμό από αγριόχορτα και σκουπίδια), τη φροντίδα των φυτών καθώς και τον φωτισμό του (φωτίζεται με παροχή ρεύματος από το κοντινή επιχείρηση μέλους μας που λειτουργεί την περίοδο εκείνη). Κατά την διάρκεια του χειμώνα, το μέρος αυτό  είναι αρκετά απόμερο μιας και βρίσκεται προς την νότια πλευρά της παραλίας της Καλόγριας και -ιδιαίτερα τα βράδια- επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες συνέβη αυτό το απαράδεκτο γεγονός!

Ευχή και ελπίδα όλων είναι να βρεθεί/επιστραφεί το γλυπτό, ώστε να επανατοποθετηθεί εκεί που ανήκει. Το σωματείο μας θα συνεχίσει να κινείται στην πορεία που έχει χαράξει έως τώρα, πιστό στη φιλοσοφία και τους σκοπούς του. Συνεχίζουμε λοιπόν δυναμικά, έχοντας  την πεποίθηση ότι οι καρποί του συμμετοχικού μας έργου θα αυξάνονται συνεχώς, χωρίς να μας αποθαρρύνει  η όποια μεμονωμένη σκοταδιστική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages