ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσσηνίας: Άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών σταφίδας

Share This

 


Την άμεση στήριξη των παραγωγών σταφίδας και παρεμβάσεις για την διάθεση ενός εθνικής σημασίας προϊόντος μέσω σειράς μέτρων ζητά ο Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Μεσσηνίας.

 

“Η περίοδος 2020 – 2021 ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά για την ελληνική σταφίδα. Η παραγωγή του φθινοπώρου του 2020, (η οποία εμπορεύεται μέχρι και τις αρχές της άνοιξης της επόμενης χρονιάς), είναι σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες, αγροτών, συνεταιρισμών και εμπόρων.

Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία σε συνδυασμό με την διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, έχει δραματικά αποτελέσματα σε ένα προϊόν που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η δραματική μείωση των εξαγωγών, το κλείσιμο κάθε εμπορικής δραστηριότητας στη χώρα από την κυβέρνηση για 7 σχεδόν μήνες, η επιδοματικού τύπου στηρίξεις διαφόρων κλάδων, έχουν πλήξει και την αγορά της σταφίδας, μαύρης και ξανθιάς.

Τα αποθέματα σταφίδας που παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες των παραγωγών και των συνεταιρισμών της χώρας ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες τόνους. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε λίγο πριν από τη νέα παραγωγή του τρέχοντος έτους, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης από το Κράτος, αλλά και πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και τους Δήμους για διοχέτευση του προϊόντος σε κοινωνικές δομές και δίκτυα (σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατός, αστυνομία, δομές φιλοξενίας, κλπ.)

Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ισχυρές παρεμβάσεις στην Ε.Ε προστάτεψε σημαντικά το προϊόν και ενίσχυσε καθοριστικά τους παραγωγούς με την χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα επιχειρεί να συγκεντρώσει το εισόδημα και τον κόπο των παραγωγών στα χέρια λίγων και ισχυρών του κλάδου.

Σήμερα, η κατάσταση στον κλάδο της σταφιδοποιίας είναι δραματική. Ηδη διαρρέονται πληροφορίες εν είδει απειλής ότι υπάρχει αδυναμία να απορροφηθεί όλη αυτή η παραγωγή με κίνδυνο την κατάρρευση των τιμών.

Η σταφίδα είναι παραδοσιακό προϊόν αιχμής για την ελληνική γεωργία και πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό. Η οικονομική κατάρρευση του προϊόντος θα οδηγήσει την καλλιέργεια στον αφανισμό και θα χάσει η χώρα ένα εξαιρετικά σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν.

Πολλοί παραγωγοί σταφίδας, και κυρίως νέοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για την τοπική κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από τις 16/6 έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, με κατάθεση σχετικής ερώτησης από 26 βουλευτές του. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη αυτού του στρατηγικού για τη χώρα προϊόντος. Οφείλουν κατεπειγόντως να μελετήσουν και να μεριμνήσουν για την απόσυρση των περσινών ποσοτήτων που είναι στις αποθήκες, στην τιμή που πουλήθηκε πέρσι η σταφίδα, ώστε να μην επιτρέψουν παιχνίδια των εμπόρων σε βάρος των αγροτών, με δικαιολογία τις αδιάθετες ποσότητες.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages