ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Πλήρης αποτυχία του «επιτελικού κράτους» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Πλήρης αποτυχία του «επιτελικού κράτους»

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Πλήρης αποτυχία του «επιτελικού κράτους»

Share This



Μέσα σε μια βδομάδα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν στη χώρα μας. Εκατοντάδες κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Στη Μεσσηνία, έγιναν στάχτη πάνω από 58.000 στρέμματα, κάηκαν σπίτια, χάθηκαν περιουσίες και καλλιέργειες. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη πιάστηκε στον ύπνο κι εδώ, όπως σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε ικανοποιητικά. Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των δημάρχων, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της πυρκαγιάς στο Βασιλίτσι, τον Μαγκλαβά και την Άνω Μεσσηνία. Τα πτητικά μέσα που θα περιόριζαν αμέσως τη φωτιά καθυστέρησαν ή απουσίασαν στον κρίσιμο χρόνο, ενώ τα διαθέσιμα οχήματα ήταν κάτω από τις ανάγκες των περιστάσεων. Τα προβλήματα συντονισμού ήταν εμφανή, οι καταστροφικές φωτιές επεκτάθηκαν και έγιναν ανεξέλεγκτες, ενώ η επιτήρηση αποδείχτηκε προβληματική με τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν.

Δυστυχώς, οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων δεν αρκούν, μέσα στην απόλυτη ανοργανωσιά και το μπάχαλο του «επιτελικού κράτους», που υποβάθμισε κυριολεκτικά τον τομέα της πρόληψης και στο νομό μας. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν ανανέωσε το πρόγραμμα με το οποίο εργάζονταν πάνω από 5.000 δασοπυροσβέστες. Αρκετοί από αυτούς υπηρετούσαν και στη Μεσσηνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την Πυροσβεστική σε προσωπικό, μονιμοποίησε 2.200 Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προσέλαβε ακόμη 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και διπλασίασε σχεδόν τους εποχικούς σε 2.250. Εξασφάλισε, με δικαίωμα προαίρεσης, επιπλέον του εθνικού στόλου, 6 ελικόπτερα βαρέως τύπου και 12 μεσαίου τύπου κατ’ έτος και μέχρι το 2023. Κατέθεσε Πρόταση Νόμου για την Πολιτική Προστασία με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και Πρωτόκολλα Συντονισμού. Εκπόνησε ένα ολιστικό σχέδιο με βάση το πόρισμα «Γκολτντάμερ» για το οποίο εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και την διακομματική συναίνεση, το οποίο όμως η ΝΔ έβαλε στο συρτάρι, φέρνοντας έναν ανεφάρμοστο νόμο (ν.4662/20) για την πολιτική προστασία, τον οποίο η ίδια ανέστειλε, προκαλώντας επιχειρησιακό χάος. Επιπλέον, η ΝΔ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για εποχικούς πυροσβέστες. Αντί να ενισχύσει την Πυροσβεστική αποδυνάμωσε την ΕΜΑΚ εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, αντικαθιστώντας στελέχη και μη φροντίζοντας για την έγκαιρη εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων σε αυτή.

Το μόνο που ενδιαφέρει τελικά την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν και είναι να κρύψει επικοινωνιακά τα λάθη και τις εγκληματικές καθυστερήσεις και αμέλειες. Σε αυτές τις συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ειδικά τα πιο ευάλωτα στρώματα βιώνουν με τον πιο καταστροφικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, της ελλιπούς θωράκισης της χώρας από τις πυρκαγιές αλλά και της επιλογής της κυβέρνησης να παρακολουθεί τις εξελίξεις περιοριζόμενη στο να εκκενώνει τον πληθυσμό στις πληττόμενες περιοχές. Μοντέλο που ακολουθήθηκε και στο νομό μας.

Σήμερα απαιτείται ένα ουσιαστικό σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για «αναδόχους» και χορηγίες αναδασώσεων έχουν πολλά σκοτεινά σημεία και αποδεικνύουν επιπλέον ότι δεν υπάρχει ενιαίο σχέδιο αποκατάστασης του συνόλου του δασικού οικοσυστήματος, καθώς και πολεοδομικής και χωρικής οργάνωσης. Είναι αδιανόητο το κράτος να προτάσσει ως πρώτη προτεραιότητα τη «φιλανθρωπία» και τη χορηγία διαφόρων ιδρυμάτων και ιδιωτών, αποποιούμενο, κατά ένα τρόπο, τις δικές του υποχρεώσεις. Αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, που σε πολλές περιπτώσεις μόνοι τους υπερασπίστηκαν τον τόπο τους, να ακούν ότι η πολιτεία θα απουσιάζει και από το έργο της αποκατάστασης.

Η πρόταση των επτά σημείων που κατέθεσε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, είναι η βάση για ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Η κλιματική κρίση επιβάλλει μία ολιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τον δασικό μας πλούτο. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση ενιαίας στρατηγικής και εφαρμογής μέτρων δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης και αντιπυρικής προστασίας, στην ριζική αναδιοργάνωση και στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.

Επιπλέον για το νομό μας απαιτείται:

  1. Να ληφθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των οικογενειών και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Να στηριχθούν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι για τις απώλειες που έχουν στη γεωργική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιό τους.
  3. Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι που το έχουν αιτηθεί.
  4. Να θωρακιστούν οι πυρόπληκτες περιοχές με αντιπλημμυρικά έργα.
  5. Να δεσμευτούν Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα σχέδιο άμεσης περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μεσσηνίας είναι στο πλευρό των συμπατριωτών μας που επλήγησαν, όπως έδειξε και με τις παρεμβάσεις του ο βουλευτής μας Αλέξης Χαρίτσης την ώρα της μάχης. Αγωνιζόμαστε για την γρήγορη και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων που προέκυψαν.

Τέλος, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες και κυρίως στους εθελοντές, σε αυτούς που έμειναν πίσω και έσωσαν ό,τι μπορούσε να σωθεί: περιουσίες, ανθρώπινες ζωές, ζώα.

Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages