Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Μέσα στο καλοκαίρι οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Μέσα στο καλοκαίρι οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Μέσα στο καλοκαίρι οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ

Share This

 Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβ


ολή των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ.

Όλες οι μητέρες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα κληθούν να υποβάλλουν μαζί τις αιτήσεις και όχι ξεχωριστά όπως έγινε πέρσι.
Πέρσι μπήκαν στους παιδικούς σταθμούς συνολικά 150.000 παιδιά.
Από πέρσι διευρύνθηκε ο κύκλος των ωφελούμενων παιδιών και συνακόλουθα των οικογενειών, εκ των οποίων προέρχονται, με την επέκταση και στις οικογένειες των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. (α και β’ βαθμού).
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την τρέχουσα χρονιά εντάχθηκαν 150.000 ωφελούμενα παιδιά.
Ουσιαστικά η αύξηση αφορά και τα δύο προγράμματα το πρόγραμμα «Εναρμόνισης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που αφορά τις γυναίκες που είναι άνεργες ή εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και το πρόγραμμα «Παράλληλο εθνικό πρόγραμμα διανομής voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς» για τις εργαζόμενες μητέρες που εργάζονται σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια κατά 3.000 ευρώ.
Οι γονείς με την χρήση των κωδικών TAXIS θα μπορούν να μπαίνουν στο www.eetaa.gr ή στο paidikoi.eetaa.gr για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς.
Στο πρόγραμμα για τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν:
Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία
Άτομα (γυναίκες και άντρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών ή και άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία,
Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.
που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν
α) οι εργαζόμενες στην Ελλάδα, που είναι μισθωτές πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή αυτοαπασχολούμενες ή εργόσημο ή άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης και
β) οι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.
Οι αιτούσες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
να είναι εργαζόμενες ή να είναι άνεργες
να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το φορολογικό έτος 2020, το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€ και συγκεκριμένα, τις
27.000€ έως δύο (2) παιδιά,
30.000€ για τρία (3) παιδιά,
33.000€ για τέσσερα (4) παιδιά, και τις  36.000€ από πέντε (5) παιδιά και άνω.
Ο αριθμός των παιδιών που προαναφέρονται και υπολογίζονται στο εισόδημα είναι τα παιδιά μέχρι και 24 ετών ή τα άτομα μεΑ , ανεξαρτήτως ηλικίας.
Nα επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις παρακάτω κατηγορίες Δομών:
Βρεφικοί σταθμοί για βρέφη από 2 ή 8 ή 18 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2021),
Παιδικοί σταθμοί για προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2021) μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).
Παιδικοί σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας για προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) για παιδιά από 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.
Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π. μεΑ.) για παιδιά με αναπηρία, έφηβους και άτομα με νοητική υστέρηση ή κινητική αναπηρία.
Πρόγραμμα για δημοσίους υπαλλήλους
Αντικείμενο του προγράμματος αποτελεί η παροχή στους ωφελούμενους θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, μέσω της «αξίας τοποθέτησης» (voucher), η οποία θα καλύπτει το σύνολο ή μέρος της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών για 11 μήνες.
Αφορά μητέρες βρεφών και νηπίων, μητέρες νηπίων με Αναπηρία και σε άτομα τα οποία έχουν και ασκούν κατά νόμο την επιμέλεια των παιδιών.
Η «αξία τοποθέτησης» είναι ύψους 180 ευρώ το μήνα και καλύπτει μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για:
α) παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα,
β) παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας αντίστοιχα.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εργαζόμενοι/ες που:
1. είναι υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α., με την προϋπόθεση ότι έχουν συνολικό οικογενειακό δηλωθέν ετήσιο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2019, το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 Euro για αιτούντες που έχουν έως δύο παιδιά, 33.000 Euro για έως τρία παιδιά, 36.000 Euro για έως τέσσερα παιδιά και 39.000 Euro από πέντε παιδιά και άνω.
2. είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δεν δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
3. ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις, έχουν τέκνα ηλικίας 4-5 ετών και διαμένουν σε δήμους, στους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη εκπαίδευση.
Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι άνεργοι και άεργοι και όσοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020 – 2021.
Παράλληλα από την επόμενη σχολική χρονιά θα τρέξουν, σύμφωνα με την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου πιλοτικά πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης παιδιών στο φάσμα του αυτισμού.
Ο σχεδιασμός της πρώιμης ανίχνευσης γίνεται με βάση τις πλέον έγκυρες και αναγνωρισμένες για την αποτελεσματικότητά τους επιστημονικές μεθόδους. Συγκεκριμένα σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό προβλέπεται η διενέργεια, 2 φορές το χρόνο, ανιχνευτικών/σταθμισμένων τεστ διαφόρων τύπων και με διαφορετική στόχευση.
Το έργο αυτό το αναλαμβάνει ένα σώμα δασκάλων ειδικής αγωγής οι οποίοι θα δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες σε δασκάλους και γονείς των παιδιών.
Με στόχο το πιλοτικό πρόγραμμα να είναι γεωγραφικά και κοινωνικά αντιπροσωπευτικό, επιλέχθηκαν 200 Βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα συμμετάσχουν.
Στόχος είναι να υλοποιηθεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σε κάποιους βρεφονηπιακούς σταθμούς ήδη από τη σχολική χρονιά 2021-22.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages