Βάσεις 2021: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, οι σχολές που θα πιάσουν ταβάνι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Βάσεις 2021: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, οι σχολές που θα πιάσουν ταβάνι

Βάσεις 2021: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, οι σχολές που θα πιάσουν ταβάνι

Share This

 


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Βάσεις 2021. Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στο διάστημα μεταξύ 23 και 27 του μηνός..

Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 25η ή τη 27η Αυγούστου, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας τις Βάσεις 2021.
Άνοδος έως και 600 μόρια θα σημειώσουν οι περιζήτητες σχολες ενώ η ΕΒΕ φέρνει φέτος κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.
Κενές θέσεις σε πανεπιστήμια
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων επιβεβαιώνουν τις αρχικές που προέβλεπαν σχεδόν καθολική άνοδο, κυρίως σε ορισμένες από τις πλέον δημοφιλείς σχολές του κάθε επιστημονικού πεδίου. Μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο νεοεισαχθέν σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τον λεγόμενο «κόφτη» που κρατά εκτός πανεπιστημιακών σχολών υποψηφίους με χαμηλές, μονοψήφιες βαθμολογίες.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν εκτός αρκετές χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποκλεισμό τουλάχιστον 20.000 υποψηφίων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να μείνουν κενές πολλές από τις θέσεις των πανεπιστημίων.
Ψηλά η Ιατρική Αθηνών
Η μάχη των μαχών για μια θέση στο αμφιθέατρο αναμένεται να δοθεί φέτος στην Ιατρική Σχολή. Η σχολή, όπως όλα δείχνουν, ανακτά τις βαθμολογικές δυνάμεις που έχασε τις προηγούμενες χρονιές.
Η εκτίμηση είναι ότι η άνοδος των βάσεων στην Ιατρική, τουλάχιστον στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, θα αγγίξει τα 600 μόρια.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων σε κανένα τμήμα της, κεντρικού ή περιφερειακού πανεπιστημίου.
Άνοδος σε Νομικές και Πολυτεχνεία
Τόσο οι πολυτεχνικές σχολές, όσο και οι νομικές, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις τους. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να αναμένουν εδώ τα άλματα που θα γίνουν στις ιατρικές σχολές. Η άνοδος θα είναι της τάξης των 100 έως 500 μορίων.
Συγκεκριμένα, οι νομικές σχολές -κυρίως των κεντρικών πανεπιστημίων- αναμένεται να έχουν αύξηση της τάξης των 100 μορίων, με την Νομική Αθήνας να βρίσκεται κοντά σε 18.150 μόρια.
Η εικόνα των βάσεων δεν θα είναι ομοιόμορφη ως προς την τάση της στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας, όπου αναμένονται αυξομειώσεις.
Όμως, οι δημοφιλείς σχολές των Πολυτεχνείων θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη άνοδο και μάλιστα αισθητή στα περισσότερα τμήματα – σχολές. Εκτιμάται ότι σχολές όπως η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα αυξήσει κατά 450-500 μόρια τη βάση της.
Αύξηση αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων.
Ψηλά και οι Οικονομικές σχολές
Οι εκτιμήσεις για τις Οικονομικές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου «δείχνουν» μια αισθητή άνοδο σε αρκετά τμήματα, κυρίως σε αυτά που ο ανταγωνισμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος, όπως τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).
Μάλιστα, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων κυρίως στα μαθήματα βαρύτητας αυτού του Πεδίου, εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις σε δυσθεώρητα ύψη. Δηλαδή, θεωρείται πιθανή μια αύξηση της τάξης των 800 μορίων σε τμήματα του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Πάντως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να παρατηρηθεί ειδικά στις σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου το φαινόμενο των κενών θέσεων. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι οι υποψήφιοι που θα βγουν εκτός ανταγωνισμού καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βαθμολογία που απαιτεί το νέο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages