900.000 Self test – Οι οδηγίες χρήσης τους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

900.000 Self test – Οι οδηγίες χρήσης τους

900.000 Self test – Οι οδηγίες χρήσης τους

Share This

 


Ένα δωρεάν self test για τον κορονοϊό την εβδομάδα δικαιούται ο κάθε έλληνας πολίτης. Τα νέα τεστ αυτοεξέτασης θα διατίθενται στα φαρμακεία από τις 7 Απριλίου και μετά, ενώ τα πρώτα 900.000 τεμάχια παραδόθηκαν ήδη από τις εταιρείες στις φαρμακαποθήκες. Οι πρώτοι που θα τα παραλάβουν είναι οι μαθητές και οι καθηγητές, ενόψει της επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης.

Λεπτομέρειες για τα νέα self test που μπαίνουν στη ζωή μας για να την κάνουν πιο ασφαλή και εύκολη μέσα στην συνεχιζόμενη πίεση της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το ασφαλές άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων που παρέμειναν στον “πάγο” για μεγάλο διάστημα. Τα self tests αναμένεται να εντοπίσουν πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς, που διασπείρουν την επιδημία “σιωπηρά”. Είναι ο λόγος που κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν για καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, που σημειώνει υψηλά αρνητικά ρεκόρ στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

Οι πρώτες 900.000 παραδόθηκαν την Παρασκευή (2/4) στις φαρμακαποθήκες, από τις εταιρείες που έχουν προκριθεί από στον διαγωνισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η διανομή τους στα φαρμακεία, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη (7/4), και θα παραδίδονται σταδιακά. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Συνολικά θα παραδοθούν στις φαρμακαποθήκες 9.600.000 self test.

Μέχρι να παραδοθούν όλες οι ποσότητες, θα υπάρξει προτεραιότητα στην χορήγηση των τεστ σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες. Πρώτοι θα παραλάβουν τα τεστ οι μαθητές Λυκείου 16 έως 18 ετών και οι καθηγητές τους, οι παραγωγικές ηλικίες, δηλαδή οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών, η οποία έχει θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν το τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ, ενώ για τα παιδιά τα τεστ θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς.

Ποιο είναι το self test που θα παραλαμβάνουμε από τα φαρμακεία

Στον διαγωνισμό επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες, όμως όλες θα διαθέσουν το ίδιο τεστ. Πρόκειται για το τεστ της κινεζικής εταιρείας Joysbio. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το προϊόν έχει ευαισθησία (sensitivity) στον ιό που φτάνει το 98,13%, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό.

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία

Για τη διεξαγωγή του τεστ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα υλικά που περιέχει η συσκευασία. Και συγκεκριμένα, μία μπατονέτα, ένα φιαλίδιο με υγρό και μία πλαστική δοκιμαστική ταινία (μοιάζει με τη δοκιμαστική ταινία του τεστ εγκυμοσύνης).

Η θερμοκρασία συντήρησης του τεστ είναι από -2 έως 30 βαθμούς Κελσίου και για το λόγο αυτό περιέχει έναν καταγραφέα, που υποδεικνύει εάν το προϊόν έχει τραβήξει υγρασία και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Στη συσκευασία περιέχεται φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και σχετικά εικονίδια. Ήταν άλλωστε στις προδιαγραφές που ετέθησαν από τον κράτος για την επιλογή της εταιρείας. Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και επεξηγηματικό βίντεο.

Δείτε το περιεχόμενο της συσκευασίας:

Πώς γίνεται το self test στο σπίτι

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, το τεστ γίνεται από τη μύτη με τη χρήση μπατονέτας (ή στυλεού). Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται και στα δύο ρουθούνια σε βάθος 2,5 εκατοστά, ώστε να συλλέγεται αρκετή ποσότητα και να υπάρχει επάρκεια δείγματος.

  1. Περιστρέφουμε στο σημείο εκείνο 5 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη. Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι. Για τη λήψη του υλικού ο στυλεός δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος, όπως συμβαίνει με τα rapid tests.
  2. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και το σπρώχνουμε πάνω κάτω για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  3. Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.
  4. Ακολούθως, ανοίγουμε συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε τρεις σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.

Δείτε όλη τη διαδικασία:

Το αποτέλεσμα φαίνεται στη δοκιμαστική ταινία, η οποία έχει δύο πεδία με τα γράμματα C και T που ερμηνεύουν τα αποτελέσματα. Μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα σε 15 με 20 λεπτά, όχι όμως αργότερα. Ακολούθως αποθέτουμε τη συσκευασία σε κάλαθο αχρήστων.

Δείτε όλες τις πιθανές ενδείξεις του αποτελέσματος:

Αρνητικό                 Θετικό                    Άκυρο                    Άκυρο

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Στόχος είναι, όταν φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία, να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα.

Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας. Ο επανέλεγχος σε ιδιωτική δομή θα είναι δωρεάν.

Τι κάνει ο θετικός και ο αρνητικός μαθητής

Όσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages