ΑΔΟΞΟ τέλος για την συγκομιδή της Καλαμών από το κρύο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΑΔΟΞΟ  τέλος για την συγκομιδή της Καλαμών από το κρύο

ΑΔΟΞΟ τέλος για την συγκομιδή της Καλαμών από το κρύο

Share This

 


Όλα τα χε η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών.

Από ακαρπία, παγετούς, χαλάζια, ανεμοθύελλες, πλημμύρες, ξηρασίες, τώρα και ζάρωμα του καρπού λόγω των βοριάδων και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών και πάλι όχι όλοι, αφού ελάχιστοι έχουν φέτος καρπό. Οι παραγωγοί ζητούν πλέον μέτρα ενίσχυσης για τις απώλειες εισοδήματος φέτος, που δεν είναι και μικρές, ενώ δεν… ξεχνούν πως το ΥπΑΑΤ τους άφησε εκτός από τις αποζημιώσεις ακαρπίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εδώ και δυο εβδομάδες άρχισαν να ζαρώνουν οι ελιές στην Φθιώτιδα, που υπέφερε φέτος από την ακαρπία.

Τώρα και στην Αιτωλοακαρνανία, με το δεύτερο χέρι και τελευταίο να είναι σε εξέλιξη, όπως μας είπαν παραγωγοί από τον κάμπο του Μεσολογγίου, οι βοριάδες που φύσηξαν, ζάρωσαν μεγάλο ποσοστό του καρπού, όχι όμως σε όλες τις ζώνες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός και γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων από το Νεοχώρι, το ζάρωμα αφορά ήδη και τις πιο χοντρές ελιές.

Στην Λακωνία, τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι λίγοι πλέον παραγωγοί που έχουν αφήσει καρπό στα δέντρα, προβληματίζονται από τις προβλέψεις για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Σε σχέση με τις τιμές τώρα το 200άρι της Καλαμών παίζει μεταξύ 1,40 και 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα πιο χοντρά κομμάτια ανάλογα την περιοχή πιάνουν τιμές ακόμα και πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό. Οι περσινές αποθηκευμένες έπιασαν έως και 2,36 στην Λακωνία, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία είναι πιο χαμηλά. Καλή τιμή έχουν φέτος ακόμα και οι άγουρες Καλαμών (τα πράσινα), που πωλούνται σήμερα από τον παραγωγό προς 60-80 λεπτά το κιλό. Στο Μεσολόγγι η εταιρεία Kousoulas Olives που απορροφά μεγάλες ποσότητες αγοράζει το 200άρι προς 1,40 ευρώ το κιλό, ενώ στο Αγρίνιο υπάρχουν έμποροι που δίνουν έως και 1,70 ευρώ το κιλό. Στην Φθιώτιδα, όπως έχουμε ξαναγράψει η εταιρεία Βάγιας αγοράζει το 200άρι με 1,70 ευρώ το κιλό, καθώς στην περιοχή ήδη παρατηρείται έλλειψη.

Σημειωτέον ότι οι ροές προς το εμπόριο από τους αγρότες έχουν μετριαστεί, αφού οι παραγωγοί περιμένουν πλέον τη νέα χρονιά για να πουλήσουν, για λόγους φορολογικούς (έκδοση τιμολογίων τη νέα χρονιά), είτε για να πιάσουν καλύτερη τιμή.

πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages