Συνέντευξη Στ. Αναστασόπουλου για έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συνέντευξη Στ. Αναστασόπουλου για έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στη Μεσσηνία

Συνέντευξη Στ. Αναστασόπουλου για έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στη Μεσσηνία

Share This

 Συνέντευξη τύπου παραχώρησε , ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ καθώς και στα έργα του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΕ Με


σσηνίας, που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα κατωτέρω:

Έργα ΕΣΠΑ ενταγμένα στο ΕΠ Πελοπόννησος 2014-2020

  • Βελτίωση7ης επαρχιακής οδούΜεσσηνίας (τμήματαΜΕΣΣΗΝΗ -ΕΥΑ ΚΑΙ ΕΥΑ – ΛΑΜΠΑΙΝΑ), 670.000 €. Το έργοβρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού του ποσού προσωρινής αποζημίωσης των παρόδιων ιδιοκτητών και αμέσως μετά την έγκριση του πίνακα των επικειμένων και των αντίστοιχων αποζημιώσεων, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο, που εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει άμεσα.
  • Βελτίωση εθνικής οδού “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ” τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιανοι/ οδοφωτισμός ισόπεδωνκόμβων τμημάτων ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΡΩΜΑΝΟΣ”, 899.900 €. Για το έργοέχει εκδοθεί η απόφαση επίταξης, έχει εγκριθεί το πρακτικό αποζημιώσεων, γίνονται διορθώσεις και εκτιμάται ότι η καταβολή της αποζημίωσης των επιταγμένων ακινήτων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργολαβίες των κάτωθι:

  • Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίες της παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του δήμου Μεσσήνης, 500.000 €.
  • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ388.580 €.
  • Αναδιαρρύθμιση αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ, 380.000 €.
  • ΤμήμαΤΖΑΝΕ – ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, 15.507.673 €.
  • Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίριο του Γ.Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-

νοσηλευτικής μονάδα Καλαμάτας, 3.786.367 €. Για το έργο αυτό, που υλοποιείται από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας, αρχές Μαΐου θα εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης.

Επίσης πρόσφατα κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η πρόταση, άνω των 19 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση του τμήματος από Λάμπαινα έως Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ την προσβασιμότητα της Αρχαίας Μεσσήνης έρχεται να συμπληρώσει και η μελέτη, που βρίσκεται σε δημοπράτηση αυτή την περίοδο, για την διάνοιξη νέου έργου από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου στα Αρφαρά έως την Λάμπαινα.

Έργα πολιτισμού

Υλοποιούνται από την ΕΦΑ Μεσσηνίας έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα Μεσσηνίας, 450.000 €
  • Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, 250.000 €
  • Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, 200.000 €
  • Αποκατάσταση του καθολικού Παναγίας Γριβιτσιανής Π.Ε. Μεσσηνίας, 300.000 €

Ενώ από τη Δ/νση Αναστήλωσης του Υπουργείου υλοποιείται το έργο:

  • Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, 1.565.712 €

Εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Μεσσηνίας τα κάτωθι έργα :

  • Αποκατάσταση Ι.Ν.Παναγίτσας Αίπειας, Π.Ε. Μεσσηνίας, 000 €
  • Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Ι.Μ. ελληνικών (Παλαιοκάστρου) στην Άνθεια Μεσσηνίας, 000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιάρχων Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, 000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, 000 €

Παράλληλα, όσον αφορά τα έργα πολιτισμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, ενώ δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την ένταξη των Μουσείων Χώρας και Αρχαίας Μεσσήνης.

Έργα πολιτισμού Περιφέρειας

Στο πρόγραμμα της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνονται και έργα πολιτισμού, που μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων, θα υλοποιηθούν από την Δ/νση Τεχνικών Έργων, όπως:

  • Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ. Σελλά Τριφυλίας, 245.000 €
  • Ανάπλαση προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. ΧριστιάνωνΔήμου Τριφυλίας, 625.000 €
  • Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στη θέση Γαρμπελιά, στον Κάμπο Αβίας Π.Ε. Μεσσηνίας, 55.000 €

Οδικά έργα Περιφερειακής Ενότητας

Η ΠΕ Μεσσηνίας υλοποιεί αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού αρμοδιότητάς της, έργα αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αθλητικά, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκονται έργα 4 εκ. ευρώ και υπό μελέτη έργα 5 εκ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά έργα αποτελούν:

Η βελτίωση της 82ης εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα Σπάρτη αλλά και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος. Ειδικότερα στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος, από εργολαβία 3 εκ. ευρώ, στα πρανή της εθνικής οδού για την αποτροπήτης πτώσηςβραχωδών υλικών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανάδοχος έχει λάβει εντολή για τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και ακολουθούν οι ασφαλτικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Για το ίδιο τμήμα του οδικού δικτύου ολοκληρώθηκε η μελέτη αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στο 24ο χιλιόμετρο, έχει προωθηθεί η έγκρισή της προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης στην 82η και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος έχουν υλοποιηθεί κατά τμήματα ασφαλτικές παρεμβάσεις, με διάφορες εργολαβίες, στην Ανάληψη – Βελίκα, Ριζόμυλος προς Πύλο, Δάρα και Πεταλίδι, Νερόμυλος – Καζάρμα, ενώ προγραμματίζεται και η βελτίωση των στροφών από Χανδρινού προς Πύλο.

Επιπλέον στην εθνική οδό Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ασφαλτικές εργασίες από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου έως διασταύρωση Ζευγολατιού, ενώ με εργολαβίας που πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθούν θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις, όπου απαιτείται, μέχρι το Καλό Νερό, για την αποκατάσταση των φθορών του ασφαλτοτάπητα και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις όπως Κοπανάκι, Δώριο κλπ.

Στην εθνική οδός Πύργος – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο με έργο ενταγμένο στο ΥμΕΠΕΡΑΑ, υλοποιεί το τμήμα από γέφυρα Νέδας έως κόμβο Καλού Νερού για την αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας. Το έργο αντικαθιστά τον ασφαλτοτάπητα, βελτιώνει τον οδοφωτισμό στους κόμβους και στις σημαντικές προσβάσεις βελτιώνοντας την ποιότητα κυκλοφορίας της οδού. Για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιβλέπουσα Υπηρεσία, κατόπιν αιτημάτων των προέδρων της περιοχής για ενίσχυση της κάλυψης του οδοφωτισμού από το υλοποιούμενο έργο.

Παράλληλα στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Τερψιθέας και η βελτίωση της οδοποιίας στην είσοδο των Φιλιατρών με τη διαμόρφωση κλίσεων των στροφών, ενώ με υπόλοιπες εργολαβίες βελτιώνεται το εν λόγω τμήμα κατά τμήματα και όπου απαιτείται.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιούνται και στο επαρχιακό δίκτυο, όπως για παράδειγμα:

19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι

8η επαρχιακή, τμήμα Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία

15η επαρχιακή Φιλατρά – Μάραθος

4ηεπαρχικαή, τμήμα Θουρία – Πολιανή

36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

Παράλληλα στην 1η επαρχιακήθα υλοποιηθεί άμεσα, πλέον αυτών που βρίσκονται  ήδη  σε εξέλιξη,  έργο συντήρησης – βελτίωσης από τον κόμβο Φωτεινής έως γέφυρα Κοσκάρακας, 700.000 €, επιπλέον έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμά μας και πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο βελτίωσης από Στούπα έως Άγιο Νίκωνα, με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Αντιπλημμυρικά

Στο επίπεδο υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων είναι θετικό βήμα η ένταξη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας και ευρύτερης περιοχής με περίπου 80 εκ. ευρώ στο ΠΔΕ με προοπτική τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας με έργα συμβασιοποιημέναπου βρίσκονται σε εξέλιξη, ύψους 850.000 €.

 Θέμα: Λειτουργία πασχαλινής αγοράς

Ενόψει της λειτουργίας της πασχαλινής αγοράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής κ. Κωταντούλα, αφού ευχήθηκαν καλή ανάσταση,  αναφέρθηκαν στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται  τις ημέρες αυτές. Ο  Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια των Δ/νσεων Ανάπτυξης και Υγείας, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας,  με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας των διατιθέμενων στην αγορά προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.

Η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής τόνισε ότι διενεργούνται έλεγχοι, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ στα κρεοπωλεία και στα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης  με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ελέγχεται η προέλευση των προϊόντων και η ποιότητα αυτών, ενώ επεσήμανε  ότι η αγορά κινείται κανονικά και τα προϊόντα είναι σε καλή τιμή. Ανέφερε επίσης ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι από επίσημα σημεία πώλησης, τα οποία είναι ελεγμένα, είτε αφορούν είδη κρέατος είτε τυρομικά. Τέλος οι έλεγχοι που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν ότι δεν έχουν προκύψει στην αγορά ζητήματα ελληνοποιήσεων προϊόντων προερχόμενα από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages