Καλαμάτα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καλαμάτα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο»

Καλαμάτα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο»

Share This

 


«Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο» ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Απριλίου , υπό τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών αρχών και παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου.

Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Είναι αναμφισβήτητο ότι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε μετεξελίσσεται σε κρίση οικονομική. Η πορεία της πανδημίας, τα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση που επικρατεί στην Αγορά, έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και όπως είναι προφανές και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνομιλώντας καθημερινά με εκπροσώπους φορέων του Δήμου, με επαγγελματίες, με κατοίκους, η αγωνία που εκφράζεται είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης. Πως θα μπορέσουμε ως οικονομία να σταθούμε όρθιοι. Αυτό είναι κάτι που όλοι εμείς στην αυτοδιοίκηση το εισπράττουμε με μεγάλη ένταση.

Είναι κατανοητό ότι οι συνέπειες στην οικονομία, μετά μάλιστα από μια δεκαετία κοινωνικοοικονομικής κρίσης, θα είναι μεγάλες και ας είμαστε ειλικρινείς το ζήτημα είναι πως στην ουσία θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη ζημιά.

Σίγουρα είναι θετικό ότι μέσα από έκτακτες επιχορηγήσεις δίνεται μία βοήθεια. Αρκεί; Προφανώς όχι. Ήδη από τις αρχές τις πρώτης φάσης της πανδημίας με επιστολή μου που είχε κοινοποιηθεί και σε εσάς Υπουργέ, είχα τονίσει την ανάγκη επαναφοράς των 120 δόσεων ως ένα μέτρο που κατ’ εμάς θα βοηθούσε στο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών των οφειλετών.

Μεταφέροντας και αιτήματα φορέων, τίθεται το ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής όπου ζητούν και άνοιγμα των κριτηρίων και κυρίως να εξεταστεί η μετατροπή της σε μη επιστρεπτέα.

Ήδη εξετάζεται πολλά μέτρα και έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα μέτρα θα κινηθούν ενισχυτικά ως προς την κοινωνία και την Αγορά.

Κλείνοντας θέλω μόνο να εστιάσω στην επόμενη ημέρα. Γιατί αυτή θα είναι η δύσκολη και σε επίπεδο οικονομίας και σε επίπεδο διαχείρισης για όλους.

Ως Δήμοι και να μιλήσω για το Δήμο Καλαμάτας συγκεκριμένα, έχουμε σε εξέλιξη έναν σχεδιασμό έργων και δράσεων που ξεπερνά τα 80 εκατ. €. Χρειαζόμαστε ευελιξία, κάτι που ευτυχώς με τις τροποποιήσεις νόμων που προώθησε η Κυβέρνηση βελτίωσε την υφιστάμενη κατάσταση.

Είναι κρίσιμο επίσης να ληφθούν μέτρα ώστε να πριμοδοτηθεί και να επιδοτηθεί η απασχόληση και όχι η ανεργία.

Να δοθούν κίνητρα φορολογικά και οικονομικά για την ενίσχυση της παραγωγής και μιας και μιλάμε για την Πελοπόννησο, για τον πρωτογενή τομέα.

Για τον τουρισμό, μία βιομηχανία που προσφέρει σημαντικά στην πατρίδα μας, να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κλάδου και δημιουργία συνθηκών για νέες επενδύσεις.

Τέλος, είναι κρίσιμο μέσα από ρυθμίσεις να δοθεί μία ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ώστε να ξανακυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά, να ξανακινηθεί η οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages