Καθολικό Veto στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καθολικό Veto στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

Καθολικό Veto στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

Share This

 


Γράφει ο Παναγιώτης Χειλάς

Την Δευτέρα, 04/10/2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καλείται να ψηφίσει στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης την έγκριση του τεχνικού προγράμματος. Διαβάζοντας αναλυτικά το τεχνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, παρατήρησα:

Α) εσκεμμένη ασάφεια στα προτεινόμενα έργα με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών της Καλαμάτας, όπως για παράδειγμα οι πολλαπλές αόριστες αναφορές στη «Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Καλαμάτας» με κωδικό 64.7333.01 από τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προϋπολογισμού 215.168,79 ευρώ, η πρόσθετη αναφορά «Βελτίωση Αγροτικής οδοποιίας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας» με κωδικό 64.7333.10 προϋπολογισμού 1.087.000 ευρώ και η αναφορά με κωδικό 30.7323.14 «Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας ΔΕ Καλαμάτας (2020)» προϋπολογισμού  15.000 ευρώ.

Ερώτηση: Πόσα από αυτά τα1,3 εκατομμύρια ευρώ plusαναλογούν ποσοστιαία στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες της Παραλίας Βέργας και θα διατεθούν για την ανάπλαση της κακής έως επικίνδυνης ποιότητας οδοστρώματος στην περιοχή αυτή;

Β) εσκεμμένη παραπληροφόρηση σε αβάσιμες προεκλογικές υποσχέσεις, και συγκεκριμένα βλέπω έργο με κωδικό 40.7413.03 και τίτλο: «Αμοιβή εκπόνησης μελέτης Πράξης Εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης Βέργας» προϋπολογισμού 5.000 ευρώ! Να μας απαντήσουν για να καταγραφεί στα πρακτικά οι κύριοι Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης που τυχαίνει να είναι πολιτικοί μηχανικοί εάν θεωρούν λογικό το ποσό αυτό και εάν θα αναλάμβαναν να εκπονήσουν τη μελέτη αυτή με 5.000 ευρώ. Γιατί αν ψηφίσουν ΥΠΕΡ σε αυτό το κατάπτυστο προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα αυτό σημαίνει. Επίσης, εάν ψηφίσουν ΛΕΥΚΟ σημαίνει ότι ένα ποσό της τάξης των 7.000 ή των 8.000 ευρώ, ίσως να ήταν πιο σωστό για τη συγκεκριμένη μελέτη.  Άλλο όμως 8.000 ευρώ και άλλο 800.000 ευρώ. Θυμίζω ότι η πρόσφατη, αντίστοιχη, μελέτη πράξης εφαρμογής της Μικρής Μαντίνειας, η οποία είναι αρκετά μικρότερη, ήταν προϋπολογισμού: 418.490 ευρώ.

Μέχρι την πλήρη αναθεώρηση του τεχνικού προγράμματος προς όφελος των δημοτών με αναλογική κατανομή πόρων και την ενσωμάτωση των ασφαλτοστρώσεων των οδών κύριας χρήσης στην περιοχή της Παραλίας Βέργας, την πλέον τουριστική και εμπορική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καλούνται να καταψηφίσουν το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας την Δευτέρα, 04/10/2021.

Πέραν αυτών, η κλήση αυτή προς τους επικεφαλής και του συμβούλους της αντιπολίτευσης εδράζεται σε σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία είναι:

Α) οι ανάγκες των δημοτών εκκινούν από τις διεθνείς εξελίξεις (τουρισμός, οικονομία, πανδημία) και εξυπηρετούνται από τις εθνικές πολιτικές προτεραιότητες (πολιτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας, νέοι οδικοί άξονες, σύγχρονη διοίκηση), όχι από μικροκομματικά συμφέροντα τοπικών διοικούντων,

Β) οι επιτροπές διαβούλευσης οφείλουν να είναι αναλογικές και να καλούνται σε αυτές επίσημα και εγγράφως μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των σχετιζόμενων φορέων κάθε απόφασης, πόσο μάλλον οι εκλεγμένοι αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, κάτι το οποίο η παρούσα δημοτική αρχή αγνοεί επιμελώς (λόγω πολιτικών φρονημάτων),

Γ) είναι διαρκής η προσπάθεια την οποία καταβάλει η δημοτική αρχή για να κρύψει την ανεπάρκειά της σε μια σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απομόνωση του κ.Κοσμόπουλου από την επιτροπή παρακολούθησης της ανασκαφής των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής, στην Οικονομική Επιτροπή της περασμένης Τετάρτης, την οποία παρακολούθησα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Για τους παραπάνω λόγους το σύνολο της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, καλείται να καταψηφίσει με ξεκάθαρο ΚΑΤΑ το προτεινόμενο τεχνικό πρόγραμμα για να επιστρέψει η εκπροσώπηση του Δήμο μας στην δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών αυτής της πόλης με σοβαρότητα και πολιτική ειλικρίνεια.

Αυτή η πράξη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εξυπηρέτηση, εκδούλευση ή πολιτική χάρη προς τους κατοίκους της Βέργας. Αυτή η πράξη είναι πολιτική απαίτηση για την στήριξη την οποία έλαβαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης την 1η και την 2η Κυριακή των εκλογών του 2019, αντίστοιχα, ύστερα από δική τους παράκληση, και η οποία αποτυπώθηκε εγκαίρως (2020) και με πληρότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αντιστοίχως, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Κοινότητα Βέργας, οι οποίοι έχουν εκλεγεί για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατοίκων της και μόνο, καλούνται να τα υπερασπίζουν με θεσμικό και έγγραφο τρόπο στις επιτροπές διαβούλευσης. Εάν δε οι σχετικές επιτροπές διαβούλευσης δεν συγκροτούνται ή σε όσες βαφτίζονται έτσι δεν τους καλούν (όπως δεν ενημερώθηκαν – εκλήθησαν να συμμετάσχουν, όπως προκύπτει βάσει των πρακτικών της Απόφασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας της 1/2021 συνεδρίασης, όπως μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/3oqvUIH), λόγω εξυπηρέτησης πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, οφείλουν να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους.

(*) το παρόν θα αναγνωστεί στην υπ’ αριθμ. 18/2021 συνεδρίαση του Δημοτικού́ Συμβουλίου Καλαμάτας για να καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά και στις συνειδήσεις αιρετών και πολιτών.


Ο Παναγιώτης Χειλάς Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages