ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ τα αντιπυρικά έργα και οι καθαρισμοί δασών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ τα αντιπυρικά έργα και οι καθαρισμοί δασών

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ τα αντιπυρικά έργα και οι καθαρισμοί δασών

Share This

 



Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 50 εκατ. ευρώ για το «Πρόγραμμα Προστασίας Δασών», που περιλαμβάνει μελέτες και δράσεις καθαρισμών για αντιπυρική προστασία.

Τις τεχνικές προδιαγραφές υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Γκουντούφας, εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και θα υποβληθεί για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντιπυρική προστασία: Τι προβλέπει το σχέδιο
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου οι οποίες έχουν υποδειχθεί από την Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Σκοπός τους η θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε δράσεις όπως:

• καθαρισμούς δασικών εκτάσεων
• συντηρήσεις/βελτιώσεις δασικού οδικού δικτύου
• δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται η Πεντέλη, δασικές εκτάσεις στο Καπανδρίτι, η Αίγινα, η Τροιζηνία και τα Μέθανα Πόρου, η Σαλαμίνα κι άλλες περιοχές του Πειραιά, τα Μέγαρα, τα όρη Παγώντας και Δίρφυς στη Χαλκίδα, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, η Στροφυλιά, η Σάμος, η Σκόπελος, η Ικαρία, ο Αίνος στην Κεφαλλονιά κλπ.

Στο έργο περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελετών και υλοποίηση εργασιών καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων και συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, σε περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένες αντίστοιχες μελέτες όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο Κρήτης, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας και στο δάσος Φολόης στην Ολυμπία, στο Λαύριο, στην Κόρινθο και το Ξυλόκαστρο, στο όρος Πάρνηθας και στη Χίο.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages