.Τιμήθηκε η Επέτειος της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

.Τιμήθηκε  η Επέτειος της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου

.Τιμήθηκε η Επέτειος της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου

Share This

 


Τιμήθηκε  η Επέτειος της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου, στις Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στα Ταμπούρια Φλεσσιάδος, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου, ενώ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από τις τοπικές Αρχές.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αναστάσεως του Χριστού Μανιακίου, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Ήρωα Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα). Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Αντώνιο Οικονόμου, τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων Διοικητή της 120 ΠΕΑ Σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ευστάθιο Αναστασόπουλο, τον Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μανιακίου Σταύρο Σταθόπουλο και τους εκπροσώπους των απογόνων της οικογένειας Παπαφλέσσα Παναγιώτη Φλέσσα και Αθανάσιο Δικαίο.

Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενος διεξοδικά στην προσωπικότητα του Παπαφλέσσα, καθώς και στο ιστορικό γεγονός της θυσίας του στο Μανιάκι.

Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν παραδοσιακά τραγούδια από τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου, ενώ κέρασμα προσέφεραν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανιακαίων «Η Αμυγδαλίτσα». Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης τα μέλη των «Ελληνομνημόνων», ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και έφιπποι από την ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του εορτασμού ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Βλαχόπουλου, όπου τον υποδέχθηκαν οι μαθητές και φύτευσαν μαζί του μια Βελανιδιά, σε ένδειξη τιμής και μνήμης στον Ήρωα Παπαφλέσσα. Επίσης οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και παρουσίασαν χειροποίητες κούκλες που αναπαριστούσαν τους Ήρωες της Επανάστασης.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας ανέφερε: «Η ηρωική Μάχη του Μανιακίου έμεινε στην ιστορία, καθιστώντας τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Με ανδρεία και αυτοθυσία πολέμησαν για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού, παροτρύνοντας όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους, για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία του Έθνους. Και σήμερα, θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούμε, για μια Ελλάδα προοδευτική και ανεξάρτητη, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος, καθώς κι Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages