Μειωμένες σοδειές λαδιού αναμένουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μειωμένες σοδειές λαδιού αναμένουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Μειωμένες σοδειές λαδιού αναμένουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Share This

 



Μειωμένες σοδειές από πέρσι αναμένουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι παραγωγοί λόγω των ζημιών σε ανθοφορία και καρπόδεση από τον καιρό.

Παρότι νωρίς, οι έμπειροι παραγωγοί διακρίνουν δύσκολη χρονιά, από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όσον αφορά στον όγκο της παραγωγής. Σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εστίασης παγκοσμίως, η δυναμική του προϊόντος φαίνεται να διατηρείται, με τους αγρότες να ευελπιστούν, για ένα δυναμικό ξεκίνημα των τιμών τη νέα σεζόν, για τον επιπλέον λόγο ότι τα αποθέματα ελαχιστοποιοποιούνται.

Με 3,65 ευρώ το κιλό η τελευταία πράξη στον ΑΣ Πετρίνας

Με 3,65 ευρώ το κιλό καθαρά στο χέρι του παραγωγού έκλεισε η τελευταία μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας. Η πράξη έγινε μόλις πριν λίγες ημέρες, αφορούσε χύμα προϊόν και μια ποσότητα 10 τόνων, εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο η διαχειρίστρια του ΑΣ, κα Ελένη Γορανίτου. Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Πετρίνας έστειλε αυτές τις ημέρες για εξαγωγή μια επιπλέον ποσότητα, έξτρα παρθένου ελαιολάδου, περσινής εσοδείας, πλην όμως τυποποιημένου, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η πράξη αυτή αφορούσε δυο κοντέινερ, το ένα 12 τόνων και το άλλο 30 τόνων, με την τιμή στο χέρι του παραγωγού καθαρά για αυτές τις ποσότητες να αγγίζει τα 3,42 ευρώ ανά κιλό. Όπως μας εξηγεί η κα Γορανίτου, οι ποσότητες περσινού προϊόντος που έχει πλέον στη διάθεσή του ο Συνεταιρισμός είναι ελάχιστες και ανήκουν σε παραγωγούς – συνεργαζόμενους. Όπως μας είπε τέλος η ίδια, υπάρχει δυναμική και αυξητική τάση στις τιμές, ενώ σε άλλες περιοχές της Λακωνίας καταγράφηκε και τιμή 3,66 ευρώ ανά κιλό.

Τέλος τα αποθέματα στην Έμπαρο

Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπάρου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πέρσι ο ΑΣ είχε παραγωγή 420 τόνους και τα αποθέματα περσινής εσοδείας έχουν φύγει όλα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελευταίες πράξεις από τον Συνεταιρισμό έγιναν πριν ένα μήνα περίπου. Ελάχιστα εκτιμά τα αποθέματα περσινής εσοδείας στα ελαιουργεία και στην περιοχή της Βιάννου, ο κ. Περογιαννάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η τελευταία πράξη από τον ΑΣ αφορούσε μια τιμή στα 3,42 ευρώ το κιλό, συν το ΦΠΑ. Τέλος ο έμπειρος συνεταιριστής εκτιμά πως τη νέα σεζόν η τιμή στο ελαιόλαδο στην περιοχή αυτή θα αρχίσει τουλάχιστον από τα 3,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι, δεν είχε περάσει στο ξεκίνημα τα 2,60 με 2,70 ευρώ το κιλό. Ο ΑΣ Εμπάρου υπολογίζει πως φέτος, η παραγωγή του, θα ανέλθει εφόσον πάνε όλα καλά, γύρω στους 500 τόνους, όταν μια πολύ καλή χρονιά παράγει γύρω στους 600.

Στο 20 με 30% της φετινής παραγωγής, η νέα στην Κόρινθο

Ο κ. Θωμάς Γκότσης καλλιεργεί 2.000 δέντρα με ελιές Μανάκι, Κορωνέικες, αλλά και κάποιες Ισπανικές ποικιλίες κυρίως για δοκιμή στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας. Όπως μας εξηγεί ο νομός Κορινθίας θα έχει τη νέα χρονιά μια παραγωγή σε σχέση με πέρσι της τάξης του 70-80% κάτω, λόγω του καιρού που πείραξε τα δέντρα, οδηγώντας σε ακαρπία, σχινοκαρπία κ.λπ. Σχετική καλή παραγωγή αναμένεται στην περιοχή του Λουτρακίου, όπου καλλιεργούνται Μεγαρίτικες, συνεχίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, οι τιμές στον παραγωγό σήμερα έχουν φθάσει σε επίπεδα αρκετά πάνω από τα 3 ευρώ, όταν στο ξεκίνημα της σεζόν, δεν πέρναγαν τα 2,10 με 2,15 ευρώ το κιλό.

Μπίκας Αλέξανδρος
πηγή: www.agrotypos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages