Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο

Share This

 


Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

Όποιος χτίζει ακίνητο σε περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά ή πλημμύρα θα πρέπει να το ασφαλίζει, γιατί αλλιώς δεν θα παίρνει ρεύμα, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταξί ή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να στραφούν υποχρεωτικά στην ηλεκτροκίνηση.
Παρεμβάσεις θα πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις, καθώς με τον νέο κλιματικό νόμο που μπαίνει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η χώρα θέτει ως εθνικό στόχο να μειώσει αρχικά και να μηδενίσει τελικώς τις εκπομπές αερίων μέχρι και το 2050. Για να γίνει αυτό, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά αλλά υποχρεωτικά τα επόμενα χρόνια με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα το οποίο παρουσιάζεται σήμερα αλλά θα αναθεωρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα επικαιροποιείται.
Τι προβλέπεται;
1. Από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.
Από το 2025 όλα τα νέα ταξί θα είναι ηλεκτροκίνητα υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων
2. Από το 2030, τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών.
3. Από το 2023, θα απαγορεύονται οι καυστήρες πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Η απαγόρευση θα αφορά σε νέες οικοδομές.
4. Από το 2025 θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης γενικώς
5. Από το 2030 είναι η χρονιά σταθμός καθώς από τη συγκεκριμένη χρονιά και μετά ισχύει απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.
6. Από το 2023, συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος. Η υποβολή της έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους.
Το μέτρο αφορά στις εξής επιχειρήσεις:
§ Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
§ Πιστωτικά ιδρύματα.
§ Ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
§ Επιχειρήσεις επενδύσεων.
§ Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.
§ Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.
§ Εταιρείες ταχυμεταφορών.
§ Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
§ Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους.
§ Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
7. Θεσπίζεται υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου από το 2025 για νέα κτίρια σε ευάλωτες περιοχές για πλημμύρα ή πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages