Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, βρίσκεται η Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, βρίσκεται η Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, βρίσκεται η Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Share This

 


Στο πλευρό των κτηνοτρόφων, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, βρίσκεται έμπρακτα από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανταποκρινόμενο στις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν σε ζωοτροφές των παραγωγικών ζώων.

Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια για την Κτηνοτροφία Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, συντόνισε την οργανωμένη κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με την συνδρομή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), για την άμεση αποστολή ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές. Στόχος, σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες μέχρις ότου –σε λίγα 24ωρα, όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση- οι πληγέντες εισπράξουν την «πρώτη αρωγή», μέσα από την υποβολή των αιτημάτων αποζημίωσης, που θα ξεκινήσει στις 18 Αυγούστου, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. (arogi.gov.gr).

Μέχρι την Παρασκευή, 13 Αυγούστου, για την κάλυψη των αναγκών σίτισης παραγωγικών ζώων στις πυρόπληκτες περιοχές, είχαν αποσταλεί συνολικά:

  • 111 τόνοι στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 50 τόνοι στην Π.Ε. Ηλείας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 12 τόνοι στην Π.Ε. Αττικής

Επίσης, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί να αποσταλούν επιπλέον:

  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 60 τόνοι στην Π.Ε. Ηλείας
  • 12 τόνοι στην Π.Ε Λακωνίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Αρκαδίας

Συνολικά, δηλαδή, θα έχουν αποσταλεί:

  • 136 τόνοι στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 110 τόνοι στην Π.Ε. Ηλείας
  • 37 τόνοι στην Π.Ε Λακωνίας
  • 50 τόνοι στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 25 τόνοι στην Π.Ε. Φωκίδας και
  • 12 τόνοι στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποστολές πραγματοποιούνται με εκτίμηση αναγκών ανά σημείο αναφοράς και οι αποσταλείσες ποσότητες  καλύπτουν τη σίτιση όλου του ζωικού κεφαλαίου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, η εκτίμηση έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις καταγραφές όλου του παραγωγικού ζωικού κεφαλαίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) πριν τις πυρκαγιές (χωρίς να προσμετρώνται απώλειες) και με την παραδοχή της παντελούς έλλειψης ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Πρακτικά, χάρη στη συντονισμένη και γενναία συνεισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιτεύχθηκε μια χρονική «γέφυρα» κάλυψης των αναγκών, μέχρις ότου οι πληγέντες κτηνοτρόφοι λάβουν την πρώτη κρατική ενίσχυση.

Η ροή των παραδόσεων ζωοτροφών σε όλες τις πληγείσες Περιφερειακές Ενότητες συνεχίζεται κανονικά, ενώ τα φορτία παραλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες και στη συνέχεια, με την ευθύνη στελεχών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, διανέμονται στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε: «Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τους πληγέντες συμπολίτες μας είναι συγκλονιστική. Εθελοντές και απλοί πολίτες στέκονται αρωγοί στους πληγέντες. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω  τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ)  για την ανιδιοτελή του πρωτοβουλία να δωρίσει ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισημαίνει: «Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή η ηγεσία του Υπουργείου μας, ο Υπουργός Σπήλιος Λιβανός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Ιδιωτικός Τομέας, συντασσόμαστε και συνεργούμε με όλα τα μέσα έχοντας στόχο την ταχύτατη και οργανωμένη υποστήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων και, εν προκειμένω, των παραγωγών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά  εκ μέρους του Υπουργείου, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών  (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις-μέλη του και γενικότερα όλους όσοι έσπευσαν με εμπιστοσύνη ν’ ανταποκριθούν στο οργανωμένο κάλεσμά μας για την άμεση αποστολή ζωοτροφών στις πυρόπληκτες περιοχές. Θα ακολουθήσει η ανακούφιση των πληγέντων μέσα από την “κρατική αρωγή” ενώ προτεραιότητά μας παραμένει η ευζωία των ζώων».

Κάλεσμα ετοιμότητας από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Την ίδια ώρα, με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, μεριμνώντας για την ευζωία των ζώων στις πληγείσες περιοχές, έχει ενημερώσει σχετικά τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της χώρας, προκειμένου να παράσχουν συνδρομή στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καλούνται:

  • να διατηρήσουν την ετοιμότητά τους για την παροχή συνδρομής και στήριξης στους Κτηνοτρόφους της περιοχής δικαιοδοσίας τους, στους τομείς Υγείας των ζώων, της προστασίας των ζώων και της διαχείρισης των νεκρών ζώων και
  • να συνεργάζονται με τις Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργή παρουσία των οικείων Κτηνιατρικών Αρχών, στον τομέα ευθύνης τους, συμβάλλοντας έτσι στη στήριξη των Κτηνοτρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages