Απολογισμός έργου της περιφερειακής αρχής σε κοινή συνέντευξη των Μεσσήνιων αντιπεριφερειαρχών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Απολογισμός έργου της περιφερειακής αρχής σε κοινή συνέντευξη των Μεσσήνιων αντιπεριφερειαρχών

Απολογισμός έργου της περιφερειακής αρχής σε κοινή συνέντευξη των Μεσσήνιων αντιπεριφερειαρχών

Share This

 


Σχετικά με την πορεία και το έργο της περιφερειακής Αρχής στη Μεσσηνία τα δύο προηγούμενα χρόνια ενημέρωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σήμερα Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Βασίλης Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Αννα Καλογεροπούλου.

Ο Στάθης Αναστασόπουλος, στην δική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του διαπιστώθηκε η έλλειψη έργων οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της ΠΕ Μεσσηνίας, η ευθύνη και αρμοδιότητα για το οποίο ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα.

Οπως τόνισε, προωθήθηκαν για το σκοπό αυτό, έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας και βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, έχοντας μέχρι τώρα ολοκληρωθεί έργα άνω των 30 εκ. ευρώ.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Οι κυριότερες εργασίες που έγιναν και γίνονται στα έργα που είναι σε εξέλιξη έχουν απώτερο στόχο την βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδών ώστε να βελτιώνονται αντίστοιχα και οι συνθήκες κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό υλοποιούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης, μόρφωσης τάφρων, τεχνικών έργων διευκόλυνσης της απορροής των ομβρίων, διαγραμμίσεις, σημάνσεις (οριζόντια και κατακόρυφη) κλπ. Ειδικά για τις διαγραμμίσεις αναμένεται στη Μεσσηνία η υλοποίηση έργου, από γενική εργολαβία της Περιφέρειας, ποσού 1 εκ. ευρώ, στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Χαρακτηριστικά οδικά έργα αποτελούν βελτιώσεις στις εθνικές οδούς:

82η εθνική οδός, τμήμα Καλαμάτα Σπάρτη και τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος.

Εθνική οδός Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό

Εθνική οδός Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα στις:

1η επαρχιακή Καλαμάτα – Καρδαμύλη –Άγιος Νίκωνας

4η επαρχιακή, τμήμα Θουρία – Πολιανή

8η επαρχιακή, τμήμα Μεσσήνη – Αβραμιού – Αριστομένη – Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία

9η επαρχιακή Ριζόμυλος  – Κορώνη

15η επαρχιακή Φιλιατρά – Μάραθος

17η επαρχιακή Φιλιατρά – Χριστιάνοι

13η επαρχιακή Κορώνη – Φοινικούντα – Μεθώνη

19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι

36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

 

ΟΔΙΚΑ ΕΣΠΑ

Έργα οδοποιίας εντάχθηκανστο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και ειδικότερα τα παρακάτω:

  • «Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λαμπαινα)», προϋπολογισμού 670.000 €. Το έργο αφορά μήκος παρέμβασης 8,410 χλμ., ενώ έχει υπογραφή η εργολαβική σύμβαση και εντός Ιανουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.
  • Βελτίωση εθνικής οδού “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ” τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι/ οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΡΩΜΑΝΟΣ”, προϋπολογισμού 899.900 €.

Για το έργο αυτό, το οποίο έχει οριστικό ανάδοχο για το υποέργο της οδοποιίας με προϋπολογισμό 19.900.000 €, προβλέπεται να υπογραφεί σύντομα η εργολαβική σύμβαση. Οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με διαδικασία επίταξης, ενώ προβλέπονται να γίνουν παρεμβάσεις σε συνολικό μήκος  8,836χλμ.

Στο σημείο αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι τα 9,5 χρόνια θητείαςτης προηγούμενης Περιφερειακής  αρχής ο νομός μας δεν πήρε το μερίδιο που του αναλογούσε, παρά μόνο ξεκίνησε το πολύπαθο έργο: «ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ ΚΟΡΩΝΗ, ΤΜΗΜΑ ΤΖΑΝΕ – ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ», προϋπολογισμού 24, 4 εκ.  €

Για το έργο αυτόέχουν ολοκληρωθεί τα τμήματα Α (γέφυρα Τζάνε – αρχαιολογικός χώρος) και Γ (τέλος αρχαιολογικού χώρου – Καλαμάκι). Όσον αφορά το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων,  εκκρεμεί η υλοποίησή του εξαιτίας πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου (ΚΑΣ) με την οποία απαιτείται έργο ύψους άνω των 20 εκ. για την ολοκλήρωση του τμήματος της οδού που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – ΕΡΓΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Παράλληλα υλοποιήθηκαν και με τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας εργασίες βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών με παρεμβάσεις καθαρισμού πρανών, τάφρων, κοπής κλάδων στο επαρχιακό, εθνικό αλλά και στο δασικό δίκτυο, για λόγους αντιπυρικής προστασίας καθώς και στο δίκτυο ΓΟΕΒ.

Παράλληλα τα μηχανήματα της ΠΕ Μεσσηνίας αντιμετώπισαν και αντιπλημμυρικά θέματα στο οδικό δίκτυο υποστηρίζοντας και τις πυρόπληκτες περιοχές Δήμων Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

ΕΣΠΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στο νομό Μεσσηνίας υλοποιούνται συνολικά από το ΕΣΠΑ 2014-2020, 44 έργα με διάφορους φορείς υλοποίησης (ΠΕ Μεσσηνίας, Δήμοι, ΕΦΑ Μεσσηνίας, λοιποί φορείς) συνολικού Π/Υ: 97,4 εκ. ευρώ.

Έργα πολιτισμού ενταγμένα (με φορέα υλοποίησης ΕΦΑ Μεσσηνίας και Υπ. Πολιτισμού): 7,2 εκ. ευρώ. Μερικά από τα έργα αφορούν παρεμβάσεις στο Κάστρο Κυπαρισσίας, Μίλα, Ανδρούσας, Πολίχνης, ανάκτορο Νέστορος, Μουσείο Χώρας κλπ.

Επίσης ενταγμένα για στην ΠΕ Μεσσηνίας, εκτός των οδικών που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι:

ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ, προϋπολογισμού 380.000 €

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Γ.Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ- ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», προϋπολογισμού 3.786.367,38 €

ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Δ.Ε. ΑΙΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, προϋπολογισμού 3.500.000 €

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ, προϋπολογισμού 5.388.580,64 € (χρηματοδότηση Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ)

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως παρελήφθησαναρκετά έργα, για τα οποία υπήρχαν ελλιπής μελέτες και πολλές φορές καθόλου πίστωση. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ολοκλήρωση αρκετών, όπως:

«Βελτίωση 1ης  Ε.Ο. Καλαμάτα –  Αγ. Νικόλαος Μάνης (Παράκαμψη Κοινότητας Κάμπου και Σταυροπηγίου)», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο10 εκ. ευρώ.

«Παράκαμψη Γιάλοβας (9η εθνική οδό)», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο35 εκ. ευρώ

«Μελέτη διασύνδεσης δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης στο παραλιακό μέτωπο -κατασκευή νέας γέφυρας ποταμού Παμίσου», σε εξέλιξη μελέτη κόστους 600.000 €από ΠΔΕ.

«Μελέτη κατασκευής νέου οδικού άξονα Αρφαρά -Λάμπαινα»,  σε εξέλιξη μελέτη κόστους960.000 €από ΠΔΕ.

«Ολοκλήρωση μελετών του δρόμου Καλαμάκι – Κορώνη (τμήμα παράκαμψη Χαροκοπιού)», σε εξέλιξη η μελέτη κόστους 180.000 €

«Μελέτη γέφυρας Μαυροζούμαινας επί της 7ης  Επ. οδου Εύα-Μελιγαλάς», ολοκληρωμένη μελέτη για έργο κόστους 3,4 εκ. ευρώ.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα καθαρισμού ρεμάτων, τεχνικών έργων για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων με στόχο την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων.Ιδιαίτερα φέτος, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στους Δήμους Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος, εντάχθηκαν έργα άμεσης αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στις πληγείσες περιοχές και με εργολαβίες και με ίδια μέσα.Συνολικό ποσό που διαχειρίζεται η ΠΕ Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά έργα, την παρούσα περίοδο ανέρχεται περίπου σε 3 εκ. ευρώ.

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ – Γ.Ο.Ε.Β. ΠΑΜΙΣΟΥ

Υποστηρίζουμε τα δίκτυα του ΓΟΕΒ Παμίσου (ανοικτό, κλειστό δίκτυο και γεωτρήσεις) με έργα συντηρήσεων – αναβαθμίσεων των υποδομών του και παράλληλα μελετάμε έργα για τον εκσυχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.Το ΓΟΕΒ αρδεύει έκταση 45.000 στρεμμάτων και έχει μελετηθεί το έργο:

-Έργο εκσυγχρονισμού -αναβάθμισης του αντλιοστασίου, του αρδευτικού δικτύου, κατασκευής νέας δεξαμενής, αντικατάστασης υδροληψιών και τοποθέτησης ηλεκτρονικών υδρομέτρων, προϋπολογισμού 5.000.000 €.

Για την αναβάθμιση του ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης και την επίλυση των προβλημάτων του, απαιτείται η υλοποίηση των:

–        Μελέτη και έργο μετατροπής ανοικτού δικτύου κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου σε κλειστό δίκτυο.

–        Μελέτη και έργο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του φράγματος του ποταμού Παμίσου στην Τ.Κ. Άριος.

–        Έργο αναβάθμισης Η/Μ εξοπλισμού αντλιοστασίου και εκσυγχρονισμού κτιριακών  εγκαταστάσεων,  αντλιοστασίου Ασπροπουλιάς, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 100.000 €

–        Έργο αναβάθμισης Η/Μ εξοπλισμού  και εγκαταστάσεων, αντλιοστασίου Μπουρνιά, εκτιμώμενος προϋπολογισμός 150.000 €

Παράλληλα υποστηρίζουμε τις γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ, οι οποίες αρδεύουν 17.000 στρέμματα με έργα εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του Η/Μ εξοπλισμού και επισκευής τους.

Για την αναβάθμιση του οδικού, αποστραγγιστικού δικτύου και τη βελτίωση των υποδομών του ΓΟΕΒ, υλοποιείται αυτή την περίοδο έργο 1.200.000 €, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και εργασίες αναβάθμισης των γεωτρήσεων, των κτιριακών υποδομών καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Υλοποιούμε έργα για την βελτίωση των υποδομών (γεωτρήσεις και δίκτυα) των προσωρινών διοικουσών επιτροπών

ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ-ΠΙΠΕΡΙΤΣΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ, ΠΑΝΙΠΕΡΙΟΥ, ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ, ΒΡΥΣΩΝ

 

ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ

αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου, έκταση 2.471 στρέμματα

αναδασμός Τ.Κ. Δωρίου – Ψαρίου (Αγ. Γεωργίου),έκταση 1500 στρέμματα

νέος αναδασμός ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ, έκταση 30.000 στρέμματα

 

Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα

Κατασκευή ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, προϋπολογισμού 92.000.000 €, το οποίοπροβλέπει άρδευση 35.000 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

ΟλοκλήρωσηΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ, ολοκληρώθηκε το έτος 2017απομένει η κατασκευή των αντίστοιχων δικτύων,προϋπολογισμού45.800.000 €, για την άρδευση 34.000 στρεμμάτων.

 

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΕΡΓΟΥ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ «ΛΑΜΠΑΙΝΑ- ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ»

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου βελτίωσης του τμήματος από Λάμπαινα έως Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά την βελτίωση της 22ης και 24ης Επαρχιακής Οδού στα τμήματα «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη» και «Αρσινόη – Αρχαιολογικός χώρος (Αρχαίο Στάδιο)».Αφορά παρεμβάσεις σε μήκος 13 χλμ., ενώ έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος στο ΕΣΠΑ, ο οποίος αν και αξιολογήθηκε θετικά λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων δεν εντάχθηκε και προβλέπεται να υλοποιηθεί στη συνέχεια, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις ήδη ενταγμένων έργων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ

Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης»,

«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης Διοικητηρίου Π.Ε. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 10.472.034,16 €, το οποίο είναι μελετητικά ώριμο και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

«Ωρίμανση του έργου “Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντίνεια – Κιτριές”»,προϋπολογισμού 321.000 €, το οποίο αφορά την επικαιροποίηση – ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στον τομέα των αθλητικών έργων έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα τα παρακάτω έργα και εξελίσσονται:

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ε.Π.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, 350.500 € (υπογραφή σύμβασης)

ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Τ.Κ. ΠΛΑΤΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 218.000 € (σε εξέλιξη)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΕΡΚΙΔΩΝ,ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Τ.Κ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, 74.200 € (σε διαδικασία δημοπράτησης)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗΣ ΛΥΟΜΕΝΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΟΥΚΑΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, 60.000 € (διαδικασία σύμβασης)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ/ ΕΛΑΙΑΣΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, 200.000 € (σε εξέλιξη)

ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Γ.Σ. 1888, 300.000 € (σε εξέλιξη)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, 360.517,60 € (δημοπράτηση)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΑΔΙΩΝ, 100.000 € (ολοκληρώθηκε).

 

Στην παρέμβασή του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Καπέλιος ανέφερε ότι η Περιφερειακή αρχή, στο μέσον της θητείας της έχει εκτελέσει σημαντικό έργο, διαθέτει ισχυρή ομάδα με συνοχή και αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το έργο της Περιφέρειας αφορά αρχικά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων – έργων προς επίλυση των θεμάτων  που απαιτούνται.

Στην συνέχεια ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφέρειας όλο αυτό το διάστημα για την εκπλήρωση όλων όσων υποσχέθηκε, μια προσπάθεια σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο νομού. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά την ένταξη του έργου αναβάθμισης του Διοικητηρίου της Καλαμάτας, ένα έργο σημαντικό και απαραίτητο να υλοποιηθεί.Στην παρέμβασή του μίλησε και για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις προσπάθειες που έγιναν για να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέκυπταν και το γεγονός ότι άμεσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε την έναρξη του έργου διαχείρισης.

Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι έχει γίνει το επόμενο βήμα και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να διαχειριστεί η Περιφέρεια και την αποκατάσταση των χωματερών.

Παράλληλα, σε θέματα περιβάλλοντος, έχουν αντιμετωπιστεί μείζονα ζητήματα, όπως το θέμα των πυρηνελαιουργείων, για το οποίο λήφθηκαν καίριες αποφάσεις για τη Μεσσηνία, ενώ αναφέρθηκε και στη σύσταση, οργάνωση και προετοιμασία της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας, η οποία πλέον είναι καθόλα έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Στο απολογισμό της η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλουαπεύθυνε αρχικά ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου του τουρισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω πανδημίας, λέγοντας ότι με συστηματική και ομαδική δουλειά εργαστήκαμε αδιάλειπτα για να ενισχύσουμε την εικόνα μας,με στόχο την καθιέρωση της Πελοποννήσου ως Τουριστικός προορισμός.

Στα πλαίσια αυτά τροποποιήθηκε έργο του ΕΣΠΑ για θεματικές μορφέςτουρισμού, το οποίο παρελήφθη από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αυξάνοντας έτσι τα θεματικά προϊόντα.

Εν μέσω πανδημίας να πλήττει την παγκόσμια αγορά πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις, όπως :

  • επικαιροποίηση όλων των ψηφιακών μας μέσων,
  • εκπαίδευση και ενίσχυση των υγειονομικών δομών, με αποτέλεσμα την εδραίωση της εικόνας του προορισμού μας ως υγειονομικά ασφαλούς.
  • τα έργα υποδομής τα οποίαυλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια, είναι προς όφελος και επισκεπτών αλλά και των μόνιμων κατοίκων (οδοποιία, συντήρηση μνημείων, βελτίωση προσβασιμότητας, καθαρές πόλεις, δράσεις ΟΧΕ μέσω του ΕΣΠΑ κλπ.)
  • παραγωγή τουριστικού επικοινωνιακού υλικού, όπως: θεματικά Videos, gastronomy, outdoor activities, ancient Corinth, περιήγηση στους πύργους της Μάνης, οινοτουρισμός Νεμέας, φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται σταδιακά, σύνταξη νέων κειμένων για site / social, βελτιστοποίηση εκφοράς λόγου στα παλιά κείμενα του site (SEO)
  • εφαρμογή μια στρατηγικής marketing με έμφαση στο ψηφιακό περιεχόμενο
  • συμμετοχή της Περιφέρειας σε σημαντικέςεκθέσειςστην Ελλάδα και στο εξωτερικό
  • φιλοξενία δημοσιογράφων ξένων χωρών, tour operators,
  • συμμετοχή σε συνέδριο ψηφιακών νομάδων,
  • συνδιοργάνωση αθλητικών αγώνων (Ironman, oceanman), συνεδρίων σε συνεργασία με τον EOΤ(συνεδρίο Γερμανών πρακτόρων),
  • υλοποιήθηκε για 1η φορά οργανωμένη ψηφιακή καμπάνια για την high season στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στις κύριες αγορές στόχευσης (εσωτερικό, uk, USA, German,
  • εφαρμόστηκανπρογράμματα συν διαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες.
  • ψηφιακή διαφήμιση Χριστούγεννα του 21 για ενίσχυση των ορεινών προορισμών.
  • τουριστικά αφιερώματα σε περιοδικά και native δημοσιεύσεις.
  • καμπάνια αλιευτικού τουρισμού
  • δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε όλες τις πρωτεύουσες σταδιακά.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες σε συνδυασμό με την ευχερή πρόσβαση στους προορισμούς, την εγγύτητα από το μεγάλο αστικό κέντρο της χώρας, την εικόνα μας ως υγειονομικά ασφαλής καθώς και την ψηφιακή διαφήμιση, οδήγησε, εν μέσω πανδημίας, σε μια βελτιωμένη εικόνα του προορισμού μας, αυξάνοντας το ποσοστό των τουριστικών εσόδων μας, από 2,4 % στο 3,1%, επι τη βάση των τουριστικών εσόδων σε σχέση με την επικράτεια, το οποίο αναλογεί σε μια αύξηση 29,2% στην Πελοπόννησο σε τουριστικά έσοδα. Αυτό αποτελεί πολύ δυνατό στοιχείο, δεδομένου ότι η αγορά το 2021 ανέκαμψε στο 50%.

Αισιόδοξο είναι επίσης, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης, η στροφή της εθνικής πολιτικής για βελτίωση της θέσης και της τουριστικής προβολής της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο οποίο βάλαμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι με την καμπάνια μας Peloponnese: Greece beyond the obvious.  Μέσα από αυτό  δείξαμε ότι αποτελούμε και εμείς ένα διαφορετικό τουριστικό προορισμό πέρα από τα προφανή (νησιά) και ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μοναδικέςεμπειρίες και γνήσια αυθεντική φιλοξενία.

Τέλος στο σχεδιασμό μας, θεσμοθετούμε το σύστημα διοίκησης μέσω της ίδρυσης Dmo (οργανισμός διαχείρισης προορισμού), επικαιροποιούμε την τουριστική μας ταυτότητα,  αναπτύσσουμε επιμέρους τουριστικά προϊόντα με βάση τις μελέτες και τάσεις της εποχής με προτεραιότητα τη γαστρονομία και τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων, προχωράμε στην εγκατάσταση του dms, εδραιώνουμε και συστηματοποιούμε 2 καμπάνιες ετησίως (high season+ low season) με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τέλος  ενισχύουμε την εσωτερική επικοινωνία με όλους τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού για τα επιμέρους προϊόντα που θέλουμε να δημιουργήσουμε και φυσικά για την επικοινωνιακή τουριστική  ταυτότητα του προορισμού. Τέλος κάνουμε βήματα σταθερά, μεθοδικά και αποδοτικά για την τουριστική βιομηχανία, τους επισκέπτες και τις κοινότητες υποδοχής, δημιουργώντας το κατάλληλο επίπεδο συνεργασίας με απώτερο στόχο την βελτίωση της θέσης μας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages