Μεσσηνία: 3,30 ευρώ για έξτρα παρθένο και 3,40 το ΠΟΠ Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μεσσηνία: 3,30 ευρώ για έξτρα παρθένο και 3,40 το ΠΟΠ Καλαμάτα

Μεσσηνία: 3,30 ευρώ για έξτρα παρθένο και 3,40 το ΠΟΠ Καλαμάτα

Share This


 
Τιμές για ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας και η εταιρεία Κωνσταντόπουλος ΑΕ.

Ο κ. Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Ένωση Μεσσηνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώσαμε τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,30 ευρώ το κιλό και για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στα 3,40 ευρώ το κιλό.

Για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών δίνουμε τιμή 1,30 ευρώ το 200άρι και 1,40 ευρώ το 200άρι για τις ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το φετινό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία είναι πολύ καλής ποιότητας. Η ποσότητα όμως είναι λίγη. Μιλάμε για μια χρονιά με πολύ μειωμένη παραγωγή, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από 40.000 τόνους. Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η ποσότητα για τις ελιές Καλαμών.

Πάντως το τελευταίο διάστημα άρχισε να υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές από το δάκο και το γλοιοσπόριο λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί».

Στο μεταξύ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου ολοκληρώθηκαν και στις τελευταίες περιοχές.

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και σταδιακά επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές του νομού. Η εικόνα του ελαιοκάρπου, σύμφωνα και με τις δειγματοληψίες που έχουν πραγματοποιηθεί, είναι γενικά καλή.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο διάστημα, ευνοούν τις προσβολές του εντόμου, καθώς και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ιδίως σε περιοχές με υψηλή σχετική υγρασία.

Στα πλαίσια αυτά συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν τη συγκομιδή να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 5% να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Θα πρέπει επίσης να τηρηθούν οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου.

Επίσης ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν οι ελαιοπαραγωγοί σε ελαιώνες με αραιό καρπό ο οποίος πρέπει να συλλεχθεί κατά το δυνατό γρηγορότερα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως «ΠΟΠ Καλαμάτα» απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως».

Παϊσιάδης Σταύρος
www.agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages