Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Share This


 Για µια ακόµη χρονιά, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καλαμάτας, τιµά την Παγκόσμια Ηµέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, δικτύωσης, εξωστρέφειας, καθώς και της υλοποίησης ποικίλων δράσεων Τοπικής εµβέλειας, διοργανώνει τη δράση «Ανοίγουμε τις πόρτες μας και ενημερώνουμε το κοινό» (OPEN DAYτην Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 (10:00 – 13:00), ενώ παράλληλα μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, πρόκειται να παραχωρηθούν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ από τα στελέχη της Δομής.

Οι πολλαπλές µορφές της βίας κατά των γυναικών, ως αδιαμφισβήτητες πτυχές των διακρίσεων σε βάρος τους, συνιστούν σοβαρό έγκληµα και καταπατούν τα θεμελιώδη δικαιώµατα. Ταυτόχρονα, αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο  µε πολλαπλές παραμέτρους και επιπτώσεις. Η παθογένεια του φαινομένου αγγίζει τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό επίπεδο, εφόσον επηρεάζει την κοινωνία ως σύνολο, και όχι μόνο τις γυναίκες.

Είναι πλέον καιρός μέσα από τη διαρκή και έγκυρη ενημέρωση να γίνει άρση των έμφυλων στερεοτύπων. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημεία της κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, τόσο ενδοοικογενειακά, όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο και να αναζητήσουν βοήθεια.

Σε απάντηση των σοβαρότατων συνεπειών της βίας κατά των γυναικών, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λειτουργεί ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και Πανελλήνιας εµβέλειας Δίκτυο 62 Δοµών για την πρόληψη και την καταπολέµησή της. Το Δίκτυο περιλαµβάνει: Την 24ωρη Γραµµή SOS 15900, τα 43 Συµβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και  τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, υποστηρίζει συμβουλευτικά τις γυναίκες σε επίπεδο: νομικό, ψυχολογικό, κοινωνικό, εργασιακό, παρέχοντας στις ωφελούμενες εναλλακτικές και προοπτικές να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική στήριξη αποσκοπεί στην εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα βίας, στην ψυχική ενδυνάμωση, στην κινητοποίηση (ενίσχυση κινήτρου για αλλαγή), στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη αυτεπάρκειας και αυτονομίας, στην απενοχοποίηση και στην ανάληψη της ευθύνης του εαυτού τους, με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα της κάθε γυναίκας.

Κάθε µορφή βίας  κατά των γυναικών είναι κατακριτέα και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνέπειες στον ψυχισμό των γυναικών θυμάτων βίας αλλά και στον ψυχισμό των παιδιών τους, είναι σοβαρότατες και πολλές φορές δύσκολα ανιχνεύσιµες. Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή βία, που όλο και πιο έντονα έρχεται στο φως της δηµοσιότητας αναδεικνύει το µέγεθος της διάστασης των έµφυλων ανισοτήτων, αµαυρώνει την ποιότητα της δηµοκρατίας µας, προσβάλλει το θεσµό της οικογένειας ως αξία και ιδανικό και, ως εκ τούτου, επιβάλλει την αµέριστη προσοχή όλων µας.

Βάσει όλων αυτών και µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εντατικοποιούµε µε το έργο µας ακόµη περισσότερο το στόχο µας, που δεν είναι άλλος από το να σπάσουµε οριστικά το φαύλο και αέναο κύκλο της αποσιώπησης, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσµά του φόβου, της αποµόνωσης και της ενοχής. Με το µήνυµα «Δεν είσαι η µόνη – Δεν είσαι μόνη», καλούμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται, έχουν υποστεί στο παρελθόν ή κινδυνεύουν να υποστούν έµφυλη βία, να απευθυνθούν στην Υπηρεσία μας και να λάβουν βοήθεια, δεδομένης της τήρησης απόλυτης εχεμύθειας, καθώς οι υπηρεσίες μας διέπονται αυστηρά από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να προσέλθουν αυτοπροσώπως (Περρωτού & Μαντίκλου), ή/και να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 27210992252721099212, αλλά και ηλεκτρονικά ksg@kalamata.gr  (facebook: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας). Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί με ραντεβού.

kentro symvouleytikis kalamata5

Η πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε τοπικό επίπεδο στο Δήμο Καλαμάτας» του Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages