Το 43% της πρώτης Κυριακής δεν πρέπει να τρομάζει αλλά να συσπειρώνει τις προοδευτικές φωνές της Μεσσήνης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το 43% της πρώτης Κυριακής δεν πρέπει να τρομάζει αλλά να συσπειρώνει τις προοδευτικές φωνές της Μεσσήνης

Το 43% της πρώτης Κυριακής δεν πρέπει να τρομάζει αλλά να συσπειρώνει τις προοδευτικές φωνές της Μεσσήνης

Share This

 


Γράφει ο Γιάννης Λάσκαρης

Πριν δυο χρονιά ακριβώς κάποιοι εισέρχονταν στην μάχη των αυτοδιοίκητων εκλογών για πρώτη φορά και μάλιστα χωρίς την ομπρέλα κάποιου κόμματος. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση έδωσε πνοή στα οράματα τόσο των σχηματισμών ανεξάρτητων συνδυασμών προκειμένου να διεκδικήσουν θέση στα δημοτικά συμβούλια, όσο και στα χωρία και στις κοινότητες προκειμένου οι υποψήφιοι πρόεδροι να δώσουν τον αγώνα τους αυτόνομα. Τεράστιες παραλείψεις και σοβαρά λάθη δεν ευδοκίμησαν τη σωστή εφαρμογή ενός δημοκρατικού σχεδιασμού οπού όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν.

Μέσα σε μια δεκαετία έχουμε τρεις παραλλαγές και σήμερα έχουμε έναν νόμο που διορθώνει την απλή αναλογική χωρίς να την αξιολογεί. πιθανόν να πηγαίνουμε πάλι πίσω  κάτι  που σηματοδοτεί και τον αποκλεισμό των πολιτών.

Οι επιτροπές επισκιάζουν τα δημοτικά συμβούλια ωστόσο σε πολλά δημοτικά συμβούλια της χώρας οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι φέρνουν θέματα και ζητήματα που ποτέ άλλοτε δεν θα ακούγονταν. Οι δήμαρχοι πρέπει να ελέγχονται και να δέχονται βοήθεια από το δημοτικό συμβούλιο. Η αλαζονεία μπορεί να αποβεί μοιραία και αιτία  για την κακοδιαχείριση άλλα και το δικό τους μέλλον. Στα χεριά τους πλέον είναι αν θα ενεργοποιήσουν τη διαβούλευση και την επαφή με τους πολίτες. Για τον δήμο μας τα πράγματα δυσκολεύουν.

Με 4 μονό διαφορετικές παρατάξεις στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση φάνηκε πως οι ανεξάρτητες φωνές αγκομαχούν. Στις επόμενες εκλογές οδηγούμαστε για δημοτικά συμβούλια οπού θα υπάρχουν 27 ή 21 δημοτικοί συμβούλους -πόσες φωνές λιγότερες από τώρα!

Η τάση για συγκεντρωτική εξουσία δημιουργεί προβληματισμό. ζητήματα όπως ο πρωτογενής τομέας δημοσιά έργα ο πολιτισμός δεν πρέπει να ελέγχονται από τον πρωθυπουργού, τα  επιμελητήρια οι σύλλογοι οι φορείς οι δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο και κυρίως θα έπρεπε να έχουν τον διαχειριστικό λόγο για ζητήματα αυτής της κατηγορίας. θα σας φέρω ένα τρανό παράδειγμα.

Η διαβούλευση για θέματα τουρισμού  γινόταν πρόσφατα με τους κραταιούς του τουρισμού δηλαδή τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα που έχει τον πρώτο λόγο στον τουρισμό άδω και χρονιά. καμιά συζήτηση με Ηπειρο Θράκη και Πελοπόννησο που συμφώνα με μελέτες ειδικά η Πελοπόννησος έχει ιδιαίτερη δυναμική στον θεματικό τουρισμό καθώς από τις 30 ενότητες ανταποκρίνεται στις 28. Χρήματα και πόροι θα δοθούν στα ιδία δημοτικά διαμερίσματα που κατέχουν τα πρωτεία στις αφίξεις. αυτό προφανώς πέρασε χωρίς να το ανακαλύψουμε εμείς εδω.

Όμως επειδή στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα οφείλω να πω δημοσιά πως οι πολίτες μπορούν να αναμένουν τον σχηματισμό προοδευτικών δυνάμεων που θα έχουν κοινή πορεία που θα σέβονται τα οράματα των πολιτών και θα ενισχύει ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο. Το 43% της πρώτης Κυριακής δεν μπορεί να τρομάζει καν τους δημοτικούς συμβούλους που θέλουν να συμπράξουν για έναν δήμο που θα συμμαχεί με τα οράματα των πολιτών της επικρατείας.


Ο Γιάννης Λάσκαρης είναι «Επικεφαλής συνδυασμού Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης»/Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages