Πρόστιμο στη Μαραθόλακκα και έντονος προβληματισμός - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρόστιμο  στη Μαραθόλακκα και έντονος προβληματισμός

Πρόστιμο στη Μαραθόλακκα και έντονος προβληματισμός

Share This


 Γράφει ο Βασίλης Τζαμουράνης

Πριν λίγες μέρες ήρθε ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η άσκηση  ή μη  προσφυγής κατά της επιβολής στον Δήμο Καλαμάτας προστίμου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  εξ’ αιτίας παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν την «διαχείριση» των απορριμμάτων του Δήμου μας στην περιοχή της Μαραθόλακκας.

Στην παραπάνω θέση ως γνωστόν  από το 2004 καταλήγουν τα σύμμικτα απορρίμματα του Δήμου Καλαμάτας. Στο διάστημα από το 2004 έως το 2010   έχουν στον χώρο αυτό «ενταφιασθεί» τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που στη συνέχεια όμως με χρηματοδότηση και εργολαβία της Περιφέρειας  Πελ/σου  έγινε σχετική αποκατάσταση.

Στη συνέχεια  σε παράπλευρο δημόσιο χώρο που παραχώρησε το  Δασαρχείo,  γίνεται  διαχείριση και μία ατελής επεξεργασία των απορριμμάτων  από ιδιωτική εταιρία  η οποία σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογράψει οφείλει πέραν των άλλων υποχρεώσεων της να τηρεί απαρέγκλιτα τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ταυτόχρονα και ο Δήμος υποχρεούται στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για τις εργασίες που ο ίδιος  εκτελεί όπως η μεταφορά  και αποθήκευση των δεματοποιημένων υπολειμμάτων κ.α.

Επειδή όμως ο χώρος που έχει παραχωρηθεί  δεν επαρκούσε  για την αποθήκευση των μεγάλων ποσοτήτων δεματοποιημένων  υπολειμμάτων της επεξεργασίας ,ο Δήμος  νοίκιασε και  συνεχίζει να νοικιάζει , με δυσανάλογο τίμημα και καταχρηστικούς όρους  υπέρ των ιδιοκτητών,  παρακείμενες άγονες  ιδιωτικές εκτάσεις .

Κατ’ επανάληψη  σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει προτείνει στη Δημ. Αρχή αντί της μίσθωσης των ιδιωτικών εκτάσεων να προχωρήσει στην αγορά τους ή ακόμα και στην απαλλοτρίωσή τους  για λόγους δημοσίου συμφέροντος ,αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα ! Η απόκτηση των εκτάσεων αυτών   θα κόστιζε συνολικά  λιγότερα χρήματα στον Δήμο από την πολυετή  μίσθωση , ενώ θα μπορούσε μελλοντικά  αφού τις  αποκαταστήσει και να τις χρησιμοποιεί για διάφορες ανάγκες (όπως  επί παραδείγματι έγινε με τον παλιό σκουπιδότοπο στα Γιαννιτσάνικα).

Πρόσφατα « με την υπ’ αριθμ. 2804πε/336606/15-10-2021 απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου [αρ. πρωτ. ΔΚ 97634/22-10-2021], αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000€) στο Δήμο Καλαμάτας ως υπεύθυνο επιβλέποντα φορέα της μονάδας διαχείρισης & επεξεργασίας των ΑΣΑ του Δήμου Καλαμάτας, στη θέση «Μαραθόλακα», επειδή λειτουργούσε κατά παράβαση των υπό στοιχεία Δ.3.15,Δ 3.7.31, Δ 3.7.25.περιβαλλοντικών όρων»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που ως πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, αγανακτούσε και αντιδρούσε σε ανάλογες ενέργειες του τότε Περιφερειάρχη,  θα προβληματίσθηκε αρκετά για  να επιβάλει το πρόστιμο  στον Δήμο Καλαμάτας, αν οι λόγοι της παράβασης δεν ήταν σοβαροί.   Το γεγονός των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν , επιβεβαιώνει  τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης  που σε κάθε ευκαιρία  στο Δ.Σ ή στην Ο.Ε. επισημαίναμε    στην  Δημ. Αρχή τις ενδείξεις που είχαμε για πιθανή πλημμελή εκπλήρωση των υποχρεώσεων  ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών  όρων , η οποία όμως  πάντα μας διαβεβαίωνε ότι όλα βαίνουν καλώς!

Στην πρόσφατη συζήτηση του θέματος στην Ο.Ε ζήτησα να μας γνωρίσει η Δημ.Αρχή   τι μέτρα έχει πάρει στη Μαραθόλακα,  ώστε να διορθωθεί η κατάσταση  και να συνεχίζεται η διαχείριση  των απορριμμάτων με νόμιμο και περιβαλλοντικά σωστό τρόπο .  Δυστυχώς δεν έλαβα απάντηση !  Θεωρώ ότι αυτό  ήταν  το πρώτο που όφειλαν να πράξουνΟι περιβαλλοντικοί όροι πρέπει να τηρούνται και όχι να παραβιάζονται ηθελημένα ή αθέλητα.   Είναι το ελάχιστο που οφείλει ο Δήμος  σε μια τόσο κακοποιημένη και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή του Ταϋγέτου που δυστυχώς θα χρειασθούν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί και να επουλωθούν οι πληγές της ακόμα και όταν θα παύσουν να πηγαίνουν τα σκουπίδια εκεί.


Ο Βασίλης Τζαμουράνης είναι  Δημοτικός Σύμβουλος – Επικεφαλής της παράταξης «ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΔΗΜΟΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages