Η μετακίνηση εκτός νομού... αλλάζει για όλους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Η μετακίνηση εκτός νομού... αλλάζει για όλους

Η μετακίνηση εκτός νομού... αλλάζει για όλους

Share This

 



Σε εφαρμογή από σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, τα μέτρα που θα αφορούν τη μετακίνηση εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους. Ανοιχτή η εφαρμογή του gov.gr για τη βεβαίωση αρνητικού rapid test, η οποία θα είναι υποχρεωτική παντού.

Oι ανεμβολίαστοι θα υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο rapid test είτε για την εργασία τους είτε για μετακίνηση εκτός νομού. Για να μπορέσουν να εργαστούν θα πρέπει να λαμβάνουν αρνητική βεβαίωση rapid test από το gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.
Πρόκειται για κάτι που θα ισχύει και για μετακινήση εκτός νομού όπως στα πλοία, στα ΚΤΕΛ και τα τρένα, όπου οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει μέσω του gov.gr να λάβουν τη βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Δηλαδή, ο ανεμβολίαστος πολίτης που θέλει να ταξιδέψει με κάποιο μέσο, θα πηγαίνει σε ένα διαγνωστικό κέντρο. Εφόσον, το τεστ είναι αρνητικό, το αποτέλεσμα θα στέλνεται από το διαγνωστικό στον ΕΟΔΥ και μετά τα στοιχεία κατευθείαν στο gov.gr από όπου θα βγαίνει και η αρνητική βεβαίωση.


Τι αλλάζει για τις μετακινήσεις εκτός νομού
Μόνο με εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν τη μετακίνηση θα μπορούν να ταξιδεύσουν από τις 13/9 με ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία ανεμβολίαστοι ενήλικοι και ανήλικοι 12-17 ετών, ενώ self test απαιτείται για τους ανήλικους 5-12 ετών.
Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές.



Αναλυτικά τα μέτρα για τη μετακίνηση εκτός νομού:
Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021, η επιβίβαση ανεμβολίαστων επιβατών ηλικίας 12 ετών και άνω στα αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες ιατρούς και φαρμακεία με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ, και αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης η οποία εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου.
Ο έλεγχος γνησιότητας τους πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «covid free app» σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτοπροσωπίας από τον ιδιώτη.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και ένδεκα (11) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.
Εξαιρούνται της ως άνω υποχρέωσης διάγνωσης με εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.
Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages