ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο εργολάβος για την ανάπλαση της Υπαπαντής στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο εργολάβος για την ανάπλαση της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο εργολάβος για την ανάπλαση της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Share This

 


Στο δήμο Καλαμάτας το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στην ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής.

Ο χώρος που θα εξελιχθούν οι εργασίες αρχίζει να καθορίζεται από τον εργολάβο με την απαραίτητη σήμανση και πλέον απομένει η έναρξή τους. Από την άλλη, για το θέμα των αρχαίων προκειμένου να μην… ανακοπεί το έργο της ανάπλασης, ο δήμος τελικά θα χρηματοδοτήσει από ιδίους πόρους το ανασκαφικό έργο.

 

Στο υπ. Πολιτισμού ο Θανάσης Βασιλόπουλος για Αρχαία Θουρία και πλατεία Υπαπαντής

Προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε χθες, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου και εξετάστηκαν τόσο το θέμα της υποστήριξης του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Θουρία, όσο και τα ζητήματα που αφορούν στην πλατεία Υπαπαντής και την σχετίζονται με την υπόθεση της ανάδειξης των αρχαίων καταλοίπων.

Σε ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε για τις επαφές του στο Υπουργείο Πολιτισμού τα ακόλουθα:

«Ένα από τα θέματα αφορούσε την προγραμματική που μας ενδιαφέρει και έχω ζητήσει να υπάρξει μεταξύ του Δήμου, της Φάρις, του Υπουργείου και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση του σπουδαίου ανασκαφικού έργου που εξελίσσεται στην αρχαία Θουρίας. Είναι κάτι που το οφείλουμε να το κάνουμε ως Δήμος, να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε με τις δυνάμεις που διαθέτουμε την Ξένη Αραπογιάννη και την ομάδα της, καθώς είναι σπουδαία και ανεκτίμητης αξίας τα όσα φέρνουν στο φως.

Επίσης υπήρξαν επαφές όσον αφορά το ανασκαφικό έργο ανάδειξης των αρχαίων καταλοίπων στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής.

Και αυτό προκειμένου να επιλυθούν θέματα που έχουν δημιουργηθεί. Και εδώ τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, αλλά δεν είναι της παρούσης. Θα τα πούμε όταν θα έρθει ο χρόνος ο κατάλληλος.

Λοιπόν, παρά τα όσα επιχειρούν ορισμένοι να αποδώσουν στη Δημοτική Αρχή, θα επαναλάβω ότι σταθερά, όπως από τη πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε το θέμα, ψύχραιμα και σοβαρά, έτσι συνεχίζουμε και σήμερα. Η θέση μας ξεκάθαρη και αυτό για όποιον έχει αμφιβολίες -γιατί διάφορα λέγονται, γράφονται και διαδίδονται-, αποδεικνύεται και στην επίσημη αλληλογραφία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Δήμος, αυτή η Δημοτική Αρχή είπε από την πρώτη στιγμή. Θα χρηματοδοτήσουμε εμείς την ανασκαφή. Και θα το πράξουμε για να μη θέσουμε σε κίνδυνο το έργο της ανάπλασης. Μάλιστα ήδη όπως είχαμε δεσμευτεί έχουμε 182.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες ανασκαφής όπως προέκυψαν στο πλαίσιο της αλληλογραφίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αρχής γενομένης από φέτος με την εγγραφή σε κωδικό του προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.

Λοιπόν, εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα έργο να κινδυνεύσει. Και επειδή κάποιοι με ευκολία αρέσκονται στο να μοιράζουν τα χρήματα της ΣΒΑΑ, να τους πω από εδώ -και φυσικά δεν αναφέρομαι στην Περιφέρεια, για να μην παρεξηγούμαστε- να τους πω λοιπόν, ότι η ΒΑΑ έχει τομείς, έχει συγκεκριμένες ποσοστώσεις.

Κλείνω την παρένθεση για την ώρα επαναλαμβάνοντας ότι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και στο τέλος όλοι θα κριθούμε. Εμείς βάζουμε τα χρήματα, καλύπτουμε τη δαπάνη ως Δήμος και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θέλουμε και την ανασκαφή και προφανώς την ομαλή εξέλιξη του έργου της ανάπλασης. Μένει να δούμε, εκτός από εμάς, ποιοι ακόμα επιθυμούν το ίδιο.

Λοιπόν, από το Υπουργείο ξεκάθαρα και κατηγορηματικά μετέφεραν ότι ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω προγραμματικής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αυτά για την ώρα, αν χρειαστεί θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages