Το 2021 ήταν η χρονιά που – με βάση το καταστατικό- θα γίνονταν οι διεργασίες για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, με την αείμνηστη πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, να έχει προαναγγείλει ήδη από το προηγούμενο έτος την πρόθεση της να επαναδιεκδικήσει την προεδρία.

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν όλα ομαλά για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, καθώς πριν κλείσει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε την απόρυρση της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας μετά την επιδείνωση της υγείας της. Λίγες μέρε μετά έφυγε από τη ζωή, με τους υποψήφιους να προσέρχονται πλέον στη διαδικασία αποτιμώντας την προσπάθειά της για την ενότητα της παράταξης.

Οι υποψηφιότητες και οι εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Τον «χορό» των υποψηφιοτήτων άνοιξε από τις αρχές του 2021, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας στην ΕΡΤ «θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, γιατί πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας».

Μετά από μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» και ερωτηθείς σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές, δήλωσε: «Ναι, θα είμαι υποψήφιος. Έχω, άλλωστε, δηλώσει ότι οι λόγοι που με οδήγησαν να θέσω υποψηφιότητα, το 2017, έχουν ενισχυθεί. Την ευκαιρία που μας δόθηκε, τότε, με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών, δεν την αξιοποιήσαμε όσο θα έπρεπε. Όλοι οι υποψήφιοι έχουμε χρέος να συμβάλουμε ώστε η επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της παράταξης να είναι βαθιά πολιτική και αναζωογονητική, ενθαρρύνοντας τα μέλη και τους φίλους μας να συμμετάσχουν και πάλι, μαζικά, σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Στη συνέχεια, ακολούθησε τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δήλωσε το εξής: «Στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος. Δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών.

Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών».

Ένα μήνα μετά, στις 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία σημαδεύτηκε από εντάσεις και διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τα διαδικαστικά κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, αλλά και το ποιοι κατοχυρώνουν το δικαίωμα στο να προσέλθουν στις κάλπες ανάδειξης της νέας ηγεσίας.

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά και η αιφνίδια απώλεια

Στις 12 Οκτωβρίου, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, σαν κεραυνός εν αιθρίασε «έσκασε» η είδηση πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματάεισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς παρουσίασε συμπτώματα ατελούς ειλεού, με την κατάστασή της να οφείλεται σε υποτροπή της βασικής της νόσου.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Στις 25 Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά πέθανε στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας μετά από μία γενναία μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος όλη την Ελλάδα.

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Πλήθος κόσμου στο «ύστατο χαίρε»

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας «Αθάνατη» συνόδευσαν το μεσημέρι της Τετάρτης (27/10) τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της κατοικία, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν φόρο τιμής στη Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωΐ, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

Οι νέες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η εμπλοκή Παπανδρέου

Μετά την εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο και την απόσυρση της από την διεκδίκηση της ηγεσίας, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στο κάδρο των υποψηφιοτήτων, με τους Βασίλη ΚεγκέρογλουΠαύλο Χρηστίδη και Παύλο Γερουλάνο να ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, στις 16 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή προς όλους τους υποψήφιους, ζήτησε να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει κατά μόνας, με τα σενάρια να «φουντώνουν» περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του.

Πράγματι, τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε με όλους τους υποψήφιους, αλλά στενοί του συνεργάτες εξακολουθούσαν να διαψεύδουν τα όποια σενάρια περί εμπλοκής του στην εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, στις 20 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επισήμως – με τηλεοπτικό του μήνυμα – την υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, κάτι που ανέτρεψε τα δεδομένα, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να αποσύρει εν τέλει την υποψηφιότητά του. Έτσι λοιπόν, οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ ανήλθαν στους έξι.

Το debate των πέντε υποψήφιων στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και η απουσία Παπανδρέου

Στις 29 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, διεξήχθη το ντιμπέιτ στην ΕΡΤ, με την παρουσία των πέντε από τους έξι που διεκδικούν τον θώκο της Χαριλάου Τρικούπη. Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, οι οποίοι πρόκειται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Γιώργου Κουβαρά (ACTION24), Παύλου Τσίμα (ΣΚΑΪ), και Τάσου Παππά (ΕΦΣΥΝ).

Τον συντονισμό του debate είχε η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, Αντριάνα Παρασκευόπουλου.

Απών από το debate ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος διαφώνησε με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο και λίγο πριν τη διεξαγωγή του είχε ανοικτή συζήτηση με νέους στο κέντρο της Αθήνας.

newsbobmb.gr