Elbit στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Elbit στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Elbit στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Share This



Στοιχεία γύρω από την διακρατική συμφωνία με το Κράτος του Ισραήλ για το «Αεροπορικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Καλαμάτα» που συνάφθηκε κατά τα προβλεπόμενα από το ν.4705/20, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «οι απαιτήσεις του προγράμματος, όπως αναλύονται στην Απόφαση Ενεργοποίησης, δεν μεταβλήθηκαν και τα τελικώς συμφωνηθέντα ικανοποιούν πλήρως τον επιχειρησιακό φορέα, δηλαδή την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως γνωστοποίησε «το συνολικό ετήσιο κόστος συνίσταται στην προσθήκη της ετήσιας αναπροσαρμογής 2,65%, με επιβάρυνση από το 4° έτος και έπειτα, συνεπώς δεν υφίσταται επιπλέον ετήσιο κόστος, καθώς δεν μεταβλήθηκε το ποσόν της αρχικής προσφοράς, ενώ η τιμαριθμική αναπροσαρμογή που επετεύχθη και συμφωνήθηκε είναι χαμηλότερη της αρχικώς προσφερθείσας».

Ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα εξής:

«Σύμφωνα με την Απόφαση Ενεργοποίησης Υποπρογράμματος (ΑΕΥΠ) “Δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με Χρηματοδοτική Μίσθωση” η χρονική διάρκεια της χρηματοδοτικής μίσθωσης είναι τουλάχιστον είκοσι(20) έτη, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΕΥΠ, δίνεται η δυνατότητα αύξησης της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας κατά το στάδιο της διαπραγμάτευσης. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας ορίζεται στα είκοσι δύο (22) χρόνια, ενώ προβλέπεται εφοδιαστική υποστήριξη (LogisticSupport) για είκοσι (20) χρόνια λειτουργίας του Κέντρου.

Συνεπώς, η τελικώς καθορισθείσα διάρκεια της σύμβασης δεν αντιβαίνει τα καθοριζόμενα από την Απόφαση Ενεργοποίησης, ενώ καταλήγοντας σε συμφωνία διάρκειας είκοσι δύο (22) ετών, διασφαλίζεται απρόσκοπτη υποστήριξη και παροχή του συμβατικού αντικειμένου για είκοσι (20) έτη, ενώ περιλαμβάνεται και η περίοδος τμηματικής οριστικοποίησης των παραδοτέων».

Όσον αφορά στις «πρόσθετες διευκολύνσεις» στις οποίες αναφέρονται οι βουλευτές, γνωστοποίησε τα εξής «παραδοτέα που δεν περιλαμβάνονταν ως απαιτούμενα στην Απόφαση Ενεργοποίησης»:

– Υποστηρίζονται 3.500 Ώρες Πτήσεως (ΩΠ) ανά έτος για το νέο εκπαιδευτικό Jet αεροσκάφος (Α/Φ), ενώ οι απαιτούμενες είναι 3.200. Αυτό σημαίνει 300 ΩΠ πλεόνασμα, που θα μπορούν να διατεθούν στην Διεθνή διάσταση του Κέντρου. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι, επί του παρόντος, οι ώρες πτήσης ανά εκπαιδευόμενο στα υφιστάμενα Α/Φ (τεχνολογίας 1970, με αντίστοιχες συσκευές προσομοιωτών) ανέρχονται σε περίπου 80, και ότι οι εν λόγω ΩΠ/εκπαιδευόμενο αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, λόγω της νέας τεχνολογίας πλήρους σειράς εκπαιδευτικών συσκευών προσομοίωσης που παρέχονται, καθίσταται αντιληπτό ότι οι ανωτέρω ΩΠ δύναται να διοχετευθούν σε προσέλκυση εκπαιδευόμενων από άλλες χώρες, με αντίστοιχη εισροή πιστώσεων.

– Από πλευράς του κυρίου προμηθευτή, θα κατασκευαστούν σύγχρονα κτίρια αποθήκευσης υλικών και εγκατάστασης των συστημάτων επίγειας εκπαίδευσης του νέου εκπαιδευτικού Jet Α/Φ, δημιουργώντας αφενός προστιθέμενη αξία στην σύμβαση και αφετέρου εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της 120 ΠΕΑ, καθιστώντας ελκυστικότερη την θέση της ως Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων. Επιπροσθέτως, ο κύριος προμηθευτής αναλαμβάνει την κατασκευή υποστέγων στάθμευσης των νέων εκπαιδευτικών Α/Φ.

-Παρέχεται ένα (1) νέο εκπαιδευτικό Jet Α/Φ, πλέον των εννέα (9) απαιτουμένων Α/Φ από την Απόφαση Ενεργοποίησης, διαμορφώνοντας τον τελικό αριθμό σε δέκα (10) Α/Φ, γεγονός που διασφαλίζει την επάρκεια διαθεσιμότητας Α/Φ για όλο το χρονικό φάσμα του προγράμματος και

– Παρέχεται και υποστηρίζεται νέο σύστημα προσομοίωσης για τα υφιστάμενα Α/Φ Τ-6Α, αποτελούμενο από σύγχρονες συσκευές, που θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες και είναι τεχνολογίας της δεκαετίας του 1990.

«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι παρέχονται σημαντικές πρόσθετες διευκολύνσεις (παροχές), που αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της εκπαίδευσης και αποτελούν χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων», κατέληξε.

lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages