ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ η κατασκευή της σύνδεσης Άνω και Κάτω Βέργας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ  η κατασκευή της σύνδεσης Άνω και Κάτω Βέργας

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ η κατασκευή της σύνδεσης Άνω και Κάτω Βέργας

Share This

 



Με την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου σύνδεσης Άνω και Κάτω Βέργας, η οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση του έργου, εξαιτίας των παρόδιων ιδιοκτησιών και του έντονου αναγλύφου της περιοχής, αναμένεται περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Αυτό δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Βέργας Γεώργιος Κουρεντζής, ο Δ/ντης Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Γιαννακέας, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο  μελετητής και η ανάδοχος του έργου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, μετά και την ενημέρωση από το μελετητή, ζητήθηκε από το Δ/ντη Τεχνικών Έργων να καταθέσει η ανάδοχος ανακεφαλαιωτικό πίνακα, ο οποίος θα συμπεριλάβει τις όποιες αλλαγές – προσαρμογές της οριστικής μελέτης, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έγκρισή του από το τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων και έπεται η έναρξη των εργασιών. Ο Αντιπεριφερειάρχης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη του έργου, ζήτησε να τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα.

Η Περιφερειακή Ενότητα υλοποιεί το αρχικό τμήμα του έργου, προϋπολογισμού 300.000 €, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενώ από το  Δήμο Καλαμάτας βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο (άνω τμήμα), σε συνέχεια με το προηγούμενο.

Το έργο έχει στόχο την ασφαλή σύνδεση Άνω και Κάτω Βέργας,  την βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την υποστήριξη της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας, την εξασφάλιση της αντιπυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, την  έγκαιρη επισήμανση των πυρκαγιών καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων ταχείας και αποτελεσματικής επέμβασης και τέλος την εξυπηρέτηση ορισμένων μορφών αγροτουρισμού.

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές

Η ΠΕ Μεσσηνίας με τα μηχανήματα που διαθέτει αμέσως μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ξεκίνησε τις εργασίες  καθαρισμών  ρεμάτων στην πυρόπληκτη περιοχή της Άνω Μεσσηνίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν αρχικά δύο μηχανήματα έργου – ερπυστριοφόρος φορτωτής και εκσκαφέας / φορτωτής τύπου JCB –  ενώ από αύριο, 8 Σεπτεμβρίου,  στο διαθέσιμο στόλο οχημάτων θα προστεθούν η περιστρεφόμενη τσάπα και από ο Δήμος Οιχαλίας θα συνδράμει με φορτηγό για τη μεταφορά των προϊόντων καθαρισμού.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις, ως εξής:

Κοινότητα Αγριλόβουνου:

– από τη διασταύρωση του ρέματος, που διασχίζει το χωριό, με την επαρχιακή οδό και με κατεύθυνση προς την καμένη περιοχή.

– μικρότερα ρέματα περιοχής Αγριλόβουνου

Κοινότητα Διαβολιτσίου:

– το παράλληλο ρέμα της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση από Διαβολίτσι προς Κεντρικό, κατά θέσεις

Κοινότητα Κεντρικού

  • Καθαρισμός ρέματος Παναγιώταινα

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν δύο υπάρχουσες αντιπλημμυρικές εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 €, λαμβάνοντας εντολή από την Τεχνική Υπηρεσία για παρεμβάσεις σε μεγαλύτερα ρέματα, όπως ο Βίας και ο Αμφύτας.

Ειδικότερα για το ρέμα Αμφύτας ολοκληρώθηκε η παρέμβαση από Κάτω Μέλπεια προς Μάνδρα και θα συνεχιστεί προς Ηλέκτρα. Για το ρέμα Βίας έχουν γίνει καθαρισμοί βόρεια του Διαβολιτσίου με κατεύθυνση προς Αγίους Θεοδώρους, οι οποίες ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται και νότια του Διαβολιτσίου αλλά και στις διακλαδώσεις του Βία προς Παραπούγκι.

Επειδή ο χείμαρρος Βίας, έχει δώσει κατά το παρελθόν έντονα φαινόμενα και έχει προκαλέσει πλημμύρες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις επεμβάσεις με εργασίες διαμόρφωσης της κοίτης, υποστήριξη προχωμάτων, καθαρισμό γεφυριών αλλά και διαμόρφωση λεκανών ηρεμίας σε κατάλληλες θέσεις

Οι εργασίες αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων θα συνεχιστούν και προβλέπεται να παρέμβουν σε επίμαχες θέσεις που εγκυμονούν κινδύνους στις κοινότητες Παραπουγκίου, Κεντρικού, Μάλτας, Μαντζάρι, Διαβολίτσι, Δεσύλλα, Καρνασίου και Δασοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages