Αλ. Χαρίτσης: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αλ. Χαρίτσης: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ»

Αλ. Χαρίτσης: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ»

Share This

 


Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με το πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και ανακοινώσεις φορέων οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν, η Κυβέρνηση έχει θέσει διαδικασία «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η «προτεραιοποίηση» αυτή ισοδυναμεί με στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πάγωμα των πληρωμών αφορά τόσο τα κρίσιμα έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Από την άλλη, το πάγωμα των πληρωμών θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εναγωνίως αναμένουν τις εκταμιεύσεις από αυτά.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί μια «φιλο-επενδυτική πολιτική», όπως επαγγέλλεται, αλλά επιλέγει να μην αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Καθώς το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ στερείται οποιασδήποτε αναπτυξιακής, ακόμα και δημοσιονομικής λογικής, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΕΣΠΑ είναι ευρωπαϊκοί πόροι, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Χαρίτσης, ρωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων αν ισχύουν οι πληροφορίες για το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ και για ποιο λόγο έχει προκληθεί αυτή η οικονομική δυσχέρεια.

Ακολουθεί  το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ»

 

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον εμφανείς στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων τις δοκιμάζει ακόμα περισσότερο, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και ενέργεια και αναγκάζονται να τις μεταφέρουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι εμφανές ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί εντυπωσιακών ρυθμών ανάπτυξης και νέων επενδύσεων δεν αφορά την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία καθημερινά δοκιμάζεται.

Μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση όχι απλά δεν υλοποιεί μια «φιλο-επενδυτική πολιτική», αλλά επιλέγει να μην αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και ανακοινώσεις φορέων οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν, η Κυβέρνηση έχει θέσει διαδικασία «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η «προτεραιοποίηση» αυτή ισοδυναμεί με στάση πληρωμών λόγω μη διαθέσιμων πόρων πλέον στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό αφορά τόσο τα κρίσιμα έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα για τα έργα υποδομών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο κρίσιμα αναπτυξιακά έργα στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, το πάγωμα των πληρωμών θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εναγωνίως αναμένουν τις εκταμιεύσεις από αυτά. Στάση πληρωμών παρατηρείται ακόμα και στο νέο «Εξοικονομώ» και στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω πανδημίας.

Επειδή, το ζήτημα είναι κρίσιμο για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή, το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ στερείται οποιασδήποτε αναπτυξιακής, ακόμα και δημοσιονομικής λογικής, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΕΣΠΑ είναι ευρωπαϊκοί πόροι.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ισχύουν οι πληροφορίες για πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομίαΑν ναι, για ποιο λόγο έχει προκληθεί αυτή η οικονομική δυσχέρεια;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Χαρίτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages