Το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ανήκει στους παραγωγούς και όχι στους τυποποιητές - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ανήκει στους παραγωγούς και όχι στους τυποποιητές

Το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας ανήκει στους παραγωγούς και όχι στους τυποποιητές

Share This

 


Γράφει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος

Το ΠΟΠ αδειοδοτήθηκε και καταχωρήθηκε στα αντίστοιχα προϊόντα κατόπιν φακέλου με ειδικές γεωτεχνικές μελέτες που εγκρίθηκαν από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και την ΕΕ.  Οι παραγωγοί του νομού Μεσσηνίας μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων τους πλήρωσαν, συνέταξαν και υπέβαλαν το φάκελο αναγνώρισης του ΠΟΠ Καλαμάτα για το λάδι της Κορωνέικης ποικιλίας και την ελιά της ποικιλίας Καλαμών.  Αντιρρήσεις ή άλλες επιστημονικές προσεγγίσεις δεν υπήρξαν.
Σήμερα είναι αδιανόητο υπουργός να συνομιλεί με εξωθεσμικούς παράγοντες για θέματα του ΠΟΠ πέραν των οργανώσεων παραγωγών της Μεσσηνίας που παραμένουν σε ισχύ.
Είναι επίσης αδιανόητο να εκφράζουμε άστοχες μη τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις περί επέκτασης η τροποποίησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι προηγούνται πάντα τεκμηριωμένες μελέτες και όχι πολιτικές τοποθετήσεις και αποφάσεις.
Το θέμα προφανώς αφορά όλους τους Έλληνες παραγωγούς και μόνο αυτούς. Γιατί αυτοί ήταν που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές μετά την άκυρη και καταχρηστική απόφαση, του πρώην υπουργού Αποστόλου.
Θεωρούμε την χθεσινή πρωτοβουλία του υπουργού ως άκαιρη, καταχρηστική  και με πολλά ερωτηματικά, εν αναμονή της συζήτησης της προσφυγής στα αρμόδια νομικά όργανα της πολιτείας.  Δεν προάγει την λύση του ζητήματος και δεν εξυπηρετεί τους Έλληνες παραγωγούς.
Όλο το θέμα θα έχει οδυνηρές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια αν παραμείνει το υπουργείο στις μη νομοθετημένες και ατεκμηρίωτες απόψεις του.
Στηρίζουμε με τα ψηφίσματα μας και τις συνεπείς θέσεις μας όχι μόνο τους Μεσσήνιους παραγωγούς ποικιλίας Καλαμών που είναι στη ζώνη ΠΟΠ, αλλά όλους τους Έλληνες παραγωγούς ποικιλίας Καλαμών. Σε όλη την Ελλάδα. Που προφανώς χάνουν πολύ περισσότερα από εμάς. Τους καλούμε σε κοινή συνεννόηση μέσω των οργανώσεων παραγωγών να συντονίσουμε τον αγώνα για την εξυγίανση της αγοράς από Ελληνοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις.
Είμαστε βέβαιοι ότι μόνο οι παραγωγοί καλλιεργητές μπορούν να διασφαλίσουν τη διεθνή παρουσία  στο πρώτο εξαγώγιμο εθνικό προϊόν της χώρας μας.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages