Ερώτηση με καίρια θέματα από τον Γ. Λαμπρόπουλο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ερώτηση με καίρια θέματα από τον Γ. Λαμπρόπουλο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Ερώτηση με καίρια θέματα από τον Γ. Λαμπρόπουλο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Share This


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα όσα έχουν αναδειχθεί στο προσκήνιο για τα όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας κατέθεσε και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος. Σε αυτήν αναλυτικά επισημαίνει:

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

                                                                                      29.03.21

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ

 ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Καλαμάτας, η Δικηγόρος και εκπρόσωπος της ΠΕΜΕΤΕ, που έστειλε την εξώδικο διαμαρτυρία σε εφημερίδες και δημοσιογράφους της Μεσσηνίας, είναι σήμερα Σύμβουλός στο Γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου και ήταν μέχρι πρόσφατα και του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ.Βορίδη.

Το 2014 ήταν και πάλι Σύμβουλος του, τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ήταν Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και παράλληλα, προσέφερε νομικές υπηρεσίες στον ΕΛΓΑ και στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι ο φορέας Πιστοποίησης των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το 2010 είχε διατελέσει επίσης Σύμβουλος του τότε Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Καρχιμάκη.

Η ίδια Δικηγόρος είναι και εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, στην παρέμβασή τους επί της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ, στο ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι τα εν λόγω Επιμελητήρια, υποστηρίζουν τη διατήρηση της  Υπουργικής Απόφασης Αποστόλου, που απελευθέρωσε την χρήση της καταχωρισμένης ως ΠΟΠ ονομασίας Καλαμάτα, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, για τις τιμές των  παραγωγών και τις εξαγωγές.

Μετά το παραπάνω δημοσίευμα, δημιουργήθηκαν στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών της Μεσσηνίας, εύλογα ερωτηματικά και αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα ενεργειών και αποφάσεων, που αφορούν την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα» και γενικά την επίλυση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει από την υπουργική απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου.

Επειδή, αν και με την αριθμ. Πρ. 813/333797/5.02.2020 απάντησή της στη Βουλή, κατόπιν ερωτήσεώς μου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Φωτεινή Αραμπατζή, παραδέχτηκε, πως η απόφαση Αποστόλου το 2018 «δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς», η συνεχιζόμενη παράταση της αβεβαιότητας, επαυξάνει τα προβλήματα στην απορρόφηση, στις τιμές και τις εξαγωγές της Ελληνικής ελιάς Καλαμών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Τι πρόκειται άμεσα να πράξει, με την ΥΑ Αποστόλου και την ελεύθερη διακίνηση του «kalamata Olives» από Τρίτες Χώρες σε βάρος της Ελιάς Καλαμών;
  2. Ποια θα είναι η στάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την εκδίκαση στο ΣτΕ στις 13 Απριλίου, της αίτησης για ακύρωση της ΥΑ Αποστόλου, μετά και την παραπάνω τοποθέτηση στη Βουλή της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή ;
  3. Σε τι πρωτοβουλίες, θα προχωρήσει το Υπουργείο σας, με στόχο την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ελληνική ελιά Καλαμών και για την «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

 

                                                                                              Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages